sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Gratinoidut kampasimpukatHyvällä aterialla on aina alkuruoka, vaikka kuinka pieni, myös pääsiäisenä. Tällä kertaa se on gratinoituja kampasimpukoita. Niin mielelläni kuin käyttäisinkin tuoretuotteita, aina se ei ole mahdollista, varsinkaan vähänkään harvinaisempien merenelävien kohdalla.

Pakastettuja kampasimpukoita on helpompi löytää kuin tuoreita. Lisäksi pakastetuista voi olla varma, että ne on pakastettu mahdollisimman nopeasti merestä nostamisen jälkeen. Vaikka kuinka kuulee selitettävän, että kyllä niitä mereneläviä voi syödä vielä piiiiitkään sen jälkeen kun ne on nostettu vedestä ja laitettu kylmäsäilytykseen, niin eivät ne säilytyksessä todellakaan parane. Tuoreet kampasimpukat ovat voineet olla jo jonkin aikaa matkalla tuottajalta Suomeen tukkurille, sieltä vähittäismyymälään ja sitten ehkä vielä odottamassa kaupan varastossa ennen kuin ne on nostettu esille kylmätiskiin, jossa ne sitten ovat mahdollisesti koko päivän ennen kuin ne on kaikki myyty. Aina myyjä ei osaa kertoa, koska simpukat on poimittu, tai edes sitä, ovatko irtomyynnissä olevat kampasimpukat tuoreita vai pakasteesta sulatettuja. Olen avoimesti kateellinen kaikille niille, jotka asuvat Atlantin (tai minkä tahansa muun valtameren) rannan läheisyydessä ja saavat sieltä raaka-aineensa takuutuoreena keittiöönsä. Mutta yritetään pärjätä sillä mitä meillä on täällä, siis pakasteilla, vaikka varmaan joku kohta kommentoi tällaisen touhun hiilijalanjälkeä.

Pakastetut kampasimpukat pitää sulattaa hitaasti jääkaapissa, sitten valuttaa ja taputella kuivaksi. Ennen gratinointia ne on syytä myös pikaisesti esipaistaa, jolloin loppukin ylimääräinen neste saadaan poistetuksi.

Yksi kampasimpukka alkuruokana on kovin pieni annos, paitsi jos sen tarjoilee kampasimpukan kuoresta, jolloin annoksen visuaalisuus korvaa määrän. Muutoin kampasimpukat voi gratinoida uunivuoassa ja tarvittaessa nostaa siitä lautasille vaikka useammankin.


Gratinoidut kampasimpukat

10  kampasimpukan kuorta tai yksi isompi uunivuoka
10  kampasimpukkaa
tilkka oliiviöljyä
1,5 dl  pankoa tai muuta karkeaa leipämurua
0,5 dl  hienonnettua tuoretta persiljaa
2  valkosipulinkynttä hienonnettuna (tai 1 tl valkosipulijauhetta)
0,5 dl  raastettua cheddarjuustoa
voita ohuina lastuina
(sitruunanlohkoja)


Lämmitä uuni 220 asteeseen.
Nosta sulatetut, valutetut ja kuivaksi taputellut kampasimpukat leivinpaperin päälle uunivuokaan hiukan erilleen toisistaan. Laita vuoka uuniin ja esipaista kampasimpukoita 5 minuuttia ylimääräisen nesteen poistamiseksi. 

Kuvasta näkyy, miten paljon niistä lähtee nestettä, joka muuten jäisi vetistämään gratinointia.


Voitele kampasimpukan kuoret tai teräksinen uunivuoka ohuelti oliiviöljyllä, asettele esipaistetut kampasimpukat paikoilleen kuoriin tai vuokaan ja sivele hiukan öljyä myös kampasimpukan pintaan.

Sekoita keskenään panko, persilja, valkosipuli sekä raastettu cheddar. Yleensä näistä sekä simpukoista itsestään tulee riittävästi suolaa ilman että sitä pitää enää lisätä. Lusikoi muruseos kampasimpukoiden päälle ja laita jokaisen pinnalle vielä ohut lastu voita. Gratinoi simpukoita uunin keskitasolla 220 asteessa vielä 8-10 minuuttia kunnes murut alkavat ruskistua. Tarjoile heti. Sitruunanlohko lautasella olisi nätti koriste ja antaisi sopivasti lisämakua, mutta minulla ei nyt sattunut olemaan sitruunoita, joten…


Ei kommentteja: