sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Tahmaiset grilliribsit pikaisesti painekeittimen avulla


Ribsit tai rimpsut suomalaisittain ovat olleet grillattua kesäruokaa perheessäni 1960-luvulta alkaen eli ne eivät todellakaan ole mikään uutuusruokalaji 2000-luvun kulinaristeille. Nykymuotoista short ribs -riviä isäni kutsui patruunavyöksi, koska se hyvinkin muistutti metsästäjien käyttämiä haulikon patruunavöitä. Minä sain jo nuorena kloppina toimia grillimestarina ja niihin aikoihin myös kehittelin hyväksi osoittautuneen ja usein edelleenkin käyttämäni kuivamaustesekoituksen. 

Amerikkalaistyyppiset tahmaiset ribsit syntyvät makealla grillikastikkeella sivellen ja koska halusin vaihteeksi erilaisia makuja, valitsin aasialaistyyppisen kastikkeen ja maustamisen.

Esikypsennys uunissa varmistaa murean lopputuloksen, mutta tällä kertaa esikypsensin rimpsuni painekeittimellä. Sen ansiosta rimpsuista saa nopeasti todella kypsiä ja ihania eikä tarvitse odotella tuntitolkulla niiden valmistumista.


Tahmaiset grilliribsit

n. 1,5 kg  porsaan kylkeä eli ribsejä

Painekeittimeen
2 dl  vettä
½ dl  omenaviinietikkaa

Pintamausteet eli dry rub
n. 2 tl  hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Sivelykastike
1,5 dl  soijakastiketta
0,75 dl  miriniä
4 rkl  muscovadosokeria
3 rkl  juoksevaa hunajaa
1  valkosipulin kynsi raastettuna
3 cm  tuoretta inkivääriä raastettuna

Levitä pintamausteseos tasaisesti ribseille ja anna maustua sen aikaa kun valmistat sivelykastikkeen.

Yhdistä kaikki sivelykastikkeen aineet, kiehauta kasarissa ja anna porista hiljaa n.15 minuuttia. Siirrä sivuun odottamaan.

Aseta ribsit painekeittimeen ritilän päälle niin, että ne eivät ole kosketuksessa nesteeseen.
Kypsennä täysteholla 15 minuuttia. Sammuta keitin, anna paineen laskea viitisen minuuttia ja avaa poistoventtiili polttamatta itseäsi.

Nosta kypsät ribsit tarjottimelle ja anna jäähtyä rauhassa. Sivele molemmin puolin sivelykastikkeella ennen grillausta. Kastike sisältää sokeria, joka palaa helposti, joten varo grillatessasi. Lihahan on jo kypsää, joten tarkoitus on vain ottaa niille kaunis pinta ja grillin aromit. Voit halutessasi ripotella niiden päälle paahdettuja seesaminsiemeniä ja hienonnettua kevätsipulin vartta tarjolle laitettaessa.

Ei kommentteja: