perjantai 12. huhtikuuta 2019

Multaporkkanoita vai suklaata ja mansikkaa?Pääsiäistä varten tein vähän kokeiluja juhlapöydän tarjoiluiksi. Jälkiruokana mämmi kuuluu itseoikeutetusti pääsiäisen ruokapöytään, mutta ei sitä joka aterialla tarvitse syödä. Ihanan isot espanjalaiset mansikat kaupan tuoretiskissä saivat sitten mielikuvituksen liikkeelle ja koukkasin makeisosaston kautta matkalla kassalle. Suklaa ja mansikat ovat ihan lyömätön yhdistelmä.


”Multaporkkanoita”
(määrästä tulee 8 annosta)

     Suklaaporkk…mansikat ja mehustetut mansikat
400 g  rasia ISOJA mansikoita
2 rkl  sokeria
185 g  levy valkosuklaata
punaista ja keltaista elintarvikeväriä

Ota rasiasta pois 8 suurinta mansikkaa. Leikkaa loput mansikat noin puolen sentin kuutioiksi, lisää sokeri, sekoita ja laita mehustumaan jääkaappiin.


Paloittele valkosuklaa pieneen lasikulhoon ja kuumenna vesihauteessa tai mikrossa hitaasti, vähän aikaa kerrallaan, välillä pienellä nuolijalla sekoitellen, kunnes suklaan lämpö on 42 astetta. (Vesihauteessa varo ettei suklaan joukkoon pääse pisaraakaan vettä. Mikron kanssa taas pitää varoa ettei suklaa vahingossa kuumene liikaa.) Ala heti jäähdyttää massaa koko ajan nuolijalla sekoittaen. Tässä vaiheessa lisää suklaan joukkoon vähän kerrallaan punaista ja keltaista elintarvikeväriä koko ajan sekoitellen kunnes suklaan väri muuttuu vaalean oranssiksi. Jatka sekoittamista siihen asti että koko suklaamassan lämpötila laskee 26 asteeseen. Dippaa sitten huoneenlämpöiset mansikat suklaaseen pitäen kiinni vihreästä kannasta. Nosta mansikat lautaselle väljästi siihen asti kunnes suklaa on kovettunut. Lisää kulhoon jääneeseen suklaaseen vielä hiukan väriä että siitä tulee tummempi kuin mansikoiden suklaasta. Kaavi tummempi oranssi suklaa pieneen pursotinpussiin odottamaan käyttöä. Kun suklaa mansikoiden ympärillä on kovettunut, laita suklaata sisältävä pursotinpussi lämpimään veteen jotta suklaa pehmenee pursotuskelpoiseksi. Leikkaa pussin päähän ihan pieni reikä ja pursota ”porkkanoihin” vaakaraitoja ja jätä kovettumaan. Näillä viimeistellään annokset.


     Suklaamousse
150 g  maitosuklaata/taloussuklaata/tummaasuklaata
3 dl  vispikermaa

Erilaisista suklaista tulee hiukan eri makuista moussea. Maitosuklaasta (kuten tässä) kaikkein miedointa, kun taas 90%-tummasuklaa voi olla nuorimmille vähän liian voimakasmakuista. Leikkaa 150 g suklaata pieniksi paloiksi, laita vesihaudekulhoon, lisää 1 dl kermaa ja lämmitä varovasti sekoitellen kunnes suklaa on sulanut ja sekoittunut tasaisesti kerman joukkoon. Jäähdytä suklaaseos jääkaappikylmäksi. Lisää sitten suklaaseokseen 2 dl vispikermaa, sekoita ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi vaahdoksi. Siirrä seos isoon pursotinpussiin.


     Annosten kokoaminen
mehustuneet mansikat
juuri valmistunut suklaamousse
50 g  tummaa suklaata
suklaakuorrutteiset mansikat

Lusikoi mehustuneet mansikat kahdeksan annoskulhon pohjalle, pursota suklaamousse mansikoiden päälle ja tasoita pinta. Anna moussen asettua jääkaapissa pari tuntia. Rouhi sitten tummasuklaa pieneksi muruksi ja ripottele annosten päälle. Juuri ennen tarjoamista paina jokaiseen kulhoon yksi suklaakuorrutteinen mansikka eli ”porkkana”. Nautitaan kerros kerrokselta...


Ei kommentteja: