maanantai 26. maaliskuuta 2018

Kanaa, munaa ja kasviksia eli puolalaiset hyytelömunat


Joskus viime keväänä löysin hauskan hyytelömunareseptin puolalaisesta ruokablogista, mutta silloin oli myöhäistä tehdä se pääsiäisen blogipäivitykseksi ja ajattelin säästää idean seuraavaan vuoteen. Kävi kuitenkin niin, että nyt klikatessani linkkiä nettiosoite olikin vaihtanut omistajaa ja ruokareseptien sijaan siellä myytiin metalliputkia... Voihan rähmä. Resepti on siis kateissa, mutta kuva on selkeänä mielessäni. Mikä kokki se muka on, joka ei osaa muistikuvan perusteella toisintaa reseptiä. Tässä siis puolalaiset hyytelömunat epätrendikään keittiön tapaan. Pääsiäisen alkuruoaksi se on kivan näköinen pikkuannos ja munankuorista valutetun sisällön voi valmistaa ihaniksi juustomunakkaiksi eilisellä reseptillämme, jolloin mitään ei mene hukkaan.

Puolalaiset hyytelömunat eli kanaa ja kasviksia munassa
(6 kpl)

6 + 1  kananmunaa (koko L)
50 g  pakasteherneitä
50 g  pakastemaissia
50 g  porkkanapaloja
100 g  kypsää broilerinlihaa
5 dl  kanalientä
15 g  liivatelehtiä
                      (=7,5 kpl Meiran 2 g liivatelehtiä tai
9 kpl Oetkerin 1,7 g liivatelehtiä tai
4,5 kpl Rheinin kulta 3,33 g liivatelehtiä)

Keitä yksi kananmuna kovaksi ja jäähdytä se. Tyhjennä 6 munaa. Tee ensin kapeaan päähän pieni reikä ja leveään päähän isompi reikä. Tökkää pillillä tms munan sisus rikki ja valuta se kulhoon. Huuhtele munankuoret huolella ja laita munakennoon kuivumaan. Kun kuoret ovat kuivuneet, tilki kapeassa päässä oleva reikä niin huolella ettei kanaliemihyytelö pääse valumaan pois kuoresta. Minä käytin pakasteteippiä, sillä siinä on hyvä tarttuvuus.


Täytettä on hiukan enemmän kuin mitä munien sisään mahtuu, sillä mieluummin hiukan liikaa kuin että se loppuu kesken. Mitä ei mene munakuoren sisään, tee siitä pieneen kulhoon erillinen hyytelö. Siitä voi seurata hyytymisastetta ettei vahingossa ala kuoria munia liian nopeasti. Leikattavaan hyytelöön käytetään liivatetta 3 grammaa jokaista nestedesilitraa kohden, mutta koska eri valmistajat tekevät erikokoisia liivatelehtiä, määrää ei voi laskea liivatelehtien kappalemäärän, vaan painon mukaan.


Kiehauta kasvikset kypsiksi laji kerrallaan ja jäähdytä ne nopeasti kylmässä vedessä. Kuori keitetty muna, erottele valkuainen ja keltuainen ja murra ne pienemmiksi paloiksi. Leikkaa kypsä broilerinliha niin pieniksi paloiksi, että ne mahtuvat munankuoren leveämmän pään reiästä läpi. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään, kiehauta 2 dl kanalientä, puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan kanaliemeen. Lisää sitten joukkoon 3 dl kylmää kanalientä, niin liemi on nopeammin käyttökelpoista.


Aseta munankuoret munakennoon ja täytä ne munalla, kanalla, kasviksilla ja lopuksi kanaliemellä. Viimeistään muutaman tunnin kuluttua munankuorten sisuksen pitäisi olla täysin hyytynyt, jolloin ne voi kuoria, asetella lautasille ja tarjoilla. Meillä hyytelömunat lepäävät vuonankaalipetin päällä,


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hauska idea ja toteutus:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kumpi oli ensin, muna vai kana?