perjantai 24. heinäkuuta 2020

The Mustikkapiirakka


Jos pääruokana on kesäkeittoa (edellinen päivitys) ja jälkkäriksi mustikkapiirakkaa, niin eipä ihanalta suomalaiselta kesäaterialta voi paljon muuta enää toivoa. Tai voi tietysti… M ehdotti että alkuruokana olisi voinut nauttia porocarpaccion. Pahus kun en huomannut hankkia tarveaineita… Onneksi jälkiruoka jotenkin korvasi tämän hirvittävän puutteen.

Testasin mustikan ja rosmariinin yhdistelmää muutama viikko sitten pannacottareseptiin ja totesin niiden sopivan yhteen täydellisesti. Kun näihin lisätään mausteiksi vielä limetti, vanilja sekä ripaus kardemummaa, tuloksena on The Mustikkapiirakka, vastustamattoman ihana ja pehmeä mustikkamurupiirakka, joka nautitaan vaniljafraichevaahdon kanssa.

Piirakka on tehty 20 x 30 cm vuokaan. Isompaa vuokaa/uunipeltiä varten laske pinta-ala ja muuta ainesmääriä vuokien koon suhteessa. Voi olla että minäkin teen tämän vielä uudelleen isompana lähiviikkoina…



The Mustikkapiirakka

3 dl  vehnäjauhoa
1,5 dl  kaurahiutaleita
1 dl  sokeria
0,5 tl  hienoksi jauhettua kardemummaa
2 tl  vaniljasokeria
2 tl  leivinjauhetta
120 g  juoksevaa Oivariinia

2  munaa (koko M)
1 dl  maitoa

3-4 dl  tuoreita mustikoita
1 tl  raastettua limetinkuorta
1 tl  limetin mehua
0,5 dl  hillosokeria
2 rkl  tuoreita rosmariininlehtiä
1 rkl  perunajauhoa

vaniljafraichevaahto:
2 dl  Arlan fraiche kermaa
2 dl  tavallista vispikermaa
1 rkl  vaniljasokeria



Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla.

Valmistele ensin mustikat. Raasta kulhoon limetinkuori, lisää limetin mehu sekä mustikat ja sekoita. Laita kutterin kulhoon terä paikoilleen ja mittaa kulhoon hillosokeri, rosmariininlehdet (mitta tarkoittaa tiukkaan pakattuja ruokalusikallisia) sekä perunajauho. Käynnistä kone ja anna terien pyöriä niin kauan että kaikki rosmariininlehdet ovat hienontuneet sokerin ja perunajauhon joukkoon. Jätä rosmariinisokeri odottamaan piirakan päällystämistä.

Mittaa taikinan kuivat aineet kulhoon ja sekoita huolella. Lisää juokseva Oivariini ja sekoita ainekset muruiksi. Ota 1-1,5 dl muruseosta erilleen ripoteltavaksi piirakan pinnalle.

Lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen kananmunat sekä maito ja sekoita voimakkaasti kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja tasoita pinta. Sekoita keskenään limetillä maustetut mustikat sekä rosmariinisokeri ja levitä mustikat tasaisesti taikinan päälle. Ripottele pinnalle säästämäsi muruseos.


Kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Vatkaa vaniljafraichevaahdon ainekset napakaksi vaahdoksi ja tarjoile The Mustikkapiirakan kanssa.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tekee niin mieli ottaa tuosta ruudun takaa palanen. VOinhan minäkin tehdä mustikkapiirakkaa, mutta pakasteesta löytyvät serbialaiset metsämustikat ovat aika mauttomia.....

Tuplaespresso kirjoitti...

Ai pahus. Olisikohan se vaan sitten niin että Suomen ilmasto ja pitkät valoisat kesäpäivät tekevät meikäläisistä metsämustikoista (ja kaikista muistakin marjoista) niin aromaattisia. Todennäköisesti kuitenkin niissä serbialaisissa mustikoissa on enemmän makua kuin isoissa pensasmustikoissa, joissa sinistä väriäkin on vain vähän pinnalla :)