tiistai 29. maaliskuuta 2016

Suussasulavat naudan posketEräänä päivänä viime viikolla ahersin koko päivän tarjotakseni Tuplaespressolle rankan työpäivän jälkeen hyvää ruokaa. Niinpä otin jo aamulla esille sous vide laitteen ja ison kattilan ja lämmitin veden 82˚C asteeseen. Sitten vakumointitarvikkeet esille ja rankka kokkaus alkoi.


Haudutetut naudan posket (sous vide)

2                    kotimaista pihvikarjan poskea
1 tl                hienoa merisuolaa
2                    pientä laakerinlehteä
2                    pientä tuoreen rosmariinin oksaa
2                    pientä valkosipulinkynttä
2 rkl              oliiviöljyä

Naudanposket olivat tuliaisia pikaiselta Turun reissulta. Turun Kauppahallin lihakauppias oli jo valmiiksi puhdistanut posket kaikesta ylimääräisestä, joten taputtelin ne kuiviksi. Sitten sirottelin suolaa kummankin posken kummallekin puolelle. Laitoin kummankin posken omaan vakumointipussiin. Kuorin ja karkeasti viipaloin valkosipulinkynnet ja laitoin yhden kumpaankin pussiin yhdessä laakerinlehden ja pienen rosmariinin oksan kanssa. Lorautin ruokalusikallisen öljyä kumpaankin pussiin pitäen koko ajan pussit pystyasennossa. Sitten otin vakumointikoneen käteeni ja asetin pussin suun koneeseen ja koko ajan pussia pystyssä pitäen poistin ilmat ja suljin pussin (tai siis kone teki sen). Pystyasento siksi, että vakumointikoneeseen ei saa päästä kosteutta ja näin sain öljyn pysymään pussissa. Sitten laitoin pussit vesihauteeseen kahdeksaksi tunniksi. Huh, huh, kyllä oli rankkaa :)

Kahdeksan tunnin kuluttua olikin aika viimeistellä ruoka.  Avasin pussit ja kaadoin niihin kertyneen liemen pieneen kasariin ja keitin sitä kokoon noin puoleen. Valmiin jusin eli poskiliemen kaadoin siivilän läpi talteen kastikkeeksi. Taputtelin posket pinnalta kuiviksi ja paahdoin niille kauniin pinnan tohottimella eli kaasupolttimella. Samalla vaivalla olisi toki valmistunut ruokaa isommallekin joukolle.

Tuplaespresso kotiin tultuaan ystävällisesti auttoi minua raskaassa urakassani ja valmisti meille perunamuusin ja gremolataa poskien lisäkkeiksi. Kyllä vaivannäkö kannatti sillä ateriasta tuli todella maukas.


Ei kommentteja: