sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Omelette Arnold Bennett



Savusiikamunakkaani on saanut inspiraationsa omelette Arnold Bennett’istä. Kuuluisa brittiläinen kirjailija Arnold Bennett asui 1920-luvun loppupuolella Lontoossa hotelli Savoyssa, missä hän viimeisteli romaaninsa Imperial Palace. The Savoy Hotel’in keittiömestari Jean Baptiste Virlogeux kehitteli Bennett'ille tämän ihanan kuohkean aamiaismunakkaan, johon ihastuttuaan kirjailija nautti sitä joka aamu. Tiettävästi se on myös ollut Lontoon Savoy Grill’in ruokalistalla siitä lähtien. Lähes satavuotias resepti on tosin kokenut joitain muutoksia seuraavien keittiömestarien käsissä, mutta periaate on sama, avomunakas jonka päällä savukoljaa ja sen päällä tuhti kerros kastiketta, joka viimeistellään grillissä gratinoimalla. Munakas on reseptistä riippuen joko munakas tai munakokkeli-munakas-hybridi. Kastikkeena mainitaan bechamel/mornay tai hollandaise, joissain resepteissä molemmat.

Valmistin savusiiasta suomalaisversion tästä maukkaasta aamiaismunakkaasta. Hollandaise on lähes pelkkää voisulaa, joten ”kevensin” reseptiä tekemällä mornaykastikkeen, jonka nesteen ensin maustoin savusiiasta perkaamallani kalan nahalla. Kannattaa kokeilla osana seuraavaa sunnuntaibrunssia. Reseptin savusiikamunakkaasta riittää neljälle savukalan ystävälle.



Savusiikamunakas

1  savusiika
5 dl  maitoa
1  laakerinlehti
6  mustapippuria

40 g  voita
40 g  vehnäjauhoa
0,5 tl  suolaa
valkopippuria myllystä
50 g  Gruyere juustoraastetta (tai cheddar)
1  keltuainen

5  munaa + 1 valkuainen
2 rkl  kermaa
2  kevätsipulia varsineen hienonnettuna
ripaus suolaa
hiukan valkopippuria myllystä
1 rkl  voita
3 rkl  hienonnettua tuoretta tilliä


Irrota savusiiasta nahka ja perkaa koko kala ruodottomaksi. Laita kalanpalat pieneen kulhoon odottamaan munakkaan kokoamista. Laita kattilaan savusiian nahka ja pyrstö sekä laakerinlehti ja mustapippurit. Kaada maito näiden päälle ja kuumenna lähelle kiehumispistettä. Anna jäähtyä ja maustua 15-20 minuuttia, minkä jälkeen siivilöi maito käytettäväksi kastikkeeseen.


Sulata kattilassa voi ja lisää jauho. Anna kypsyä minuutin verran koko ajan sekoittaen, mutta varo ettei jauho ruskistu. Lisää sitten edellä tehty, maustettu maito ja vatkaa kastike tasaiseksi. Keitä kastiketta matalalla lämmöllä koko ajan sekoitellen noin 10 minuutin ajan jotta jauho kypsyy kunnolla. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Ota kattila pois lämmöltä ja jätä kastike hetkeksi odottelemaan.

Vatkaa keskenään munat, valkuainen, kerma, suola, valkopippuri sekä hienonnettu kevätsipuli. Kuumenna paistinpannu ja sulata siinä voi. Kaada munakasmassa pannulle ja paista siitä munakas, joka on kuohkeampi kuin munakas, mutta kiinteämpi kuin munakokkeli. Ripottele peratut savusiianpalat munakkaan päälle ja mausta tuoreella tillillä.


Kuumenna kastiketta sen verran että juustoraaste sulaa joukkoon. Vatkaa sitten munankeltuainen kastikkeen joukkoon ja kaada kastike munakkaan päälle. Gratinoi pinta uunissa grillivastuksen alla tai kaasupolttimella. Uunigrillissä tulee hiukan kauniimpi lopputulos kunhan ei unohda pannua uuniin liian pitkäksi aikaa.


Ei kommentteja: