perjantai 17. syyskuuta 2021

Omenainen pannacotta ja uuniomenahillo


Kotitekoinen uuniomenahillo syksyn kotimaisista omenoista on niin houkuttelevan hyvää ja helppotekoista, että sitä pitäisi aina olla jääkaapissa. Meillä tätä hilloa kuluu niin puuron joukossa kuin erilaisten jälkiruokienkin valmistuksessa. Syksyinen pannacotta saa makua mm uuniomenahillosta, tuoreesta kotimaisesta omenasta ja rapeasta kauramurusta. Helppoa ja herkullista.

 

Omenainen pannacotta

3 dl  maitoa

3 dl  kermaa
1 dl  uuniomenahilloa (resepti tämän päivityksen lopussa)
1 rkl  sokeria
pieni pala tähtianista
5  vihreää kardemummakotaa (kokonaisia)
1  pieni kanelitanko
1 tl  vaniljauutetta
4  liivatelehteä (= 6,8 g)

2 rkl  voita

3 rkl  sokeria
1 rkl  vehnäjauhoa
1 dl  kaurahiutaleita

1 kotimainen, makea omena

 

Mittaa kattilaan maito, kerma, uuniomenahillo, sokeri, tähtianis, kardemumma, kanelitanko sekä vaniljauute ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ettei maito pala pohjaan. Nosta kattila pois lämmöltä ja jätä seos makuuntumaan 30-60 minuutiksi, minkä jälkeen siivilöi ”roskat” pois. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään noin 5 minuutin ajaksi. Ota kuppiin muutama ruokalusikallinen maustettua kermamaitoa ja kuumenna se mikrossa kiehuvaksi. Puristele pehmenneistä liivatteista ylimääräinen vesi pois, liuota ne hyvin sekoittaen kuumaan nesteeseen ja lopuksi sekoita liivateliuos takaisin kermamaidon joukkoon. Anna seoksen jäähtyä puolisen tuntia, sekoita sitten huolella pohjia myöten, jaa pannacotta tasan neljään annosvuokaan ja laita ne jääkaappiin hyytymään. Hyytyminen kestää 3-4 tuntia, mutta annokset voi valmistaa jo vaikka edellisenä päivänä.

Valmista kauramuru hyvissä ajoin ennen tarjoilua jotta se ehtii jäähtyä. Sulata voi paistinpannulla, lisää sitten sokeri, kaurahiutaleet sekä vehnäjauho ja sekoittele kunnes kaurahiutaleet ovat ruskistuneet. Kaada seos laakealle lautaselle jäähtymään.

 

Tarjoiltaessa leikkaa yksi omena (kuorineen) noin puolen sentin kuutioiksi. Ripottele pannacotan pinnalle ensin omenakuutiot ja lopuksi kauramuru. Tarjoile heti ennen kuin omenanpalat ehtivät ruskettua.

 

Uuniomenahillo

(reseptiuusinta elokuulta 2013)

10  litran kattila

8 litraa  (kuorittuja) lohkottuja omenoita
5 dl  vettä
1 kg  sokeria
0,5 kg  fariinisokeria

Leikkaa omenat neljään osaan, kuori lohkot ja poista siemenkota. Jos jätät kuoret, leikkaa omenat vielä pienemmiksi paloiksi. Laita omenalohkot ja vesi isoon kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia, minkä jälkeen soseuta omenat. Lisää sokeri ja sekoita se huolellisesti omenasoseen joukkoon. Laita sokeroitu sose kattilassaan uuniin 225 asteeseen 2,5 tunniksi. Sekoittele välillä muutaman kerran pohjaa myöten. Paista lopuksi vielä noin tunnin ajan 100 asteessa. Jos sose on kovin löysää, sitä voi paistaa vielä toisenkin tunnin, jolloin sose hiukan vielä sakenee. Tölkitä omenasose heti otettuasi sen uunista.

 

Ei kommentteja: