keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Kirjolohipyöryköitä ja pinaattirisottoa, ihanaa arkiruokaa



Ranskalaisessa ruokalehdessä ollut pinaattirisotto inspiroi tekemään siitä oman version, jonka tarjosin kirjolohipyöryköiden kanssa. Kun itse voi tehdä näin helppoja, hyviä ja lisäaineettomia kirjolohipyöryköitä, on ihan turha ostaa niitä kaupan eineshyllystä. Pienten esivalmistelujen jälkeen tämän aterian varsinainen ruoanlaitto ei kestä juurikaan puolta tuntia kauempaa, kun liedellä on samanaikaisesti kypsymässä sekä pyörykät että risotto. Lisäksi lautasella oli uunissa paahdettuja pikkutomaatteja.


Kirjolohipyörykät

500 g nahatonta tuoretta kirjolohta
1,5 tl suolaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
pikkuripaus cayennea
1,5 dl kuohukermaa

1 dl vehnäjauhoa
hiukan suolaa ja mustapippuria

paistamiseen kirkastettua voita

Leikkaa kirjolohi parin sentin kuutioiksi ja laita kutterin kulhoon. Lisää suola, sitruunankuori, mustapippuri sekä cayenne ja käynnistä kone. Hienonna kala mausteiden kanssa ja samanaikaisesti koko ajan koneen käydessä kaada seoksen joukkoon kerma kapeana nauhana. Kun seos on tasaista, kaavi se kulhosta ulos ja tee massasta pyöryköitä (noin 20 kpl). Laita yhteen kulhoon vehnäjauho sekä suolaa ja mustapippuria ja sekoita. Pyörittele kirjolohipyörykät maustetuissa jauhoissa, ruskista ja paista kypsiksi kirkastetussa voissa paistinpannulla.


Pinaattirisotto

2 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
150 g risottoriisiä (Carnaroli)
1 dl valkoviiniä
8 dl kanalientä
100 g pinaattia (voi olla pakastettua)
50 g parmesaaniraastetta
20 g voita
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 tl hienonnettua tilliä

Jos et käytä pakastepinaattia, ryöppää pinaatti kiehuvassa vedessä. Valuta ja hienonna pinaatti. Kuumenna kanaliemi ja sekoita 2 dl kanalientä hienonnetun pinaatin joukkoon. Seoksen voi vielä pyöräyttää blenderissä, jos haluaa oikein hienoa pinaattilientä. Jätä seos odottamaan.

Kuumenna kasarissa oliiviöljy ja kuullota siinä hienonnettu sipuli. Lisää risottoriisi ja kääntele riisinjyviä voi-sipuliseoksessa minuutin tai pari. Possauta joukkoon valkoviini ja anna sen haihtua. Lisää sitten kuumaa kanalientä ensin 1,5 dl, sekoita nuolijalla ja anna liemen imeytyä riisiin. Lisää sitten imeytymään toinen 1,5 dl kanalientä ja hetken päästä vielä 1,5 dl lisää. Kaada lopuksi joukkoon pinaatti-kanaliemi ja keitä risottoa välillä sekoitellen kunnes riisit ovat melkein kypsiä, mutta niissä on vielä hiukan puruvastusta. Mikäli risotto vaikuttaa kuivahkolta, lisää joukkoon tarvittaessa loputkin kanaliemestä. Sekoita valmiin risoton joukkoon parmesaaniraaste sekä voi. Mausta suolalla, mustapippurilla sekä hienonnetulla tillillä ja tarjoile heti.


Ei kommentteja: