Sitruunaperunat, patates lemonates, on klassikko ja sen sanotaan olevan yksi suosituimmista lisukkeista kreikkalaisessa keittiössä. Näihin käytetään yleensä isoja, jauhoisia perunoita, jotka leikataan lohkoiksi, mutta kannattaa joskus kesällä kokeilla valmistaa näitä myös pienistä, kokonaisista varhaisperunoista.
Patates lemonates
5 kohtalaisen kokoista jauhoista perunaa
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Leikkaa perunat lohkoiksi. Sopiva koko on 6 lohkoa yhdestä perunasta. Liian ohuista lohkoista tulee muusia, liian paksut jäävät koviksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Levitä valkosipuli teräksisen uunivuoan pohjalle ja perunalohkot päälle. Ripottele perunoiden pinnalle suolaa, mustapippuria myllystä sekä kuivattua oreganoa ja sekoittele käsin kunnes kaikki lohkot on maustettu. Sekoita keskenään öljy, vesi sekä sitruunamehu ja kaada tätä perunoiden päälle ja sekoita. Lohkojen ei pidä uida liemessä ja nestettä voi lisätä myöhemmin jos tarvitsee. Laita vuoka uuniin ja ajastimeen 40 minuuttia.
Kun ajastin 40 minuutin kuluttua
piippaa, ota vuoka uunista ja kääntele perunalohkoja siten että ne paahtuvat
tasaisesti toiseltakin puolelta. Tässä vaiheessa voi lisätä nestettä ja
ripotella pinnalle hiukan lisää oreganoa. Sitten vuoka takaisin uuniin jälleen
40-50 minuutiksi, minkä jälkeen perunoiden
pitäisi olla valmiita, sisus on pehmeä ja pinta ihanan rapea.
Sitruunaperunat voi tarjoilla oikeastaan ihan minkä tahansa kanssa. Kreikassa se voi olla yhtä hyvin lihaa tai kalaa. Salaattikaverina näille tietysti klassikko, kreikkalainen maalaissalaatti eli horiatiki.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti