Kun kalakaupan kuhafilee yleensä myydään nahattomana, niin sattuipa eteeni sellaisia fileitä joissa nahka oli vielä tallella ja suomustettu. Aina parempi. Kuha-ja ahvenfileestä täytyy ennen kypsentämistä leikata pois fileen etuosassa sijaitseva ruotorivi. Samalla fileeseen tulee pitkä v:n mallinen lovi ja fileetä on vaikea saada pidetyksi koossa paistettaessa. Kun nahka on tallella, se pitää fileen kasassa vielä senkin jälkeen kun ruotorivi on terävällä veitsellä varovasti poistettu.
Kuhafileen kanssa nautittiin keitettyä
italialaista uutta perunaa, paahdettua voi-kapriskastiketta ja kolmen kurkun
salaattia. Siitä ei sunnuntaiateria voi juurikaan paremmaksi muuttua.
2 nahallista suomustettua kuhafileetä
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen oliiviöljyä ja nokare
voita
Aseta fileet leikkuulaudalle nahkapuoli
alaspäin ja leikkaa ruotorivin molemmilta puolilta terävällä veitsellä viilto
noin 45 asteen kulmassa jotta nahka ei rikkoudu. Ota kiinni ruotorivin
ulkoreunasta ja nosta se varovasti irti kalan nahasta. Auta hiukan veitsellä
jos on tarpeen.
Mausta fileet merisuolalla ja valkopippurilla.
Kuumenna paistinpannulla öljyä ja aseta fileet pannulle nahkapuoli alaspäin. Jos
filee alkaa kovasti käpristyä, paina sitä paistinlastalla pannua vasten. Kun
nahkapuoli on kunnolla ruskistunut, lisää pannulle voi, käännä fileet ja valele
vielä nahkapuolta voi-öljyseoksella sen aikaa että fileet ovat kypsyneet.
Tarjoile kala mahdollisimman pian.
Paahdettu voi-kapriskastike
75 g voita
0,5 tl hienoa merisuolaa
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kapriksia
Sulata voi pienessä kasarissa ja
kuumenna keskilämmöllä niin kauan että voi alkaa saada lämpimän ruskeaa sävyä
ja sen tuoksu muuttuu pähkinäiseksi. Samalla kattilan pohjalle alkaa muodostua
pieniä palaneita herapilkkuja. Siinä vaiheessa ota kasari pois liedeltä. Voi
lämpötila on tuolloin noin +162°C. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Käytä
paistetun kalan kastikkeena.
Kolmen kurkun salaatti
1 kurkku
pikkelöintilientä
(=100 g etikkaa, 200 g sokeria, 300 g vettä)
1 maustekurkku
pari kourallista salaattisekoitusta
rucola, babypinaatti, punamangoldi
0,5 dl hienonnettua tuoretta tilliä
Keitä pikkelöintiliemi ja anna sen
jäähtyä. Kuori puolikas kurkku, leikkaa se pieniksi paloiksi ja upota palat pikkeliin
muutamaksi tunniksi saamaan makua.
Leikkaa toinen puolikas kurkkua
kuorineen pienemmiksi paloiksi, samoin maustekurkku. Sekoita ainekset keskenään
ja tarjoile kalan kanssa.
1 kommentti:
Kuha on herkullinen kala , ja tuo annoksesi houkuttelevan näköinen:)
Lähetä kommentti