Ostoskoriini hypähti paketti HK:n
karkeaksi jauhettua naudan rintaa, jossa on rasvaa 20%. (Juu, ihan omalla
rahalla ostin, niin kuin aina, ja kehun silloin jos on aihetta.) Olin etsimässä jotain hyvää
nauta-sika-jauhelihaa mutta totesin tuon olevan vielä parempi ajatus: pelkkää
nautaa, mutta sikanaudan rasvaprosentti. Tästä saa tehdyksi hyvät lihapullat.
Mutta koska tavallinen lihapullat ja spagetti on tylsää, tein siitä vähän
erilaisen annoksen, jota voi soveltaa myös erilaisissa kesän juhlien
tarjoilussa: lihapullapesät. Lihapullapesä rakennetaan muffinivuokaan
spagetista, tomaattikastikkeesta, lihapullista ja juustoraasteesta. Niitä voi
tarjoilla yksittäin tai ihan oikeaksi ruoaksi, jolloin 12 kolon muffinipellillisestä riittää koko ateria
neljälle.
Lihapullapesät
Lihapullat
1
dl kermaa
1/2
dl korppujauhoa
1
tl suolaa
0,5
tl jauhettua maustepippuria
0,25
tl jauhettua valkopippuria
0,25
tl jauhettua mustapippuria
0,25
tl chilihiutaleita
1
keskikokoinen sipuli
1
rkl voita
400
g HK karkeaksi jauhettua naudan rintaa (rasvaa 20%)
1
kananmuna
Sekoita
korppujauhoon mausteet, suola, pippurit sekä chilihiutaleet. Sekoita keskenään
kerma sekä maustettu korppujauho ja jätä turpoamaan. (Laita kulhoon aina ensin
kerma ja sekoita siihen vasta korppujauho vähän kerrallaan. Jos yrität kaataa
kerman korppujauhojen joukkoon, tuloksena on erittäin vaikeasti sekoitettava,
epätasaisen kova möykky.) Pilko sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi ja
kuullota se paistinpannulla vähässä voissa. Vatkaa kananmunan rakenne rikki. Sekoita
kaikki ainekset hyvin keskenään, mutta älä vaivaa liikaa jotta taikina säilyy kuohkeana. Paista yksi
koelihapulla ja jos mausteet ovat kohdallaan, pyörittele massasta 16-18 lihapullaa (niistä 12 menee spagettipesiin ja loput syödäään odotellessa ruokaa uunista).
Lihapullataikina ei tartu käsiin, kun kastelet kädet kylmällä vedellä heti
alussa ja aina muutaman lihapullan jälkeen. Kypsennä lihapullat paistinpannulla
kauniin ruskeiksi. Rasvaa kypsennykseen ei tarvita, sillä tässä seoksessa
on itsessään riittävästi rasvaa, joka paiston aikana sulaa pannulle.
Ylimääräinen rasva poistuu ja jättää lihapullat ihanan pehmeiksi ja meheviksi.
Jätä
lihapullat jäähtymään.
Tomaattikastike
1
Mutti 220 g tölkki Datterini –tomaatteja
2
rkl Mutti Doppio Concentrato tomaattipyreetä
0,5
tl srirachaa
20
tippaa tabascoa
0,5
tl hienoa merisuolaa
muutama
rouhaisu mustapippuria myllystä
2
tl soijakastiketta
Laita
kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja aja tasaiseksi kastikkeeksi.
Spagetti
200
g spagettia
2
l vettä
2
rkl karkeaa merisuolaa
1
kanamuna (koko L)
2
dl raastettua parmesaania
Kaada
kattilaan vesi ja kuumenna se kiehumispisteeseen. Lisää suola ja kun suola on
liuennut, lisää spagetti ja keitä sitä minuutin vähemmän mitä pakkauksen
kyljessä annetaan ohjeeksi. Kun pasta on keitetty, valuta se välittömästi ja
huuhtele kylmällä vedellä jotta se jäähtyy nopeasti. Anna pastan siivilässä
valua hetken aikaa ja kaada se sitten isompaan kulhoon. Lisää kevyesti vatkattu
kananmuna sekä runsas puolet parmesaaniraasteesta ja sekoita huolella.
Lihapullapesät
Oivariinia/voita/ruokaöljyä
basilikanlehtiä
Voitele
huolella ison muffinivuoan kaikki 12 syvennystä. Minä käytin voiteluun
juoksevaa Oivariinia, mutta yhtä hyvin sen voi voidella voilla tai
ruokaöljyllä. Mielellään ei kuitenkaan vuokasprayllä, sillä siitä jää ruokaan
tunkkainen maku (imho).
Jaa
spagetti tasan vuoan koloihin ja paina keskelle pieni kuoppa. Lusikoi kuoppiin
hiukan tomaattikastiketta ja sen päälle yksi lihapulla. Lisää lihapullan päälle
vielä pikku tilkka tomaattikastiketta ja viimeistele jäljellä olevalla
parmesaaniraasteella.
Paista
lihapullapesät uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia ja nosta vuoka sitten
jäähtymään. Pesät on helpommat irrottaa vuoasta, jos ne saavat ensin hiukan
jäähtyä ja jähmettyä. Viimeistele pesät basilikanlehdellä.
Nämä ovat hyviä myös seuraavana päivänä mikrossa lämmitettynä.
Nämä ovat hyviä myös seuraavana päivänä mikrossa lämmitettynä.
2 kommenttia:
Kiitos suuresti tästä mahtavasta ideasta. Järjestelen viikonlopulle meillä perinteisiä lasten Halloween juhlia ja näistähän kaikki lapset tykkää joten tarjolla on "matopesiä ja jättilepakon papanoita" 😊
Hauskaa, että tämä toimisi myös halloweenruokana. Enpä tullut asiaa ajatelleeksikaan, kun viime toukokuussa näitä väkertelin :)
Matopesiä ja jättilepakon papanoita, *tirsk*
Lähetä kommentti