Hyvällä aterialla on aina alkuruoka, vaikka kuinka pieni, myös pääsiäisenä. Tällä kertaa se on gratinoituja kampasimpukoita. Niin mielelläni kuin käyttäisinkin tuoretuotteita, aina se ei ole mahdollista, varsinkaan vähänkään harvinaisempien merenelävien kohdalla.
Pakastettuja kampasimpukoita on
helpompi löytää kuin tuoreita. Lisäksi pakastetuista voi olla varma, että ne on
pakastettu mahdollisimman nopeasti merestä nostamisen jälkeen. Vaikka kuinka
kuulee selitettävän, että kyllä niitä mereneläviä voi syödä vielä piiiiitkään
sen jälkeen kun ne on nostettu vedestä ja laitettu kylmäsäilytykseen, niin
eivät ne säilytyksessä todellakaan parane. Tuoreet kampasimpukat ovat voineet
olla jo jonkin aikaa matkalla tuottajalta Suomeen tukkurille, sieltä
vähittäismyymälään ja sitten ehkä vielä odottamassa kaupan varastossa ennen
kuin ne on nostettu esille kylmätiskiin, jossa ne sitten ovat mahdollisesti
koko päivän ennen kuin ne on kaikki myyty. Aina myyjä ei osaa kertoa, koska
simpukat on poimittu, tai edes sitä, ovatko irtomyynnissä olevat kampasimpukat
tuoreita vai pakasteesta sulatettuja. Olen avoimesti kateellinen kaikille
niille, jotka asuvat Atlantin (tai minkä tahansa muun valtameren) rannan
läheisyydessä ja saavat sieltä raaka-aineensa takuutuoreena keittiöönsä. Mutta
yritetään pärjätä sillä mitä meillä on täällä, siis pakasteilla, vaikka varmaan
joku kohta kommentoi tällaisen touhun hiilijalanjälkeä.
Pakastetut kampasimpukat pitää
sulattaa hitaasti jääkaapissa, sitten valuttaa ja taputella kuivaksi. Ennen
gratinointia ne on syytä myös pikaisesti esipaistaa, jolloin loppukin ylimääräinen
neste saadaan poistetuksi.
Yksi kampasimpukka alkuruokana on
kovin pieni annos, paitsi jos sen tarjoilee kampasimpukan kuoresta, jolloin annoksen
visuaalisuus korvaa määrän. Muutoin kampasimpukat voi gratinoida uunivuoassa ja
tarvittaessa nostaa siitä lautasille vaikka useammankin.
Gratinoidut kampasimpukat
10
kampasimpukan kuorta tai yksi isompi
uunivuoka
10
kampasimpukkaa
tilkka
oliiviöljyä
1,5
dl pankoa tai muuta karkeaa leipämurua
0,5
dl hienonnettua tuoretta persiljaa
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna (tai 1
tl valkosipulijauhetta)
0,5
dl raastettua cheddarjuustoa
voita
ohuina lastuina
(sitruunanlohkoja)
Nosta
sulatetut, valutetut ja kuivaksi taputellut kampasimpukat leivinpaperin päälle
uunivuokaan hiukan erilleen toisistaan. Laita vuoka uuniin ja esipaista
kampasimpukoita 5 minuuttia ylimääräisen nesteen poistamiseksi.
Kuvasta näkyy, miten paljon niistä lähtee nestettä, joka muuten jäisi vetistämään gratinointia.
Kuvasta näkyy, miten paljon niistä lähtee nestettä, joka muuten jäisi vetistämään gratinointia.
Voitele
kampasimpukan kuoret tai teräksinen uunivuoka ohuelti oliiviöljyllä, asettele
esipaistetut kampasimpukat paikoilleen kuoriin tai vuokaan ja sivele hiukan
öljyä myös kampasimpukan pintaan.
Sekoita
keskenään panko, persilja, valkosipuli sekä raastettu cheddar. Yleensä näistä
sekä simpukoista itsestään tulee riittävästi suolaa ilman että sitä pitää enää
lisätä. Lusikoi muruseos kampasimpukoiden päälle ja laita jokaisen pinnalle
vielä ohut lastu voita. Gratinoi simpukoita uunin keskitasolla 220 asteessa
vielä 8-10 minuuttia kunnes murut alkavat ruskistua. Tarjoile heti.
Sitruunanlohko lautasella olisi nätti koriste ja antaisi sopivasti
lisämakua, mutta minulla ei nyt sattunut olemaan sitruunoita, joten…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti