Pääsiäistä varten tein vähän kokeiluja juhlapöydän tarjoiluiksi. Jälkiruokana mämmi kuuluu itseoikeutetusti pääsiäisen ruokapöytään, mutta ei sitä joka aterialla tarvitse syödä. Ihanan isot espanjalaiset mansikat kaupan tuoretiskissä saivat sitten mielikuvituksen liikkeelle ja koukkasin makeisosaston kautta matkalla kassalle. Suklaa ja mansikat ovat ihan lyömätön yhdistelmä.
”Multaporkkanoita”
(määrästä tulee 8 annosta)
Suklaaporkk…mansikat
ja mehustetut mansikat
400
g rasia ISOJA mansikoita
2
rkl sokeria
185
g levy valkosuklaata
punaista
ja keltaista elintarvikeväriä
Ota
rasiasta pois 8 suurinta mansikkaa. Leikkaa loput mansikat noin puolen sentin
kuutioiksi, lisää sokeri, sekoita ja laita mehustumaan jääkaappiin.
Paloittele
valkosuklaa pieneen lasikulhoon ja kuumenna vesihauteessa tai mikrossa hitaasti, vähän aikaa kerrallaan,
välillä pienellä nuolijalla sekoitellen, kunnes suklaan lämpö on 42 astetta.
(Vesihauteessa varo ettei suklaan joukkoon pääse pisaraakaan vettä. Mikron kanssa taas pitää varoa ettei suklaa vahingossa kuumene liikaa.) Ala heti jäähdyttää massaa koko ajan nuolijalla sekoittaen. Tässä vaiheessa lisää suklaan
joukkoon vähän kerrallaan punaista ja keltaista elintarvikeväriä koko ajan sekoitellen
kunnes suklaan väri muuttuu vaalean oranssiksi. Jatka sekoittamista siihen asti
että koko suklaamassan lämpötila laskee 26 asteeseen. Dippaa sitten huoneenlämpöiset
mansikat suklaaseen pitäen kiinni vihreästä kannasta. Nosta mansikat lautaselle väljästi siihen asti kunnes suklaa on kovettunut. Lisää kulhoon
jääneeseen suklaaseen vielä hiukan väriä että siitä tulee tummempi kuin
mansikoiden suklaasta. Kaavi tummempi oranssi suklaa pieneen pursotinpussiin
odottamaan käyttöä. Kun suklaa mansikoiden ympärillä on kovettunut, laita
suklaata sisältävä pursotinpussi lämpimään veteen jotta suklaa pehmenee
pursotuskelpoiseksi. Leikkaa pussin päähän ihan pieni reikä ja pursota ”porkkanoihin”
vaakaraitoja ja jätä kovettumaan. Näillä viimeistellään annokset.
Suklaamousse
150
g maitosuklaata/taloussuklaata/tummaasuklaata
3
dl vispikermaa
Erilaisista
suklaista tulee hiukan eri makuista moussea. Maitosuklaasta (kuten tässä) kaikkein miedointa,
kun taas 90%-tummasuklaa voi olla nuorimmille vähän liian voimakasmakuista. Leikkaa
150 g suklaata pieniksi paloiksi, laita vesihaudekulhoon, lisää 1 dl kermaa ja
lämmitä varovasti sekoitellen kunnes suklaa on sulanut ja sekoittunut
tasaisesti kerman joukkoon. Jäähdytä
suklaaseos jääkaappikylmäksi. Lisää sitten suklaaseokseen 2 dl vispikermaa,
sekoita ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi vaahdoksi. Siirrä seos isoon
pursotinpussiin.
Annosten
kokoaminen
mehustuneet
mansikat
juuri
valmistunut suklaamousse
50
g tummaa suklaata
suklaakuorrutteiset
mansikat
Lusikoi
mehustuneet mansikat kahdeksan annoskulhon pohjalle, pursota suklaamousse
mansikoiden päälle ja tasoita pinta. Anna moussen asettua jääkaapissa pari tuntia.
Rouhi sitten tummasuklaa pieneksi muruksi ja ripottele annosten päälle. Juuri
ennen tarjoamista paina jokaiseen kulhoon yksi suklaakuorrutteinen mansikka eli
”porkkana”. Nautitaan kerros kerrokselta...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti