sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Raparperi-marenkitorttua ja ahomansikkasiirappia



Vaikka olenkin aina mainostanut, miten paras raparperipiirakka leivotaan pullataikinaan, täytyy kokeilla myös uusia leivontaohjeita. Muokkasin hiukan rakastamani britakakun reseptiä ja leivoin kakun sisään tämän kevään tuoretta raparperia. Vähän pelkäsin että kakku jää raa’aksi, mutta siitä tulikin marenkihuntuineen ihan uskomattoman mehevä jälkiruokapiirakka.

Olen pitkään miettinyt, mitä pakastimessa olevista viime kesän ahomansikoista saisi aikaan ja miten ne saisi riittämään mahdollisimman pitkään. Sadan gramman rasiasta kun ei ole juuri muuta kuin näytteeksi, mutta sitten päätin keittää niistä siirappia jäätelön ja leivonnaisten mausteeksi. Raparperi ja mansikka ovat ihan täydellinen pari ja niin tässäkin, kun siirapin makeus täydensi kirpeää raparperitorttua.

Helluntaiheilan mielestä tämä on oikein hyvä jälkiruoka, mutta sanoi odottavansa kuitenkin vielä sitä pullataikina-raparperipiirakkaa. Ei lopu leivontahommat :)


Ahomansikkasiirappi

100 g ahomansikoita
250 g kidesokeria
30 g glukoosisiirappia
2 dl vettä
1 rkl sitruunamehua

Kaada kaikki ainekset kattilaan ja keitä niitä sen verran, että seoksen lämpötila käy 104 asteessa. Sekoittele koko ajan, sillä tällainen sokeriliemi kuohahtaa liedelle heti kun käännät selkäsi!

Kun lämpötila on saavuttanut tavoitteensa, ota kattila jäähtymään ja kun seos on kädenlämpöistä, paseeraa se tiheän siivilän läpi jolloin mansikoiden siemenet jäävät siivilään. Pullota ja jäähdytä siirappi.



Raparperi-marenkitorttu

150 g leivontamargariinia
130 g hienoa kidesokeria
4 keltuaista     
2 kokonaista kananmunaa
1/2 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljatankoa
150 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 tl hienoksi jauhettua kardemummaa

500 g tuoretta raparperia
4 rkl hienoa kidesokeria
1/8 tl suolaa

4 valkuaista
120 g hienoa kidesokeria


Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, suola sekä kardemumma omaan kulhoonsa.
Kuori raparperinvarret ja leikkaa ne puolen sentin viipaleiksi.
Pese ja kuivaa teräsvispilä huolellisesti ennen kuin alat vatkata valkuaisvaahtoa. Lisää sokeri useammassa erässä ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Jätä marenkivaahto odottamaan vuoroaan.

Vatkaa keskenään vaahdoksi huoneenlämpöinen leivontamargariini ja sokeri. Lisää kokonaiset munat ja keltuaiset yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää sitten vanilja ja sekoita. Kääntele lopuksi jauhoseos taikinan joukkoon. Levitä taikina tasaisesti (25 cm x 35 cm) uunivuokaan leivinpaperin päälle. Laita parin litran muovipussiin 4 rkl sokeria ja ripaus suolaa ja lisää raparperinpalat. Ravista voimakkaasti niin että ainekset sekoittuvat ja kaada sitten raparperinpalat taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Painele lastalla sen verran että raparperit painuvat taikinan sisään. Laita vuoka uuniin ja kypsennä 25-30 minuuttia.


Ota vuoka uunista ja levitä sitten marenkivaahto tasaisesti taikinan pinnalle. Paista vielä 10-15 minuuttia kunnes marengin pinta alkaa hiukan ruskistua. Jos marenki on silloin vielä kauttaaltaan kovin pehmeää, sammuta uunista virta, avaa luukku raolleen ja anna tortun olla uunissa vielä 10-30 minuuttia kunnes marengin pinta on rapeutunut. Tarkista tilanne viiden minuutin välein ettei pinta vahingossa ruskistu liikaa.

Jäähdytä marenkitorttu, leikkaa se viipaleiksi ja tarjoile mansikkasiirapin kanssa.

Tällainen marenkitorttu on ihan parasta nautittuna juuri leipomispäivänä.


Ei kommentteja: