Skotlantilaisista ruoista haggis lienee se tunnetuin, mutta jälkiruoista ehdoton ykkönen on cranachan. Skottiviskillä maustettu kerrosjälkiruoka koostetaan kermasta, vadelmista, kaurasta ja hunajasta. Ei mikään kevytjälkkäri, mutta kerrassaan kielenvievä makuelämys.
Kaura saisi olla mielellään
kokonaisia rikottuja jyviä tai edes ryynejä (Myllärin vanhan ajan kauraryyni),
mutta hätätapauksessa Elovenakin kelpaa. Siitä vaan ei saa yhtä rapeaa
elementtiä kuin vähemmän käsitellystä kaurasta. Joissain resepteissä rikottuja ja paahdettuja kauranjyviä liotetaan yön yli viskissä, mutta litistetyt jyvät tai kaurahiutaleet eivät toimi, sillä ne menevät vain puuroksi sillä tavalla.
Cranachanista on myös muita versioita, mutta tässä se tavallisin resepti. Asianmukainen tarjoiluastia on viskilasi tai vastaava.
Cranachan
(kuudelle)
kourallinen
rikottuja kauranjyviä tai kauraryynejä
250
g vadelmia soseeksi
2
rkl sokeria
4
dl vispikermaa (ei kuohukermaa)
200
g maustamatonta rahkaa tai philadelphia
tuorejuustoa
0,5
dl sokeria
6
rkl skottiviskiä (= 2 minipulloa)
juoksevaa
hunajaa
100-150
g vadelmia koristeeksi
Kaada
kaurat paistinpannulle ja paahda niitä sen verran että väri muuttuu
vaaleanruskeaksi ja tuoksuun tulee paahteisuutta. Älä jätä niitä pannulle, vaan
kaada paahtuneet kaurat heti lautaselle jäähtymään.
Laita
250 g vadelmia ja 2 rkl sokeria kulhoon ja survo ne haarukalla soseeksi.
Laita
vispikerma, rahka/tuorejuusto ja sokeri kulhoon ja vatkaa ne pehmeäksi
vaahdoksi. Lisää viski ja jatka vatkaamista kunnes vaahto alkaa pysyä paremmin
kasassa.
Ota
6 on-the-rocks –lasia tai vastaavaa ja lusikoi niihin kerroksittain ensin
viskikermaa, sen päälle vadelmasosetta, viskikermaa, sosetta, viskikermaa,
sosetta jne kunnes kaikki on käytetty. Päällimmäiseksi viskikermaa. Viimeistele
annokset juoksevalla hunajalla ja kokonaisilla vadelmilla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa parin tunnin ajan ennen
tarjoilua. Ripottele paahdettu kaura annosten päälle vasta tarjoiltaessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti