perjantai 3. syyskuuta 2021

Sieni-kasvislasagne ilman pastaa


Syyskuussa suomalainen kasvissato on parhaimmillaan ja varsinainen riistakausi on juuri alkanut. Jos riista ei kiinnosta, kannattaa lähteä metsästämään sieniä. Herkullisia ruokasieniä on nyt
lähes kaikkialla. 

Meillä on aiemmin julkaistu herkkutattilasagnen ja metsäsienilasagnen ohje, mutta nyt kokeilin tehdä sieni-kasvislasagnea ilman pastaa käyttäen lasagnelevyjen sijasta mandoliinilla leikattuja, lähes paperinohuita peruna- ja bataattiviipaleita. Ai että tuli hyvää. Niin hyvää etten lainkaan huomannut miettiä, pitäisikö lautasella olla lisäksi vaikka lihapullia. Ehkä tätä pitäisi sanoa kasvislaatikoksi? Mutta kun ne juuresviipaleet nyt kuitenkin sattuvat olemaan siellä vuoassaan siististi kerroksittain kuten lasagne, sitkeästi nimitän tätä lasagneksi. Ohjeessa mainittu umami -mauste soveltuu erityisen hyvin kaikenlaisiin kasvisruokiin.

Tästä tulee 6 annosta yhteen 20 x 30 cm uunivuokaan. Minä jaoin ainekset kolmeen pienempään Ikean lasivuokaan, joista yksi meni pakkaseen nautittavaksi joskus myöhemmin.

 


 

Sieni-kasvislasagne ilman pastaa

 

1  keskikokoinen bataatti
1-2  ISOA kiinteää perunaa

juustokastike

1,5 dl  ruokakermaa
200 g  fetaa
150 g  pakastepinaattia
250 g  ricottaa
2 rkl  juoksevaa hunajaa
1-2 tl  umami maustetta
valkosipulijauhetta
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
(0,5 dl  ruokakermaa)

kasvismuhennos

2 rkl  oliiviöljyä
1  punasipuli
2  valkosipulinkynttä
300 g  esikäsiteltyjä sieniä (tässä herkkutatteja ja rouskuja)
2 rkl  hienonnettuja tuoreita rosmariininlehtiä
1 tölkki keitettyjä ja valutettuja mustapapuja (230g)
400 g tölkki tomaattimurskaa
1 rkl  hunajaa
2 rkl  tummaa soijakastiketta
2 tl  umami maustetta
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä hienonnettuna
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
 
 

Valmista juustokastike. Mittaa kattilaan 1,5 dl ruokakermaa ja murustele joukkoon feta. Kuumenna seosta niin että feta sulaa kerman joukkoon. Lisää pinaatti ja sekoita kunnes se on sulanut ja sekoittunut. Lisää sitten ricotta ja mausta hunajalla, umamilla, valkosipulijauheella, merisuolalla sekä valkopippurilla. Maistele kastiketta ja tarvittaessa säädä makua lisäämällä jotain näistä mausteista. Lopuksi sekoita kastikkeen joukkoon hienonnettu lehtipersilja ja jätä kastike odottamaan kasvismuhennoksen valmistumista.

 

 

Kuori punasipuli ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljy ja kuullota siinä ensin sipulit ja lopuksi valkosipuli. Lisää hienoksi leikellyt sienet ja kääntele niitä sipulin joukossa hetken aikaa, minkä jälkeen lisää hienonnettu rosmariini sekä hyvin huuhdellut ja valutetut mustapavut. Sekoittele aineksia pari minuuttia ja lisää sitten tomaattimurska sekä hunaja. Keitä muhennosta 5-10 minuuttia ja mausta sitten soijakastikkeella sekä umamilla. Lisää hienonnetut basilikanlehdet ja lopuksi mausta merisuolalla sekä mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää mausteita jos on tarpeen.

 


 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Voitele uunivuoka ruokaöljyllä. Leikkaa mandoliinilla bataatista ja perunoista noin 1,5 mm ohuita viipaleita. Levitä yhdet viipaleet ensin vuoan pohjalle ja sen päälle puolet kasvismuhennoksesta. Sitten toinen kerros juuresviipaleita ja runsas puolet juustokastikkeesta, taas juuresviipaleita ja loput kasvismuhennoksesta - ja sitten vielä loput kasvisviipaleet. Kuumenna kattilassa oleva juustokastike ja sekoita joukkoon tölkin pohjalle jäänyt 0,5 dl ruokakermaa. Tasoita tämä kastike vuoan pinnalle. 

 

 

Paista sieni-kasvislasagnea 200 asteessa noin 30-40 minuuttia.

Lopuksi pinnalle hienonnettua basilikaa ja lehtipersiljaa. Minikokoisesta pallobasilikasta tulee erityisen söpöjä koristeita :)
 


Ei kommentteja: