torstai 17. maaliskuuta 2016

Linssejä ja makkaraa italialaisittain
Tämä Roomassa asuvan ruokabloggarin ja ruokakirjailijan Rachel Roddyn italialainen resepti löytyi The Guardianin sivuilta. Linssit ovat meillä vähemmän käytetty raaka-aine, joten päätin ottaa tämän kokeiluun – ovathan ainakin makkarat tuttuja ;)


Linssejä ja makkaraa italialaisittain

150 g             halkaistuja punaisia linssejä
(alkuperäisreseptissä italialaisia Castellucio –linssejä)
4-5 dl            vettä
1                    fenkoli
1                    sipuli
1                    varsisellerin varsi
                      oliiviöljyä
                      hienoa merisuolaa
2                    laakerinlehteä
                      hienonnettua persiljaa
6                    italialaistyylistä tuoremakkaraa ( n. 450 g)

Huuhtele linssit. Käytin punaisia linssejä, koska meillä sattui olemaan paketti sellaisia kaapissa. Jokin muu lajike saattaisi sopia paremmin tähän reseptiin, mutta sillä mentiin, mitä käytössä oli. Pitänee tutustua tarkemmin linssien maailmaan. Poista fenkolin uloin kerros jos se on huonokuntoisen näköinen. Muutoin siisti se poistamalla kanta pääosin ja ”sormet”. Säästä vihreä töyhtö mahdolliseen salaattiin. Kanta pitää fenkolin koossa sitä käsiteltäessä. Hienonna sipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna myös fenkolin sormet, mikäli niistä on johonkin. Itse käytin neljänneksen fenkolista ja hienonsin sen. Lohko fenkoli ensin kahteen, sitten neljään ja lopuksi puolen sentin paksuisiin lohkoihin.

Kuumenna oliiviöljy keskilämpöisessä syvässä paistinpannussa tai kasarissa ja lisää sinne sipuli, hienonnettu fenkoli ja selleri. Lisää ripaus suolaa ja kypsennä hitaasti pehmeiksi. Lisää sitten fenkolin lohkot ja laakerinlehdet ja sekoittele niin, että kaikki saavat öljypinnan. Seuraavaksi lisätään linssit ja sekoitetaan taas kaikki keskenään. Lisää sitten aluksi 4 dl hanakylmää vettä. Kun linssit turpoavat ne imevät vettä ja saatat joutua lisäämään sitä. Liian vähän vettä on liian vähän ja liika vesi on liikaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä hiljaa, kunnes linssit ovat kypsiä, mutta pitävät vielä muotonsa. Aika riippuu käyttämistäsi linsseistä. Lopussa nestettä tulisi olla vain hiukan jäljellä ja linssien pehmeitä mutta ei veteliä. Mausta suolalla ja mustapippurilla, oliiviöljyllä ja hienonnetulla persiljalla.

Käytin Wurst Fennican Salsiccia Toscana  -tuoremakkaroita, koska resepti on kotoisin Italiasta ja kaipaa siis italialaistyylistä makkaraa. Pistele ensin makkaroihin haarukalla muutama reikä ja ruskista ne toisella pannulla ja hauduta kypsiksi kannen alla tai uunissa. Itse käytin kannellista paistinpannua. Nosta makkarat linssien joukkoon ja kaada pannulle kertynyt liemi myös mukaan ja anna makkaroiden ja linssien muhia yhdessä jonkin aikaa ennen tarjoilua, jotta ne ”fanno amicizia” eli ne ystävystyvät, toisin sanoen niiden maut kohtaavat toisensa ennen tarjoilua. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.Ei kommentteja: