Näin poikkeusaikanakin täytyy yrittää
pitää kiinni perinteistä, kuten rapujen nauttimisesta loppukesällä. Kuitenkin koronan
nousevan toisen aallon ja uuden sosiaalisen eristäytymisen aikana rapuja voi
nauttia myös vähän pienemmässä piirissä, neljästään, tai vaikka ihan vaan kahdestaan.
Sitähän sanotaan että ”pidot paranee kun väki vähenee”.
Mediassa ei ole liiemmin kerrottu
tämän vuoden raputilanteesta, onko hyvä vai huono rapuvuosi. Ainakaan minä en
ole huomannut sellaisia uutisia. Mutta ei hätää. Jos omasta takaa ei ole
tiedossa hyvää rapupaikkaa ja kalakaupan rapujen hinta tuntuu vähintäänkin
suolaiselta, kannattaa kääntyä luottamuksella kaupan pakastealtaan puoleen.
Kiinalaiset pakasteravut ovat (ainakin toistaiseksi olleet) sieltä parhaasta
päästä. Ihan oikeasti. Pakasteravut sulatetaan, kaadetaan liemi pois, keitetään
uusi liemi, upotetaan ravut siihen ja jäähdytetään.
Liemestä ja rapujen keittämisestä
tietoa mm täällä Pirkanmaan kalatalouskeskuksen sivuilla.
Rapumenun alkuun kuuluu jotain hyvää
suolaista, pääruoaksi sitten juhlavaa rapuaskartelua ja jälkiruokana jotain
pientä makeaa... Alku- ja jälkiruoka tuottavat aina vähän päänvaivaa. Mitä
tarjoaisi alkuun jotain sellaista, joka ei ole kalaa tai äyriäisiä (ei
mielellään kahta vesielävää samalle aterialle) eikä leipää (johan ne ravut
nautitaan paahtoleivän kanssa), jotain sellaista jota ei ole ennen tarjonnut
rapuillallisella ja mielellään vielä kausiruokaa. No sellainenhan on
kantarellikohokas. Pieni sievä annoskohokas, joka viimeistellään timjamilla ja
sipulilla maustetussa voissa paistetuilla kantarelleilla. Herkullista…
4 annosta
3 rkl voita
1 keskikokoinen sipuli
3 rkl vehnäjauhoa
3 dl maitoa
¾ tl suolaa
hiukan jauhettua mustapippuria
3 hienonnettua katajanmarjaa
1 rkl hienonnettuja tuoreita timjamin
ja rosmariinin lehtiä
1,5 - 2 dl esikypsennettyjä
kantarelleja hienonnettuna
3 munaa, keltuaiset ja valkuaiset
eroteltuna
1 dl Cheddar –juustoraastetta
voita vuokien voiteluun
pinnalle
ihan pieniä kantarelleja (3-4
jokaiseen annokseen)
1 rkl voita
2 rkl hienonnettua sipulia
1 – 2 tl tuoreita timjaminlehtiä
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
ja voitele neljä kohokasvuokaa voilla. Laita vuoat jääkaappiin odottamaan. Kuori
sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Ota erikseen 2 rkl sipulikuutioita
koristekantarellien paistamiseen myöhemmin.
Sulata voi kasarissa ja kuullota
siinä sipulit. Lisää vehnäjauho ja sekoittele pari minuuttia. Lisää maito sekä
mausteet ja sekoita huolella kaikki kokkareet pois. Anna seoksen kiehua välillä
sekoitellen ihan pienellä lämmöllä noin 5 minuuttia kunnes se sakenee. Jäähdytä
kädenlämpöiseksi.
Vatkaa jäähtyneeseen seokseen
munankeltuaiset yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon juustoraaste.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti kohokasseoksen
joukkoon. Jaa seos tasan neljään voideltuun kohokasvuokaan ja paista uunissa
200 asteessa noin 20 minuuttia kunnes kohonnut pinta on myös saanut hiukan
väriä. Nämä Uunikokki -vuoat ovat hiukan liian suuria kohokasvuoaksi, tilavuus 2,5 dl. Jos jättää vuoan vajaalle täytölle, se ei kohoa yhtä komean näköiseksi kuin paljon pienempi, piripintaan täytetty annosvuoka, mutta makuun se ei onneksi vaikuta.
Valmista koristekantarellit sillä
välin kun annokset ovat uunissa kypsymässä. Sulata pienessä kasarissa voi,
kuullottele siinä sipulikuutiot ja timjaminlehdet. Lisää sitten esikypsennetyt
pikkukantarellit ja kääntele niitä pienellä lämmöllä voissa muutaman minuutin
ajan kunnes ne saavat makua sipulista ja timjamista.
Viimeistele annokset heti uunista
otettaessa pikkukantarelleilla ja tarjoa heti. Kohokas ei siedä yhtään
odottelua. Jo näiden muutaman kuvausminuutin aikana kohokkaan pinta laski
ainakin sentin verran matalammalle kuin se oli uunista otettaessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti