Tartarpihvi on helppo herkku, jonka
ainoa kriittinen vaihe on löytää siihen sopiva liha. Valmiiksi pakatusta
jauhelihasta ei oikein voi valmistaa tartaria, koska tartar täytyisi syödä
mahdollisimman nopeasti lihan jauhamisen jälkeen. Olen päätynyt hienontamaan
tartariin käytettävän lihan itse, sillä eräästä aiemmin arvostamastani lihaosastosta viimeaikaiset kokemukset ”vasta jauhetusta tartarjauhelihasta” eivät ole vakuuttaneet
enää liikkeen omistajanvaihdoksen jälkeen. Ensimmäisellä kerralla minulle oli paketoitu
jäisestä lihasta jauhettua ”tartarlihaa”, joka kotona paketin avatessani osoittautui
hileiseksi raakalihasoseeksi. Toisella kerralla ostamani ”tartarjauheliha” oli sekin pakastetusta, mutta sentään sulatetusta lihasta jauhettua eikä enää mitenkään priimalaatua. Kolmatta
kertaa ei tule.
Useimmiten tartarpihvi suositellaan
valmistettavaksi naudan sisäpaistista, mutta filee, jos sellainen on
käytettävissä, on vielä sitäkin parempaa. Naudan sisäfileessä on aina ne päät,
joista on vaikea leikata kunnollista pihviä. Toinen pää on aivan liian kapea ja
toinen pää on epämääräinen muhkura. Niistä saa aivan erinomaisen raaka-aineen
tartarpihviin (tällaiseen tai tällaiseen). Jos perheessä joku ei halua lautaselleen
raakaa lihaa, tartarpihvin voi tarvittaessa paistaa joko kevyesti pinnalta tai
vaikka ihan kypsäksi.
Pintapaahdetut tartarpihvit
250-300 g hyvää naudan sisäfileetä,
niitä pääpaloja
1 tl suolaa
2 rkl kapriksia
1 salottisipuli
paistamiseen voita
munankeltuaisia
Jauha liha lihamyllyssä kertaalleen
karkeimmalla terällä tai leikkaa se isolla, terävällä veitsellä enintään puolen
sentin kuutioiksi. Kuori ja hienonna salottisipuli ihan pieniksi kuutioiksi.
Sekoita ainekset keskenään ja taputtele lihasta 2-4 pihviä. Ruskista pihvit voissa nopeasti niin
että vain pihvin pinta saa hiukan väriä. Varaa yksi munankeltuainen jokaiselle
pihville ”kastikkeeksi”.
Parsa-parsakaali-basilikasalaatti
200 g parsakaalia
5 vihreää parsaa
60 g pakasteherneitä
puoli ruukkua tuoretta basilikaa
30 g babypinaattia
3 kevätsipulia varsineen
3 rkl paahtamattomia pistaasinsydämiä
0,5 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
Leikkaa parsakaalin kukinnot irti varresta
ja leikkaa varsi sormenpään kokoisiksi paloiksi. Napsauta parsojen kuivat
kannat irti varsista. Kuumenna isossa kattilassa vettä ja lisää veteen hiukan
suolaa. Kun vesi kiehuu, lisää sinne parsakaalin varret ja anna kiehua 5
minuuttia, minkä jälkeen lisää sinne kukinnot sekä parsat ja keitä vielä 3
minuuttia. Siivilöi parsat ja parsakaalit pois vedestä jäähtymään jääveteen
(tai niin kylmään kuin hanasta tulee). Kaada kattilaan kuumaan veteen vielä pakasteherneet
ja lämmitä niitä siellä minuutin verran. Siivilöi herneetkin jäävesikulhoon
jäähtymään. Jäävesi estää kasvisten ylikypsymisen ja pitää niiden värin kauniin
vihreänä. Leikkaa parsat ja tarvittaessa myös parsakaalit pienemmiksi paloiksi,
revi basilikanlehdet ja babypinaatit pienemmiksi paloiksi, leikkaa kevätsipulit
ohuiksi viipaleiksi ja murskaa pistaasit rikki huhmaressa. Yhdistä kaikki ainekset
isossa kulhossa.
Peruna-retiisisalaatti
100 g kermaviiliä
100 g creme fraichea
1 rkl dijon sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
1 tl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
10 keitettyä ja jäähdytettyä uutta
perunaa
1 hapan omena
6 retiisiä
puolikas maustekurkku
3 kevätsipulia varsineen
kourallinen lehtipersiljaa
2 rkl kaprista
Sekoita salaatinkastike niin isossa
kulhossa että siihen mahtuu muutkin alaatin ainekset. Kuutioi perunat sekä
omena ja viipaloi retiisit. Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi ja
kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna lehtipersilja. Sekoita kaikki
ainekset keskenään ja anna salaatin makuuntua jääkaapissa muutaman tunnin ajan
ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti