keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Päärynää, gorgonzolakastiketta ja parmankinkkua



Helmi-maaliskuun Elle mat & vin –lehdessä sivulla 55 oli mielenkiintoinen kuva kinkkuun kääritystä päärynästä. Siis kinkkuun? Se oli niin erikoinen yhdistelmä että oli pakko tutustua tarkemmin, mistä siinä oli kysymys. Ja kyllä, se oli mausteliemessä keitetty päärynä, joka oli kääritty parmankinkkuun ja tarjoiltiin paahdetun ruisleipäviipaleen päältä gorgonzolakastikkeen kera. Lehdessä annosta kuvailtiin sanoilla: ”Så elegant, oväntat – och ändå lättlagat!”

Ihan pelkällä mielikuvituksella en kyennyt maistamaan, miten yhdistelmä toimii, tai millainen ruokalaji tämän edes pitäisi olla. Lehdessä se mainittiin alkuruoaksi, mutta en ole ihan varma onko se alkuruoka vai korvataanko sillä pääaterian jälkeen sekä juustot, hedelmät että jälkiruoka. Ajatus kinkkuun kääritystä päärynästä ei kuitenkaan jättänyt minua rauhaan ennen kuin olin testannut reseptin.

No miltä se sitten maistui? Nyt voisin käyttää annoksesta adjektiivia ”mielenkiintoinen”. Kastikkeineen hyvin erikoinen, vähän hämmentävä yhdistelmä, joka ei ehkä ole kaikkien makuun, mutta johon jotkut varmasti ihastuvat. Resepti kuvineen on tässä ja halukkaat voivat itse kokeilla.


Parmasvept päron med gorgonzolacrème
Parmankinkkuun käärittyä päärynää ja gorgonzolakastiketta
(4 annosta)

4 päärynää

3 dl vettä
0,5 dl sokeria
yhden sitruunan mehu
10 kokonaista mustapippuria
2 laakerinlehteä
4 ohutta paahdettua ruisleipäviipaletta

kastike
1,5 dl kanalientä
1 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
200 g gorgonzolaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuori päärynät, mutta jätä kanta paikoilleen. Poista siemenkota veitsellä tai palloraudalla. Leikkaa pohja tasaiseksi jotta päärynä pysyy itsekseen pystyssä.

Keitä vettä ja sokeria kunnes sokeri on sulanut. Lisää sitruunamehu, mustapippurit sekä laakerinlehdet. Nosta päärynät liemeen ja anna niiden kiehua 10 minuuttia niitä välillä käännellen. Ota kattila liedeltä, mutta jätä päärynät liemeen.

Laita kattilaan kanaliemi, viini ja kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää gorgonzola koko ajan sekoittaen ja lopuksi mausta tarpeen mukaan suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla.

Aseta päärynät lautasille paahdetun ruisleivän päälle, kääri parmankinkkua ympärille ja viimeistele gorgonzolakastikkeella sekä vastajauhetulla mustapippurilla.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Onpas kaunis annos:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Päivänvalo tuli juuri sopivan voimakkaana sopivasta suunnasta, joten kuvasta tuli harvinaisen hyvä. Annoksen maku tosin oli melko "mielenkiintoinen"... :)