torstai 9. heinäkuuta 2020

Mustikka - rosmariini - pannacotta


Ensimmäiset mustikat kypsyvät viimeistään parin viikon sisään. Siksipä kaivoin pakkasesta sen viimeisen viimevuotisen rasian tehdäkseni tilaa uudelle sadolle. Parisataa grammaa mustikoita ei ole paljon, mutta juuri sopivasti muutamaan rosmariinipannacottaan.

Koska tässä jälkiruoassa on kaksi kerrosta ja alemman kerroksen täytyy hyytyä ennen seuraavan kerroksen valmistamista, valmistelut pitää aloittaa vähintään 12 tuntia ennen. Mustikka, sitruuna ja rosmariini on ihan täydellinen combo. Pannacottana ei kuitenkaan mitään pikaruokaa.



Mustikka-rosmariini-pannacotta
(6 annosta)

2 dl  kuohukermaa
4 dl  maitoa
2-3  kokonaista rosmariininoksaa
3 rkl  sokeria
1 rkl  sitruunamehua
3  liivatelehteä (noin 6 g)

1  sitruunan ohuiksi suikaleiksi veistetty kuori
5 dl  vettä
2,5 dl  sokeria

150 g + 50 g  (pakaste)mustikoita, EI mautonta pensasmustikkaa!
1 rkl  sitruunamehua
2 rkl  sokeria
0,5 dl  kermaa
2  liivatelehteä (noin 4 g)


Kaada kattilaan maito sekä kerma, lisää rosmariininoksat ja kuumenna kiehumispisteeseen. Anna sitten jäähtyä rauhassa niin että rosmariinin maku uuttuu nesteeseen.

Upota liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään viideksi minuutiksi. Siivilöi rosmariinit pois nesteestä, lisää sokeri sekä sitruunamehu ja lämmitä sen verran että sokeri sulaa. Ota pieneen kuppiin muutama ruokalusikallinen kermaseosta. Kuumenna se mikrossa, puristele liivatteista ylimääräinen vesi, sekoita huolella liivateseos kerman joukkoon ja se edelleen pannacottaseokseen. Jaa sitten rosmariinin makuinen pannacotta tasan kuuteen pieneen jälkiruokakulhoon ja laita ne jääkaappiin hyytymään.

Laita kattilaan vesi, sokeri ja sitruunan suikaloitu kuori. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sitruunankuorisuikaleita 20 minuuttia sokeriliemessä. Jäähdytä liemi ja siivilöi sitten sitruunanuorisuikaleet kuivahtamaan. Älä heitä pois sitruunaista sokerilientä, sillä sitä voi käyttää vaikka drinkkien valmistuksessa.

Laita mikronkestävään kulhoon 150 g mustikkaa, sitruunamehu sekä sokeri ja sekoita. Kuumenna mikrossa lämpimäksi ja blendaa soseeksi sauvasekoittimella. Jos sose vaikuttaa kovin paksulta, ohenna sitä sitruuna-sokeriliemellä. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään viideksi minuutiksi, kuumenna kerma mikrossa pienessä astiassa, puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita ne kuuman kerman joukkoon. Sekoita liivatekerma mustikkasoseeseen. Tasaa mustikkasose hyytyneiden pannacottien päälle ja laita astiat takaisin jääkaappiin hyytymään vielä muutamiksi tunneiksi.

Tarjottaessa viimeistele mustikoilla, sokerissa keitetyllä sitruunankuorella ja ihan pienellä rosmariinitöyhdöllä.

Ei kommentteja: