sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Vapuksi New Orleans BeignetsMeillä ei ole mitään erityistä vappupullareseptiä. Tämän blogin aikana olemme paistaneet vapuksi rosetteja, Norjan munkkeja, Tanskan mallin mukaan æbleskivereitä, islantilaisia Kleinur –munkkeja ja viime vuonna suklaisen skillet cookien eli pannupiparin. Ehkä jonain vuonna teen taas pitkästä aikaa tippaleipiäkin, mutta tänä vuonna on vuorossa tomusokerilla hunnutetut, todella ilmavat New Orleans beignet –munkit. Hiivan avulla leivottavaa taikinaa ei aina välttämättä tarvitse nostattaa lämpimässä paikassa, vaan se voi myös kohota hitaasti yön yli jääkaapissa, jolloin kun taikina on tehty illalla, se on aamulla kaulittavissa ja paistettavissa. Siten saa ihan tuoreita munkkeja tosi helposti vaikka vappubrunssille eikä tarvitse aloittaa taikinan tekemisellä.


New Orleans beignets

3,5 dl maitoa
2 ¼ tl kuivahiivaa (=7 g)
60 g sokeria
1 muna (koko L)
4 rkl pehmeää voita
n. 500 g vehnäjauhoa (+ hiukan kaulimiseen)
1 tl suolaa

paistamiseen rapsi- tai jotain muuta uppopaistoöljyä

viimeistelyyn tomusokeria

Kaada maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita ja anna hiivan heräillä muutaman minuutin ajan. Lisää sitten sokeri, muna sekä voi ja sekoita. Alusta sitten joukkoon vehnäjauhot ja suola. Yleiskoneen K-vatkaimella tähän menee kymmenisen minuuttia, käsin alustamalla vähän kauemmin. Taikina saa jäädä mieluummin hiukan liian pehmeäksi kuin vähän liian kovaksi. Peitä taikinakulho kevyesti ja laita se joko lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi tai sitten jääkaappiin yön yli kohoamaan ihan kaikessa rauhassa. Aamulla taikina saa lämmetä huoneenlämmössä noin tunnin ajan ennen kuin sitä aletaan leipoa.
Ripottele leivinalustalle hiukan jauhoa ja kaada taikina siihen. Alusta hetki ja kauli taikina sitten tasaiseksi, runsaan sentin paksuiseksi matoksi. Leikkaa taikinasta veitsellä ”sopivan kokoisia” neliöitä, peitä kevyesti keittiöliinalla ja anna kohota puolen tunnin ajan. Valmistele sillä välin kattilaan paistoöljy ja lämpömittari.Kypsennä beignetit muutama kerrallaan 180 –asteisessa öljyssä minuutin tai pari kummaltakin puolelta. Paistettaessa taikinaneliö pullahtaa ilmavaksi tyynyksi. Nosta valmiit munkit valumaan talouspaperille ja lopuksi siivilöi pinnalle tomusokeria.Beignetit maistuvat parhailta vielä hiukan lämpiminä.

Ei kommentteja: