Jotenkin on paljon helpompaa päättää aterian proteiinista vasta sitten, kun ensin on mietitty lisukkeet. M heitti ajatuksen korianteririsotosta ja siitä se sitten lähti. Vaalea kala toimii hyvin korianterin kanssa ja kun halusin paistaa kalaan syötävän rapean nahan, päivän valinta oli siika. Sitten vielä kalan ja korianterin kanssa sopivat salaattiainekset, joista suurin osa löytyi omasta jääkaapista, ja ostoslista alkoikin olla valmis. Ohje on neljälle.
Korianteri on mauste, joka jakaa
voimakkaasti mielipiteet. Yksi rakastaa, toinen ei voi sietää. Minultakin meni
vuosia ennen kuin totuin tuoreen korianterin makuun, mutta nykyisin se on yksi
suosikkimausteistani. Risoton maustaminen korianteriöljyllä täytyy silti tehdä
varovasti, vaikka pitäisikin mausta. Korianterin tulee vain antaa makua
taustalla ilman että se peittää annoksen kaikki muut maut.
Salaattiin ei ole sen kummempaa
reseptiä kuin että siinä on avokadoa, mangoa, kevätsipulia, punasipulia ja
rucolaa sekä mausteena ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria.
Korianteririsotto
1
ruukku tuoretta korianteria
0,5
dl rypsiöljyä
1
rkl voita
1
keskikokoinen sipuli
2
dl risottoriisiä
1
dl valkoviiniä
8
dl kanalientä
suolaa
ja mustapippuria myllystä
1
rkl sitruunan mehua
Leikkaa
korianteriruukusta kaikki irti varsineen. Irrota puolet lehdistä annosten
viimeistelyä varten ja silppua loput lehdet ja varret sauvasekoittimen kulhoon. Lisää muutama
ruokalusikallinen rypsiöljyä ja soseuta sauvasekoittimella vihreäksi korianteriöljyksi. Tätä
käytetään risoton maustamiseen.
Kuori
sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sulata voi kattilassa ja kuullota
siinä sipuli. Lisää risottoriisi ja kuulottele sitä sipuleiden joukossa
minuutin tai pari. Lisää valkoviini ja anna se kiehua riisin joukossa lähes
olemattomiin. Lisää sitten pari desiä kanalientä ja pari lusikallista korianteriöljyä
ja keitä risottoa keskilämmöllä. Hämmennä risottoa aina nuolijalla, joka ei
riko riisinjyviä kuten puuhaarukka tai vispilä. Lisää kanalientä pari desiä
kerrallaan ja kun risotto alkaa olla lähes valmista, sekoita joukkoon vielä sen
verran korianteriöljyä kuin katsot maun riittävyden kannalta kohtuulliseksi.
Lopuksi mausta risotto suolalla, mustapippurilla sekä sitruunan mehulla.
Tarjoiltaessa risoton tulee olla kohtalaisen löysää ja riiseissä hiukan
puruvastusta.
Rapeaksi paistettu siika
Neljä
annoskokoista suomustettua siikafileetä (à noin 130-180 g)
rypsiöljyä
voita
hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
Taputtele
siikafileet kuiviksi. Ne voi myös leikata kahteen osaan. Kuumenna paistinpannu
todella kuumaksi ja lisää pannulle rypsiöljyä. Kun öljy on erittäin kuumaa,
nosta pannulle siikafileet paistumaan ensin nahkapuoli alaspäin, jotta tulee
rapea nahka. Sitten lisää pannulle voita, käännä fileet jotta toinenkin puoli
paistuisi ja valele siikaa voi-öljyseoksella. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tämä
siika ei tarvitse erillistä kastiketta, mutta maukas öljy paistinpannulta
kannattaa lusikoida siikojen päälle lautaselle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti