keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Koko kala-ateria grillistä


Nyt on ollut jo niin hienot kesäkelit, että viikonloppuna oli ihan pakko siirtyä ulos grillille laittamaan ruokaa. Kaikki muu paitsi kylmä kermaviilikastike tähän annokseen on valmistettu grillissä. Selatessani blogin vanhoja päivityksiä löysin lyttypotut vuodelta 2015 ja siinähän se kalan lisäke sitten olikin, sillä lyttypotutkin voi viimeistellä grillaamalla. Sopivasti valitut ainekset kypsyvät grillin ritilällä suunnilleen samassa ajassa, jolloin ajoitus ei ole ongelma – kuten joissain muissa aterioissa saattaa olla. Sen verran ruokaa on valmisteltu etukäteen, että perunat on esikeitetty ja kala maustettu. Mutta sen jälkeen ruoanvalmistus grillissä kestää enää vain noin 15 minuuttia. Pikaruokaa, nääs.

Ohje on neljälle.
  


Kylmä kermaviilikastike kalalle

1 tölkki  (200 g 15-prosenttista) kermaviiliä
3 rkl  ruokakermaa
0,5 dl  hienonnettua tuoretta tilliä
puolikas  maustekurkku pieninä kuutioina
1  kevätsipuli hienonnettuna
1 rkl  pieniä kapriksia
2 tl  Dijon –sinappia
1 tl  juoksevaa hunajaa
0,5 tl  chilihiutaleita
0,5 tl  raastettua sitruunankuorta
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki ainekset huolella keskenään ja anna makuuntua jääkaapissa tunnin tai pari ennen käyttöä.


Lyttypotut grillissä

12 kpl  kiinteitä varhaisperunoita (Siikli, Annabelle tai vastaava)
hienoa merisuolaa
oliiviöljyä

Pese perunat huolella ja esikypsennä merisuolalla maustetussa vedessä ”viittä vailla” kypsiksi. Jäähdytä perunat jääkaappilämpötilaan.

Litistä perunat painamalla niitä varovasti kämmenellä siten että rakenne hiukan rikkoutuu, mutta perunat eivät vielä mene palasiksi. Sivele perunat oliiviöljyllä molemmin puolin.

Grillaamisesta enemmän edempänä.


Sydänsalaatti grillissä

2  sydänsalaattia
ruokaöljyä

Halkaise salaatit pitkittäin ja sipaise hiukan öljyä leikkauspinnalle.

Grillaamisesta enemmän edempänä.


Grillattu kotimainen kirjolohifilee

600-800 g  pala nahallista, ruodotonta kirjolohifileetä
hiukan hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
2-3 rkl  hienonnettua tuoretta tilliä
noin 0,5 tl  raastettua sitruunankuorta

Aseta kirjolohifilee nahkapuoli alaspäin vahvalle alumiinifoliolle. Mausta kala ripottelemalla sen pinnalle suolaa, valkopippuria, tilliä sekä sitruunankuorta ja anna makuuntua puolisen tuntia ennen grillaamista. Taittele folio huolella kiinni että grillin lämpö pysyy sisällä.


Grillaus:

Kuumenna grilli. Laita kalapaketti nahkapuoli alaspäin grilliin ja asettele grillin ritilälle myös perunat ja salaatit. Sulje kansi. Noin 6 minuutin kuluttua käännä perunat ja salaatti (ei kalapakettia). Grillaa vielä toiset 6 minuuttia ja ateria on valmis. Alussa grilli oli todella kuuma, 275 astetta. Kääntövaiheessa pudotin lämpöä 225 asteeseen. Grillit ovat erilaisia (tämä oli kaasugrilli, 3 poltinta) ja jokaisella grillaajalla on oma tatsinsa omaan grillinsä, joten on tarpeetonta tämän enempää ohjeistaa grillimestaria.

2 kommenttia:

Helzu kirjoitti...

Tämähän oli helppo ja vähän laadukkaampi ateriaohje toteuttaa mökillä. Kiitos!

Tuplaespresso kirjoitti...

Helppo on, ja nopea. Tässä pari muutakin tosi helppoa ja hyvää grilliateriaa mökkireissuille :)

https://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2015/06/hevosvartaita-ja-kasviksia-grillissa.html

https://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2016/06/kvinoatabbouleh-on-grilliherkkujen.html

https://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2017/06/helppoa-grilliruokaa.html