Tästä ei ollenkaan pitänyt tulla
päivitystä, sillä olemmehan jo aiemmin tehneet blogiin yhden vorschmackin ja
toisen ”karschmackin” eli vorschmackin karhunlihasta. Kuitenkin kun tätä nyt sattui
tulemaan ”hiukan” iso määrä ja tämä valmistettiin kaikista perinteisistä tavoista
poiketen haudutuspadassa, halusimme keksiä myös jonkin muun kuin perinteisen
tavan nauttia vorschmackia perunan, smetanan, suolakurkun ja etikkapunajuuren
kanssa.
Saa sen vorschmackin tietysti nauttia tällaisenakin, ihan perinteisesti. |
Vorschmackdogissa yhdistyvät slow
food ja fast food. Ravintola Savoyssa vorschmackia haudutetaan pari
vuorokautta, me haudutimme hiukan vähemmän aikaa, mutta tunteja kuitenkin. Se
fast food –osio on hodarisämpylä. Perinteinen ”Sloppy Joe” on
hampurilaissämpylän välissä tarjottua, hyvin maustettua paistettua jauhelihaa.
Me teimme Sloppy Joesta Suomiversion. Mutta ensin resepti maanmainiolle
vorschmackille.
Vorschmack haudutuspadassa
Aloitetaan uunissa hitaasti haudutetulla karitsanpaistilla.
Grillikausi on ollut menossa jo hyvän
aikaa ja alkoi jo tehdä mieli välillä muunlaistakin lihaa. Vähemmän käytettynä
raaka-aineena karitsa houkutteli kokkaamaan ja lihakauppiaalta löytyikin
melkoinen kimpale luutonta karitsanpaistia – tosin pakkasesta, koska nyt ei
vielä ole sesonkiaika. Lapapaisti on se, jota oikeasti havittelin, mutta sillä
mennään mitä sai käsiinsä.
2 kg karitsan
paistia
kokonainen
valkosipuli
3 tl paprikajauhetta
3 tl sipulijauhetta
3 tl kuivattua
oreganoa
4 tl hienoa
merisuolaa
n. 1 tl rouhittua mustapippuria myllystä
2 sipulia
lohkottuna
4 rosmariinin
oksaa
6 timjaminoksaa
2 laakerinlehteä
1 dl sitruunamehua
2,5 dl valkoviiniä
1 l suolatonta
lihalientä
Sulatin paistin hitaasti eli pari
vuorokautta jääkaapissa. Sitten maustoin sen yrteillä ja yhteen sekoitetuilla
kuivamausteilla. Paistin sisälle tökkäilin veitsellä reikiä, joihin työnsin
valkoisipulin paloja. Laitoin sisälle kuivamausteiden lisäksi myös pari
rosmariinin oksaa, puolet timjamista ja pari sitruunanviipaletta. Käänsin
paistin takaisin muotoonsa ja sidoin paistinlangalla. Pintaan hieroin taas
kuivamausteet ja laitoin veitsellä tökättyihin viiltoihin valkosipulia. Sitten
koko komeus uunipannulla 240°C uuniin vajaaksi puoleksi tunniksi niin, että
pinta saa hieman väriä. Sitten pannu ulos uunista ja lämmön pudotus 165°C:een.
Käänsin paistin paahtunut pinta alaspäin ja lisäsin vuoan reunoille loput
rosmariinit, timjamit, lohkotut sipulit, laakerinlehdet ja loput valkosipulin
kynnet. Laitoin lopuksi vielä sitruunamehun, valkoviinin ja lihaliemen.
Alumiinifolio tiukasti päälle ja uuniin 3 tunnin ajaksi. Sitten paketti auki,
lihan kääntö ja tarvittaessa kiehuvaa vettä, jos neste on päässyt haihtumaan liikaa.
Uusi folio päälle ja takaisin uuniin vielä 2-3 tunniksi. Kun liha on kahdella
haarukalla revittävissä se on valmis. Annoin sen jäähtyä liemessä, jotta se
pysyisi mehevänä. Siivilöin jäähtyneen liemen talteen ja poistin pinnalta
rasvakerroksen.
Vorschmack slow cookerilla
Perinteisesti vorschmack valmistetaan
käyttäen ensin uunissa paahdettua lampaan- ja naudanlihaa, josta tehty massa
sitten hitaasti haudutetaan liedellä kattilassa tai uunissa kannellisessa
padassa. Mieleni juolahti käyttää tällä kerralla slow cooker haudutuspataa ja
kokeilla sen toimivuutta. Tein sen tällä kertaa pelkästä uunissa haudutetusta
karitsanpaistista koskapa sitä oli riittävästi käytettävissä. Useimmissa
resepteissä käytetään yhtenä ainesosana joko suolasilliä tai anjovis- eli
kilohailisäilykettä. Korvasin ne käyttämällä hieman anjoviksen tapaan
maustettuja sillifileitä.
1 kg uunissa paahdettua kypsää karitsanpaistia
200 g anjovismaustettuja
sillifileitä
2 sipulia
hienonnettuna
2 solo
valkosipulia hienonnettuna
rouhittua
mustapippuria myllystä
rouhittua
valkopippuria myllystä
hienoa
merisuolaa
1 dl konjakkia
1 rkl tomaattipyreetä
1 l lihalientä
(käytin karitsanpaistin haudutuslientä)
Paloittele lammas sen kokoisiksi paloiksi, että ne voi laittaa lihamyllyyn. Itse käytin revittyä eli nyhtölammasta, joten sitä ei tarvinnut erikseen paloitella. Kuullota sipulisilppu ja valkosipuli reilun voinokareen kanssa. Jauha lihamyllyllä liha, sipulit sekä sillifileet. Mausta suolalla ja pippureilla, sekoita ja laita slow cookerin kulhoon. Sekoita joukkoon vielä konjakki, tomaattipyree sekä sen verran lihalientä, että seos tuntuu puuromaiselta. Muista, että suolaa voi lisätä myöhemmin, joten alussa kannattaa olla konservatiivinen sen käytössä. Varsinkin jos käytät lihalientä, joka sisältää suolaa. Kansi päälle ja aluksi haudutuspata teholle ’high’ puolen tunnin ajaksi ja sitten teho asentoon ’low’. Sekoittele pataa aina välillä samalla salaa maistellen. Kun seos on hautunut yhteensä 3 tuntia, laita teho lämpimänä pito -asentoon ja anna olla vielä 1 tunnin ajan siinä. Avoimessa astiassa uunissa hauduttaen vorschmack saa hieman enemmän paahteisuutta makuunsa, kannen alla sielläkään mielestäni ei. Kaiken kaikkiaan tulos oli meidän mielestämme oikein hyvä. En oikein tiedä mitä vielä pidempi haudutus olisi antanut makuun lisää. Ehkä joskus tulee kokeiltua sitäkin.
Noniin, ja jokainen voi arvata että
tästä tuli vähintään kymmenen hengen annos vorschmackia...
Vorschmackdog eli suomalainen Sloppy Joe
hotdog(briossi)sämpylöitä (varaa 2-3
kpl ruokailijaa kohden)
kuutioitua suolakurkkua (esim.
Myrttinen)
kuutioitua pikkelöityä puna…valkojuurta
(reseptimme täällä)
lämmintä vorschmackia
kermalla notkistettua smetanaa
hienonnettua ruohosipulia
Halkaise hotdogsämpylät (voi käyttää myös
hampurilaissämpylöitä) mutta jätä ne yhdeltä sivultaan kiinni toisiinsa ja
paahda ne kevyesti. Täytä sämpylät aloittaen kasviskuutioilla, sitten riittävästi
vorschmackia ja kermalla notkistettua smetanaa. Lopuksi vähän ruohosipulia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti