Viikonlopun leivontaprojekti on donitsipellillä paistetut tuulihattudonitsit, joissa ohuen taikinakuoren sisällä on suussa sulava espressokreemitäyte ja pinnalla espressojauheella maustettu sokerikuorrutus. Suorastaan syntisen hyvää… Reseptistä tulee 12-15 donitsia.
Kahvin makuiset tuulihattudonitsit
valmista
ihan ensin espressokreemi
3
dl maitoa
4
keltuaista
60
g muscovadosokeria
pikkuripaus
suolaa
2
rkl maissitärkkelystä
1
tl espresso pikakahvijauhetta
60
g voita
donitsit
100
g voita
1,5
dl täysmaitoa
1
dl vettä
1
tl sokeria
pikkuripaus
suolaa
150
g vehnäjauhoa
4-5
munaa
pehmeää
voita donitsipellin voitelemiseen
1
vatkattu kananmuna donitsien voiteluun
kuorrutus
3
dl tomusokeria
1
tl espresso pikakahvijauhetta
pikkutilkka
maitoa
strösseleitä
maun mukaan
Täytteeksi
tulevan espressokreemin pitää jäähtyä ennen kuin sitä voi pursottaa
leivonnaisten sisään, joten siitä täytyy aloittaa.
Vatkaa
keltuaiset, muscovadosokeri, suola, maissitärkkelys sekä espressojauhe
kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja kaada siitä noin
kolmannes munavaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kaada
munavaahto kuuman maidon joukkoon kattilaan, kuumenna ja vatkaa kunnes seos
alkaa osoittaa saostumisen merkkejä. Varo etteivät keltuaiset kokkaroidu! Kun
seos alkaa saostua, nosta se pois lämmöltä, jatka vielä vähän aikaa vatkaamista
ja jäähdytä kreemiä noin 10 minuutin ajan. Lisää voi ja vatkaa se huolella
kreemin joukkoon. Siirrä kreemi pursotinpussiin ja laita jääkaappiin
jäähtymään.
Donitseja
varten sulata voi kattilassa, mutta älä päästä sitä ruskistumaan. Lisää maito.
vesi. sokeri ja suola ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. (Työjärjestys on
tämä siitä syystä, että maito ei niin helposti kärähdä kattilan pohjaan kun
siinä on ensin sulatettu rasva.) Lisää jauhot, sekoita tasaiseksi ja hämmennä
kiehuvaa seosta puuhaarukalla kunnes se irtoilee kattilan reunoista, muuttuu
hiukan kiiltäväksi ja siitä pystyy muotoilemaan pallon. Laita taikinapallo
jäähtymään yleiskoneen kulhoon ja laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Kun
taikina on jäähtynyt, käynnistä koneen lapavatkain ja lisää munat yksi kerrallaan
koko ajan reippaasti vatkaten. Viimeisen munan jälkeen jatka vatkaamista vielä
parin minuutin ajan kunnes taikina on notkeaa ja kiiltävää.
Siirrä
tuulihattutaikina toiseen pursotinpussiin. Voitele donitsipellin kolot, leikkaa
pursotinpussin kärkeen halkaisijaltaan noin 1,5 cm reikä ja pursota taikinasta koloihin
rengas. Voitele pinta kananmunalla ja vedä haarukalla taikinan pinta
tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla 190 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes
leipomukset ovat kullanruskeita. Irrota valmiit donitsit varovasti donitsipelliltä
ja laita ne ritilälle jäähtymään. Tämä on vähän kuin Paris Brest , mutta enemmän kuitenkin donitsi.
Kun
donitsit ovat jäähtyneet, pursota niihin kreemitäytettä. Tuulihattutaikinasta
valmistetut leivonnaiset ovat käytännössä lähes onttoja, joten ne on helppo
täyttää pursottamalla.
Valmista
kuorrute sekoittamalla keskenään tomusokeria, espressojauhetta sekä tilkka
maitoa. Lisää maitoa varovasti ettei kuorrutteesta tule vahingossa liian
löysää. Dippaa donitsit kuorrutteeseen yksi kerrallaan ja laita ritilälle
valumaan. Viimeistele halutessasi strössellillä.
3 kommenttia:
Miten mahtava idea! Tätä täytyy kokeilla joskus :)
En yleensä ole suuri donitsien fanittaja, mutta näitä maistettuani sain uuden suosikin. Täydellisiä mun makuun - eivät rasvaisen tuntuisia (jopa enemmänkin kevyt suutuntuma), ihana makeus ja ripaus kahvia. Veivät kielen mennessään!
@ Leivontalaboratorio @ Canela
Itse asiassa nämä vain esittävät donitseja. Oikeasti ne ovat renkaaksi paistettuja eclaireja, josta syystä ne ovatkin niin kevyitä kuten monet muutkin ranskalaiset leivonnaiset ;) Mutta tuo kahvitäyte ja kuorrute ovat ihan taivaallisen ihanat.
Lähetä kommentti