perjantai 12. lokakuuta 2018

Fenkolihillo ja friteerattu brie



Fenkoli on yksi lempikasviksiani. Parhaimmillaan se on kalan kaverina, mutta toimii yhtä hyvin possun, kanan ja makkarankin kanssa ja tietysti ihan sellaisenaan, vaikka keittona. Koska fenkoli taipuu niin suolaiseen kuin makeaankin, tein parista nätistä fenkolista hilloa. En ihan ehkä käyttäisi fenkolihilloa jälkiruoassa, mutta useimpien suolaisten ruokien kanssa se on mahtava lisuke ja yllättävän hieno yhdistelmä friteeratun brien kanssa. Tästä tuli yksinkertainen, mutta tosi maukas alkuruoka.


Fenkolihillo

400 g tuoretta fenkolia (noin 2 fenkolia)
200 g ruokokidesokeria
1 tl suolaa
2 rkl valkoviinietikkaa


Irrota fenkoleista kaikki vihreät tupsut, hienonna ne ja laita odottamaan. Viipaloi fenkolit 1-1,5 mm viipaleiksi ja laita kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele matalahkolla lämmöllä noin 20 minuuttia kunnes fenkoliviipaleet alkavat pehmetä. Soseuta hillo karkeasti sauvasekoittimella, lisää hienonnetut vihreät tupsut ja keitä vielä 5-10 minuuttia kunnes seos alkaa muistuttaa hilloa. Jos sose kuivuu liikaa, voit lisätä pikkutilkan vettä. Tölkitä hillo heti kuumana. Aineksista tulee yksi pieni tölkillinen.


Friteerattu brie

1 kiekko hyvää camembertia tai brie -juustoa
vehnäjauhoa
kananmunaa
korppujauhoa
suolaa
mustapippuria myllystä
uppopaistamiseen rypsiöljyä

Kuvan 500 gramman juustokiekosta saa leikatuksi 10-12 annospalaa. Vehnäjauho on leivityksessä pakollinen paha, sillä jos juustoa (tai mitä tahansa leivitettävää) ei ensin kieritetä jauhoissa, kananmuna ei tartu kunnolla ja siitä seuraa, että korppujauhokerroskin jää epätasaiseksi. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, että kuuma öljy pääsee kosketuksiin suoraan juuston kanssa ja juustoa alkaa valua friteerausöljyn joukkoon. Tee siis leivitys huolella!


Laita jauho, muna ja korppujauho kukin omaan kulhoonsa. Vatkaa kananmuna ja mausta korppujauho suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna ruokaöljy 200-210 asteeseen. Käytä lämpömittaria! Leikkaa jääkaappikylmästä valkohomejuustosta tarvittava määrä paloja. Paina ensin juuston leikkauspinnat jauhoon ja sitten vasta kittipinnat. Jauhota leikkauspinnat vielä kerran. Nosta sitten juusto vatkattuun kananmunaan ja pyörittele siinä varovasti niin että munaa tarttuu koko pintaan. Nosta juusto sitten maustettujen korppujauhojen joukkoon ja tupsuttele pintaan tasainen ja yhtenäinen kerros korppujauhoa. Lopuksi nosta juusto varovasti kuumaan öljyyn ja friteeraa siinä sen verran että leivitetty pinta ruskistuu kauniisti. Tähän ei kulu aikaa kuin minuutti tai pari.

Tarjoile hiukan lämpimän fenkolihillon kanssa heti, niin kauan kuin juuston sisus pysyy ihanan valuvana.



Ei kommentteja: