lauantai 4. heinäkuuta 2020

Mansikkaskonssit sunnuntaibrunssille


Jossain edellisessä skonssipäivityksessä taisin mainita, että skonssit voi tiettävästi pakastaa paistamattomina ja laittaa sitten suoraan pakkasesta jäisinä uuniin. Nyt lopultakin juhannusviikolla päätin testata tämän.

Kun ollaan kahdestaan mökillä, ei voi laittaa kerralla kovin suuria määriä ruokaa tai leivonnaisia, varsinkaan skonsseja jotka pitäisi syödä mieluiten samana päivänä kun ne on paistettu. Mutta koska ihan pientä skonssitaikinaa ei kannata alkaa valmistaa, tein sitten kokeeksi ihan normimäärän, josta paistoin heti puolet ja laitoin toisen puolen pakkaseen. Ja tiedättekö mitä, niistä pakastetuista tuli ihan yhtä hyviä paistettuna sunnuntaibrunssille. Taidan vastakin tehdä niin että askartelen paistovalmiita skonsseja pakkaseen, niin sitten siellä on aina mistä ottaa, paistaa ja nauttii heti tuoreeltaan. Kun ei koskaan tiedä kuka tulee käymään.

Mutta ne tämänkertaiset skonssit, niissä oli kausimakuna mansikka. Salorannan tilan Polkat antoivat skonsseille upeaa makua ja mehevyyttä. Polka on mielestäni ihan paras syöntimansikka ja se toimi hienosti myös skonssitaikinan joukossa. Idea näihin mansikkaskonsseihin löytyi (pienin muokkauksin) ”katiebird bakes” –blogista. Olisi vaan pitänyt kuvata valmiit tekeleet vielä silloin kun mansikoitakin oli jäljellä. Tätä toista satsia paistettaessa kun ei ollut enää ainoatakaan mansikkaa kuvien koristeeksi…




Mansikkaskonssit
(8 kpl)

100 g  pakastettua voita
5 dl  vehnäjauhoa
1 dl  sokeria
1 rkl  leivinjauhetta
0,5 tl  suolaa
1 dl  kuohukermaa
2 rkl  creme fraichea
1  muna
3 dl  tuoreita mansikanpaloja

pinnalle
1  muna
ruokokidesokeria

viimeistely
60 g  valkosuklaata
60 g  creme fraichea
1 rkl  kuohukermaa

Raasta jäinen voi karkealla raastinterällä ja laita raastettu voi vielä takaisin pakastimeen. Sekoita keskenään vehnäjauho, sokeri, leivinjauhe sekä suola. Sekoita toisessa astiassa kerma, creme fraiche sekä muna ja leikkele kolmanteen astiaan mansikat tasakokoisiksi paloiksi.

Kaada kuivat aineet sekoituskulhoon ja lisää jäinen raastettu voi. Sekoittele kahden haarukan avulla kunnes seos on muuttunut tasaisen rakeiseksi. Lisää sitten nesteet ja sekoita aineksista taikina. Kääntele mansikat varovasti taikinan joukkoon.



Kaada taikina vehnäjauhotetulle työtasolle ja taputtele siitä pyöreä, parin sentin korkuinen kakku. Leikkaa kakku kahdeksaan osaan. Levitä leivinpaperi uunipellille ja asettele skonssit muutaman sentin etäisyydelle toisistaan jotta niille jää kohoamisvaraa. Voitele vatkatulla kananmunalla ja ripottele päälle ruokokidesokeria. 



Kypsennä skonssit 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. 



Jos pakastat skonssit ja paistat ne jäisinä, paista samoin 200 asteessa 20 minuuttia, mutta sen jälkeen kytke uunin lämpö pois päältä, avaa luukku pari senttiä raolleen ja kypsennä skonsseja siellä vielä viitisen minuuttia.


Jäähtyneet skonssit voi myös kuorruttaa ja minä käytin siihen valkosuklaata.
Paloittele valkosuklaa ja laita palat mikronkestävään kulhoon. Lisää creme fraiche ja lämmitä seosta mikrouunissa 10 sekunnin jaksoissa välillä sekoittaen kunnes suklaa on kokonaan sulanut ja sekoittunut ranskankermaan. Ohenna kuorrutetta kuohukermalla ja valuta siitä raitoja skonssien päälle. Laita skonssit vähäksi aikaa jääkaappiin jotta kuorrute jähmettyisi nopeasti.   



 
Viinisuositus: Freixenet Italian Rosé Sparkling Extra Dry.


Ei kommentteja: