Useimmat laatikkoruoat maistuvat paljon paremmilta kuin näyttävät. Niin tämäkin. Perinteinen lihamakaronilaatikko on hyvää, mutta siihenkin kyllästyy ja kun löysin tämän reseptin brittien delicious –lehdestä, sitä oli heti kokeiltava. Jauhelihan sijasta pastalaatikon maustaa tonnikala, punasipuli sekä parsakaali ja tietysti sopivan runsas määrä juustoa. Leipäpalat vuoan pinnalla antaa ruokaan aivan ihanan rouskuvan lisän. Resepti on kuudelle (tai kahdeksalle pieniruokaiselle). Vaikka pöydän ääressä ei olisikaan niin suurta perhettä kerralla, tämä ruoka on ihan omiaan myös pakastettavaksi pienempinä annoksina.
Tonnikala-parsakaali-pastalaatikko
2
punasipulia
3
rkl valkoviinietikkaa
400
g sarvimakaronia
300
g broccolinia (tai tavallisen parsakaalin kukintoja)
1
rkl oliiviöljyä
40
g voita
40
g vehnäjauhoa
6
dl maitoa
1
rkl dijon-sinappia
100
g + 50 g cheddaria
50
g + 25 g gruyereä
3
rkl kapriksia (valutettuna)
tarvittaessa
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
2 x n. 150 g tölkkiä tonnikalaa öljyssä (MSC-sertifioitua!)
kourallinen
sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
2-3
viipaletta ”eilispäivän” hapanjuurileipää (tms vaaleahkoa leipää)
pikkutilkka
oliiviöljyä
Leikkaa
ihan ensiksi punasipulit pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon valkoviinietikan
kanssa. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Voitele 2,5 l vetoinen uunivuoka
tai pari 1,5 litran uunivuokaa.
Kuumenna
isossa kattilassa vettä, lisää sopivasti suolaa ja kaada makaronit kiehuvaan
veteen. Keitä makaroneja 2 minuuttia vähemmän kuin mitä pakkauksessa annetaan
ohjeeksi. Lisää broccolinit (tai parsakaalin kukinnot) kun keittoaikaa on
jäljellä 2 minuuttia. Valuta ja sekoita joukkoon oliiviöljy.
Tee
juustokastike samalla kun pasta kiehuu. Sulata kattilassa voi ja lisää
vehnäjauho. Kypsennä sekoitellen parin minuutin ajan keskilämmöllä. Lisää
sitten maito pari desiä kerrallaan ja sekoittele ahkerasti ettei kastikkeeseen
jää kokkareita eikä maito pala pohjaan. Kun kaikki maito on lisätty ja kastike
sopivasti sakeutunut, keitä miedolla lämmöllä vielä 5-10 minuuttia. Ota kattila
liedeltä ja sekoita kastikkeen joukkoon sinappi sekä 100 g cheddaria ja 50 g
gruyereä. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja mustapippurilla.
Valuta
punasipulit (viinietikan voi kaataa pois) ja lisää ne sekä kaprikset kastikkeen
joukkoon. Valuta tonnikala ja riko se pienemmiksi paloiksi. Sekoita keskenään
valutetut makaronit, parsakaalinpalat, kastike, tonnikala sekä suurin osa
lehtipersiljasta (säästä osa tarjoiluun). Kaada seos uunivuokaan ja ripottele
pinnalle loput juustoraasteista. Revi leivät peukalonpään kokoisiksi paloiksi
ja kieritä ne tilkassa oliiviöljyä. Ripottele leipäpalat vuokaan
päällimmäiseksi. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes juusto on
sulanut ja leipäpalat ovat kauniin ruskeita ja rapeita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti