Kun nauttii aamiaiseksi kahden munan juustomunakkaan, menee aika pitkään ennen kuin seuraavan kerran on nälkä. Tähän voi käyttää periaatteessa melkein mitä tahansa jääkaapista löytyviä juustonkannikoita. Eri yhdistelmistä tulee hiukan erilaisia lopputuloksia, mutta kannattaa valita helposti sulavat oikeat juustot eikä mitään tontonruokaöljykevytkumijuustoketta. Niillä kun on taipumus sulaessaan alkaa muistuttaa lähinnä muovikelmua niin ulkonäöltään kuin muiltakin ominaisuuksiltaan. Minä valitsin munakkaan täytteeksi fetaa, cheddaria ja parmesaania.
Tomaattilisuke pitää valmistaa etukäteen, sillä munakas syödään heti kun se on valmis, ja se on valmis käden käänteessä. Munakas on jopa nopeampi valmistaa kuin syödä.
Risteilyalusten ja parempien
hotellien aamiaiskattauksella on yleensä yksi kokki, joka valmistaa pelkästään
munakkaita sitä mukaa kun asiakas sellaisen häneltä tilaa. Harjoitus tekee
mestarin ja muutama sata munakasta joka aamu ihan varmasti munakasmestarin.
Nokare voita pannulle sulamaan, siihen annos kananmunaseosta, muutamia
pyöräytyksiä paistinlastalla, täytteet, pieni paistinpannun heilautus tarkistukseksi
että munakas on varmasti irti, munakkaan valuttaminen ja taittaminen lautaselle
ja lautanen asiakkaalle. Muutama minuutti ja tilaus on valmis. Oikean lämpötilan
ja paistoajan oppii tekemällä.
Kovin isoa munakasta ei kannata
yrittää valmistaa kerralla. Kaksi munaa ja yksi ruokailija on sopiva kerta-annos.
Silloin munakas onnistuu, se pysyy kuohkeana ja pinnaltaan kauniin vaaleana.
Tomaattisalaatti
(1
annos)
1
tomaatti
1
kevätsipuli
1
tl valkoviinietikkaa
1
tl oliiviöljyä
hiukan
suolaa
hiukan
sokeria
hiukan
mustapippuria myllystä
Huuhtele
tomaatti ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Ravintolassa tomaatista
poistettaisiin siemenet ja pilkottaisiin tasakokoisiksi kuutioiksi. Kotioloissa
ei tarvitse olla ihan niin tarkka. Leikkaa sitten kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi
ja lisää tomaattipalojen joukkoon. Mittaa myös viinietikka, öljy ja mausteet
suoraan salaattiin. Sekoita huolella ja anna maustua vähän aikaa ennen
tarjoilua.
Juustomunakas
(1 annos)
2
(mahdollisimman tuoretta) munaa, koko L
2
rkl vettä
hiukan
mustapippuria myllystä (juustotäyte korvaa suolan)
1
rkl voita munakkaan paistamiseen
n.
40 g juustoa, fetapaloja, cheddarpaloja ja parmesaaniraastetta
Raasta
tai leikkaa juustot enintään maissinjyvän kokoisiksi paloiksi ja laita kulhoon
odottamaan.
Vatkaa
munat ja vesi keskenään ja mausta mustapippurilla. Älä vatkaa liikaa. Tarkoitus
ei ole vaahdottaa munia. Kuumenna halk. 22-24 cm munakaspannu keskilämmöllä,
lisää voi, kääntele pannua ja kun sulaneen voin vaahto alkaa laskeutua, kaada
pannulle munakasmassa.
Sekoita
munamassaa paistinlastalla samalla kun toisella kädellä hiukan heiluttelet
pannua vaakasuorassa pyörivin liikkein. Silleen varovasti ettei munakkaasta tule vahingossa munakokkelia. Kun munakas näyttäisi alkavan hyytyä,
lisää täytteet ja anna niiden lämmetä hetki. Koko valmistukseen ei pitäisi
kulua juuri paria minuuttia kauemmin aikaa. Valuta sitten munakas lautaselle
joko litteänä tai taitettuna. Valmis munakas saa olla hitusen puolikypsän näköinen,
sisältä aavistuksen hyllyvä ja pinnalta vaalea, sillä munakas jatkaa kypsymistään
vielä lautasella.
2 kommenttia:
Juustomunakas on kyllä tosi hyvää:) Täällä kahviloiden &ravintoloiden aamiaiseen kuuluu aina 2 munaa halutulla tavalla, ja otan aina munakkaan, ja usein juustolla:)
Munakas on kyllä hyvää, ja todellista pikaruokaa.
Lähetä kommentti