perjantai 29. toukokuuta 2020

Raparperiposset on helluntain jälkiruoka


Paras tämän hetken kausimaku on kotimainen raparperi ja ihan hetikohta myös suomalainen mansikka. Raparperia on jo tarjolla, mutta mansikoiden osalta täytyy vielä tyytyä tuontitavaraan. Raparperi on siitä erikoinen kasvi, että se toimii niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa. 

Helluntain jälkiruoaksi sopii ihana raparperi-kermavanukas eli raparperiposset, jossa raparperin (ja sitrushedelmien) happamuus hyydyttää kerman eikä lisänä tarvita mitään munankeltuaisia, agar-agaria, maissi- tai perunatärkkelystä, liivatetta tms. Jälkiruoan valmistus sujuu hetkessä, vaikka hyytymistä täytyykin odotella useita tunteja, mielellään ihan seuraavaan päivään asti.



Raparperiposset
(10-12 annosta)

Posset:
7 dl  raparperikuutioita
¼  tl  suolaa
2 dl  sokeria
2 dl  limetti-sitruunamehua
5 dl  kuohukermaa
1 dl  sokeria

Raparperi-mansikkakompotti:
noin 2 dl (suunnilleen 100 g) raparperia pieninä kuutioina
1 dl  sokeria
ripaus suolaa
2 rkl  vettä
200 g  mansikoita pieninä kuutioina


Mittaa kattilaan 7 dl raparperikuutioita, 0,5 tl suolaa, 2 dl sokeria ja 2 dl limetti-sitruunamehua (tässä oli yksi limetti ja kaksi sitruunaa). Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes raparperi alkaa hajota. Ota kattila pois liedeltä. Suola on raparperin kanssa erittäin tärkeä mauste, sillä se vaimentaa raparperin happamuutta ja vähentää sokerin tarvetta.

Mittaa toiseen kattilaan 5 dl kermaa. Kuumenna kiehuvaksi, lisää sokeri ja keitä sekoitellen kunnes sokeri on liuennut kerman joukkoon. Kaada kuuma kermaseos kapeana nauhana raparperikattilaan koko ajan sekoitellen. Kaada seos kannun kautta (kannusta kaataen ei tule niin paljon sotkua kuin kauhalla annostellen) tarjoilukulhoihin. Siirrä tarjoiluastiat jääkaappiin hyytymään vähintään 8 tunniksi tai mieluummin seuraavaan päivään.

Minulla oli käytössä kuusi kohtalaisen kokoista raparperinvartta, joista kuutioituna 7 dl kului itse kompottiin ja lopuista 2 desilitrasta valmistin possetin päälle ihanan raparperi-mansikkakompotin. Se täytyy valmistaa samalla kuin possetkin, sillä kompotin tulee saada rauhassa maustua jääkaapissa.

Laita raparperikuutiot pieneen kattilaan, lisää sokeri sekä vesi ja kuumenna kunnes seos kiehuu. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon jääkaappikylmät mansikkakuutiot. Jäähdytä kompotti ja laita se jääkaappiin makuuntumaan. Kun tarjoilet possetit, lusikoi annosten pinnalle reilu kerros raparperi-mansikkakompottia.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Jännää että raparperin happamuus jähmettää kerman ,kiitos vinkistä:) Tuo olisi niin hyvä jälkkäri nyt kun täällä vietetään juhlaa (helluntain alkuperä siitä juhlasta) jossa maitoiset (ja juustoiset) ruuat pääosassa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos. Onnistuit osoittamaan tekstissä olleen virheen. Ihan pelkällä raparperilla en kokeilisi vaan kyllä hyytymiseen tarvitaan myös sitrushedelmien mehua. Virhe on nyt korjattu.