keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Tonnikalapastaa ja sitruunapersiljaa


Kaikkien purkkikalojen äiti ja ainakin ennen vanhaan perinteinen opiskelijaruoan proteiini on tonnikala. Sitä lienee nytkin useimmissa kodeissa ainakin "pappilan hätävaraksi" hankittuna. Löytyi ennen hamstrausryntäystä kaikkien ruokakauppojen hyllyiltä joko palana tai hiutaleina vaihtoehtoisesti öljyyn tai veteen säilöttynä. Meillä on jatkuvasti kaapissa tonnikalaa vähään öljyyn säilöttynä eli no drain -versiona. Useimmiten itse syön sitä näkkileivän päällä. Purkkia ei tarvitse valuttaa ja minusta öljyyn säilötyssä tonnikalassa on enemmän makua. Kaapissamme oli myös Portugalista tuomaamme tonnikalasäilykettä, Ventresca de Atun Claro. Kyseinen purkki sisältää keltaevätonnikalan vatsalievettä. Vatsaliepeessä on enemmän rasvaa kuin selkäpalassa ja näin ollen toiset arvostavat sitä enemmän. Lisäksi kala on säilötty oliiviöljyyn, jota myös arvostetaan enemmän kuin muita kasviöljyjä.

Mieleni teki pastaa, joten päädyin kokkaamaan meille pastaa tonnikaloista. Käytin kastikkeeseen purkin kumpaakin. Tässä versiossa se arvostetumpi maku ei kuitenkaan tullut mitenkään erityisesti esille, joten kannattaa säästää leivän päällysteeksi.

Sitruunapersilja 
on maustesekoitus, jolla hyödynnettiin keittiössä oleilleiden sitruunoiden kuoret ennen hedelmien nahistumista. Kolmen sitruunan kuoret raastettiin ja joukkoon sekoitettiin yhden kähäräpersiljaruukun hienonnetut lehdet. Ainekset levitettiin uunipellille ja kuivattiin parin tunnin ajan 60 asteessa. Niistä tuli sirotetta, jolla tämäkin pasta maustettiin.

Pastaksi käy juuri se pasta, jota kaapissa sattuu olemaan. Pennepasta ei ehkä olisi parasta, mutta kaikki pitkät pastat ja farfallet, fusillit tai conchiglionit toimivat. Meillä oli pussin pohjalla kahdelle hengelle sopiva määrä viimeksi mainittuja, joten keitin ne suolatussa vedessä ohjeen mukaan 12 minuuttia.


Tonnikalakastike

2 prk             tonnikalaa
2 rkl              oliiviöljyä
1                    solo valkosipuli raastettuna
½ tl               chilihiutaleita (maun mukaan)
1 rkl              sitruunamehua
n. 1 dl            rucolaa pieneksi revittynä
1 – 2 dl          pastan keitinvettä
n. 2 tl            sitruunapersiljaa
                      tai
                      raastettua sitruunankuorta ja hienonnettua persiljaa

pastaa oman maun mukaan

Keitä pasta suolatussa vedessä ohjeen mukaan ja siivilöi. Ota ennen siivilöintiä pari desilitraa keitinvettä talteen kastiketta varten. Kuumenna paistinpannu ja kaada sinne (oliivi)öljy tonnikalapurkista. Laita raastettu valkosipuli ja chilihiutaleet pannulle ja kuullottele niitä hetki. Lisää sitten tonnikala ja sitruunamehu. Lisää myös oliiviöljyä tarvittava määrä. Anna kalojen kuumentua pannussa niitä sekoitellen. Lorauta 1 dl pastan keitinvettä pannulle, sekoita ja lisää pasta sekä rucola. Sekoita, lisää pastan keitinvettä jos liian paksua ja annostele. Ripottele sitruunapersiljaa pastalle ja nauti. Koska ruoka ei ole tyypillinen italialainen, lisäsin omaan annokseeni vielä hieman parmesaaniraastetta pinnalle. Helppo, hyvä ja nopea ruoka.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Jeps, ostin ulkonaliikkumiskiellon alussa 20 purkkia tonnikalaa, ja tonnikalapastaa tuli myös tehtyä.Muutama purkki vielä jäljellä;D Kiva vinkki tuo sitruunapersilja, olen käyttänyt molempia pastoissa, mutta tuoreena, mutta tuo kuivattu versio tosi kätevä:)

M kirjoitti...

Halusin nimeenomaan tehdä tonnikalasta pastan ilman kermaa tai tomaattia. Sitruunapersilja teki siitä juuri sellaisen mitä hain. Sittemmin sitä on ollut purkissa valmiina käyttöön.