perjantai 24. toukokuuta 2019

Lihapullapesät

Ostoskoriini hypähti paketti HK:n karkeaksi jauhettua naudan rintaa, jossa on rasvaa 20%. (Juu, ihan omalla rahalla ostin, niin kuin aina, ja kehun silloin jos on aihetta.) Olin etsimässä jotain hyvää nauta-sika-jauhelihaa mutta totesin tuon olevan vielä parempi ajatus: pelkkää nautaa, mutta sikanaudan rasvaprosentti. Tästä saa tehdyksi hyvät lihapullat. Mutta koska tavallinen lihapullat ja spagetti on tylsää, tein siitä vähän erilaisen annoksen, jota voi soveltaa myös erilaisissa kesän juhlien tarjoilussa: lihapullapesät. Lihapullapesä rakennetaan muffinivuokaan spagetista, tomaattikastikkeesta, lihapullista ja juustoraasteesta. Niitä voi tarjoilla yksittäin tai ihan oikeaksi ruoaksi, jolloin 12 kolon muffinipellillisestä riittää koko ateria neljälle.



Lihapullapesät

Lihapullat

1 dl  kermaa
1/2 dl  korppujauhoa
1 tl  suolaa
0,5 tl  jauhettua maustepippuria
0,25 tl  jauhettua valkopippuria
0,25 tl  jauhettua mustapippuria
0,25 tl  chilihiutaleita
1  keskikokoinen sipuli
1 rkl  voita
400 g  HK karkeaksi jauhettua naudan rintaa (rasvaa 20%)
1  kananmuna

Sekoita korppujauhoon mausteet, suola, pippurit sekä chilihiutaleet. Sekoita keskenään kerma sekä maustettu korppujauho ja jätä turpoamaan. (Laita kulhoon aina ensin kerma ja sekoita siihen vasta korppujauho vähän kerrallaan. Jos yrität kaataa kerman korppujauhojen joukkoon, tuloksena on erittäin vaikeasti sekoitettava, epätasaisen kova möykky.) Pilko sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi ja kuullota se paistinpannulla vähässä voissa. Vatkaa kananmunan rakenne rikki. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään, mutta älä vaivaa liikaa jotta taikina säilyy kuohkeana. Paista yksi koelihapulla ja jos mausteet ovat kohdallaan, pyörittele massasta 16-18 lihapullaa (niistä 12 menee spagettipesiin ja loput syödäään odotellessa ruokaa uunista). Lihapullataikina ei tartu käsiin, kun kastelet kädet kylmällä vedellä heti alussa ja aina muutaman lihapullan jälkeen. Kypsennä lihapullat paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Rasvaa kypsennykseen ei tarvita, sillä tässä seoksessa on itsessään riittävästi rasvaa, joka paiston aikana sulaa pannulle. Ylimääräinen rasva poistuu ja jättää lihapullat ihanan pehmeiksi ja meheviksi.

Jätä lihapullat jäähtymään.



Tomaattikastike

1  Mutti 220 g tölkki Datterini –tomaatteja
2 rkl  Mutti Doppio Concentrato tomaattipyreetä
0,5 tl  srirachaa
20  tippaa tabascoa
0,5 tl  hienoa merisuolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
2 tl  soijakastiketta

Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja aja tasaiseksi kastikkeeksi.


Spagetti

200 g  spagettia
2 l  vettä
2 rkl  karkeaa merisuolaa
1  kanamuna (koko L)
2 dl  raastettua parmesaania

Kaada kattilaan vesi ja kuumenna se kiehumispisteeseen. Lisää suola ja kun suola on liuennut, lisää spagetti ja keitä sitä minuutin vähemmän mitä pakkauksen kyljessä annetaan ohjeeksi. Kun pasta on keitetty, valuta se välittömästi ja huuhtele kylmällä vedellä jotta se jäähtyy nopeasti. Anna pastan siivilässä valua hetken aikaa ja kaada se sitten isompaan kulhoon. Lisää kevyesti vatkattu kananmuna sekä runsas puolet parmesaaniraasteesta ja sekoita huolella.



Lihapullapesät

Oivariinia/voita/ruokaöljyä
basilikanlehtiä

Voitele huolella ison muffinivuoan kaikki 12 syvennystä. Minä käytin voiteluun juoksevaa Oivariinia, mutta yhtä hyvin sen voi voidella voilla tai ruokaöljyllä. Mielellään ei kuitenkaan vuokasprayllä, sillä siitä jää ruokaan tunkkainen maku (imho).

Jaa spagetti tasan vuoan koloihin ja paina keskelle pieni kuoppa. Lusikoi kuoppiin hiukan tomaattikastiketta ja sen päälle yksi lihapulla. Lisää lihapullan päälle vielä pikku tilkka tomaattikastiketta ja viimeistele jäljellä olevalla parmesaaniraasteella.

Paista lihapullapesät uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia ja nosta vuoka sitten jäähtymään. Pesät on helpommat irrottaa vuoasta, jos ne saavat ensin hiukan jäähtyä ja jähmettyä. Viimeistele pesät basilikanlehdellä.

Nämä ovat hyviä myös seuraavana päivänä mikrossa lämmitettynä.


2 kommenttia:

Heidimummi kirjoitti...

Kiitos suuresti tästä mahtavasta ideasta. Järjestelen viikonlopulle meillä perinteisiä lasten Halloween juhlia ja näistähän kaikki lapset tykkää joten tarjolla on "matopesiä ja jättilepakon papanoita" 😊

Tuplaespresso kirjoitti...

Hauskaa, että tämä toimisi myös halloweenruokana. Enpä tullut asiaa ajatelleeksikaan, kun viime toukokuussa näitä väkertelin :)
Matopesiä ja jättilepakon papanoita, *tirsk*