lauantai 21. syyskuuta 2019

Tilli-fenkolisuolattu ja pintapaahdettu lohi


Päivän kala, ehkä kahdenkin, tulee lohesta jonka maustesuolasin ja pikapaahdoin kaasupolttimella. Tästä saa pieniä sieviä annoksia vaikkapa porkkanan kanssa tarjottavaksi. Näin käsitelty lohi on parhaimmillaan myös vadilla noutopöydässä, jossa sielläkin viipaloitu kala voidaan ympäröidä kahdesti paistetuilla porkkanoilla.


Tilli-fenkolisuolattu ja pintapaahdettu lohi

500 g  mahdollisimman paksu pala C-leikattua lohta

1 rkl fenkolinsiemeniä
1 tl  mustapippuria
250 g  karkeaa merisuolaa
100 g  sokeria
1  sitruunan raastettu kuori
1 dl  hienonnettua tuoretta tilliä

Leikkaa lohi sellaiseksi nahattomaksi ja ruodottomaksi pötköksi, joka on poikkileikkaukseltaan suunnilleen neliön muotoinen, tai ainakin tiukka suorakaide.

Paahda kuivalla pannulla siemenet ja mustapippurit (varo polttamasta niitä!), jauha mausteet kutterissa suolan ja sokerin kanssa, lisää sitruunankuori sekä tilli ja sekoita hyvin.  Peitä lohi joka puolelta suola-mausteseoksella ja anna maustua jääkaapissa vähintään kahden, enintään kahdeksan tunnin ajan riippuen siitä miten hyvin suolattua kalaa halutaan.

Poista sitten mausteseos, pese lohi juoksevan kylmän veden alla, kuivaa ja sivele hyvällä soijakastikkeella. Tohota pinta kaasupolttimella ja tarjoile puolen sentin paksuisina viipaleina.

Lisukkeena on avokadoa ja hunajaglaseerattua oranssia porkkanaa (katso edellinen päivitys). Lautaselle puolikas porkkana kauttaaltaan paistettuna, leikkauspinnalle violettia porkkanapyreetä, pikkelöityjä valkoisia porkkanasuikaleita ja väripilkuksi vihreää porkkanan naattia. Toimii lohen kanssa erinomaisesti.

Ei kommentteja: