Meillä kaikista mahdollisista parsapiiraista ylivoimaiseksi suosikiksi on noussut parsa-katkarapupiirakka ja valmistettuna nimenomaan tuoreesta vihreästä parsasta. Tämän voi tehdä talvella tölkkiparsasta, vihreästä tai valkoisesta, ja sekin on ihan hyvää, vaikka ei mikään voitakaan tuoreen parsan makua ja tuoreen parsanvarren rapsakkuutta. Parsat voi toki halutessaan esikypsentää keittämällä (enintään 3 minuuttia), mutta kyllä normaalipaksuiset parsat muutenkin annetussa ajassa kypsyvät piirakan päällä ihan riittävästi.
Ohje on mitoitettu
halkaisijaltaan 26 cm piirakkavuokaan. Isompaa vuokaa / uunipeltiä varten
annosta täytyy suurentaa suhteessa astian pinta-alaan. Tämä piirakka on ollut
suuri menestys erilaisissa perhetapahtumissa ja se on loppunut yleensä
ensimmäisenä, joten jos on odotettavissa paljon vieraita, kannattaa valmistaa 2,5
–kertainen annos suoraan uunipellille.
Parsa-katkarapupiiras
tuoreesta vihreästä parsasta
(26
cm piirakkavuokaan)
125
g voita
2,5
dl vehnäjauhoa
2
rkl kylmää maitoa
1
muna
0,5
tl suolaa
12
tuoretta vihreää parsaa
180
g pakastettuja isoja katkarapuja
2
kevätsipulia varsineen
3
kananmunaa
2
dl ruokakermaa
0,5
tl hienoa merisuolaa
valkopippuria
myllystä
chilihiutaleita
myllystä
1
dl tuoretta tilliä hienonnettuna
150
g pussi mozzarellaraastetta
Leikkaa
kylmä voi pieniksi kuutioiksi, lisää jauhot ja nypi ainekset tasaiseksi
muruksi. Sekoita joukkoon maito, jolloin taikina tiivistyy ja lisää lopuksi
suola sekä kevyesti vatkattu kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita
jääkaappiin pariksi tunniksi tekeytymään.
Kuori
parsanvarret ja ota katkaravut sulamaan siivilään. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi
viipaleiksi.
Lämmitä
uuni 225 asteeseen. Painele taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja
reunoille. Peitä taikina sopivan kokoisella pyöreällä leivinpaperipalalla ja
kaada sen päälle keraamiset paistopavut / kuivattuja herneitä / riisiä tai
jotain muuta sopivaa, joka pitää paperin paikallaan ja estää taikinaa kohoamasta.
Laita vuoka uuniin ja esikypsennä pohjaa 12 minuuttia. Ota vuoka uunista, anna
sen jäähtyä 10-15 minuuttia ja ota sitten leivinpaperi papuineen pois taikinan
päältä.
Riko
munat kulhoon ja vatkaa ne kevyesti. Lisää kerma, mausteet sekä juustoraaste ja
sekoita huolella.
Levitä
noin kolmannes munaseoksesta piirakkavuokaan esipaistetun taikinan päälle.
Levitä sen päälle hienonnettu kevätsipuli, asettele parsat haluamallasi tavalla
(leikkaa tarvittaessa varsia lyhyemmiksi) ja täytä välit katkaravuilla. Lusikoi
sitten loppu munaseos täytteen päälle ja paista vielä 225 asteessa noin 15
minuuttia tai kunnes piirakan pinta on nätisti ruskistunut.
Anna
vetäytyä noin 15 minuuttia ennen piirakan leikkaamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti