maanantai 14. maaliskuuta 2016

Skotlantilaiset munat perunapesässä (Scotch eggs in potato nest)Kumpi oli ensin – muna vai kana? Sitä voi miettiä maistellessa tätä pääsiäisaikaan sopivaa ruokaa. Peribrittiläinen - ja erittäin täyttävä - pubi- ja eväsruoka Scotch egg eli skotlantilainen muna on saanut perinteisen makkaramassa/jauhelihakuoren tilalle broilerin jauhelihasta tehdyn kuoren. Sisältö on perinteinen eli keitetty kananmuna. Skottimunien ”pesä” on valmistettu perunasta uppopaistamalla.


Skotlantilaiset munat / Scotch eggs

400 g             broilerin jauhelihaa
1 tl                hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
2-3 rkl           hienonnettua persiljaa
½                   sitruunan kuori raastettuna
6                    kananmunaa täytteeksi
                      vehnäjauhoja
                      korppujauhoja
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
2                    kananmunaa korppujauhotukseen
1,5 l               rypsiöljyä uppopaistoon

Sekoita jauhettu broileri ja mausteet ja laita massa jääkaappiin odottamaan. Taikina kannattaa tehdä ajoissa, jolloin se maustuu ja kiinteytyy odotellessa.

Laita vettä kiehumaan sopivan kokoiseen kattilaan ja kun vesi kiehuu, niin laske sinne varovasti 6 kananmunaa. Hyvä keittoaika on 6 min 30 s. Silloin munan kuoriminen onnistuu, ja keltuainen on vielä hieman pehmeä. Lyhyemmällä keittoajalla keltuainen jää valuvammaksi, mutta munien kuorimisessa voi tulla ongelmia. Jos jostakin kumman syystä haluat kiinteän keltuaisen, niin keitä munia 8 min. Jos sinulla on jääpaloja, niin laita kulhoon kylmää vettä ja jääpaloja ja siirrä kypsät kananmunat sinne 10 minuutiksi. Mikäli jääpaloja ei ole, niin laita tiskialtaaseen kulho, johon valutat jatkuvasti kylmää vettä ja siirrä munat kulhoon samoin 10 minuutiksi. Kuori munat ja laita kylmään odottamaan.

Laita yhteen kulhoon vehnäjauhoja, toiseen vatkatut 2 kananmunaa ja kolmanteen korppujauhoja sekä hiukan suolaa ja mustapippuria.

Ota jauhelihakulho jääkaapista. Nosta kulhosta massasta noin 1/6 –osa talouskelmulle, peitä kelmu toisella kelmulla ja taputtele taikina litteäksi pyöreäksi levyksi. Poista päällimmäinen kelmu. Kieritä kananmuna vehnäjauhoissa. Se auttaa jauhelihaa tarttumaan paremmin munaan. Aseta muna jauhelihalätyn keskelle. Nostele alemman kelmun kulmat yhteen ja taputtele taikina munan ympärille. Jos jauhelihamassaa on liikaa, niin ota ylimääräiset takaisin kulhoon. Tee tämä kaikille munille. Tästä on hyvä ohjevideo. Kasta broilerijauhelihalla päällystetty muna vatkattuun kananmunaan ja sen jälkeen kierittele se korppujauhoissa. Tee kananmuna - korppujauhotus vielä toisen kerran ennen uppopaistamista.

Kuumenna öljy kapeahkossa ja korkeahkossa kattilassa, jolloin et tarvitse montaa litraa öljyä. Käytä paistolämpömittaria lämpötilan tarkkailuun. Sopiva paistolämpötila on 180 ˚C.

Uppopaistoin munat yksi kerrallaan varmuuden vuoksi. Laskin munan reikäkauhalla kattilaan ja annoin kauhan olla siellä paiston ajan. Noin 5 – 7 minuutin kuluttua muna nousee ylös, jolloin se on valmis nostettavaksi pois kattilasta.Rakuunamajoneesi

4 rkl              majoneesia
1 rkl              hienonnettua tuoretta rakuunaa
¼ tl               hienoa merisuolaa
1 tl                sitruunan mehua

Aineet sekoitetaan hyvissä ajoin, jotta maut tasaantuvat, ja majoneesi laitetaan kylmään odottamaan.Perunapesät

6                    isohkoa yleisperunaa
6 tl                maissitärkkelystä (Maizena)
suolaa
uppopaistoon rypsiöljyä

Kuori perunat ja leikkaa ne tulitikun paksuisiksi suikaleiksi (”julienne”). Huuhtele suikaleet huolellisesti ja kuivaa ne mahdollisimman kuiviksi pyyhkeiden tai talouspaperien välissä. Kuuma öljy ei pidä vedestä, joten mitä kuivempia perunasuikaleet ovat, sitä vähemmän uppopaistoöljy roiskii ympäri keittiötä.

Asettele perunasuikaleet tasaisesti alempaan siivilään ja ripottele niiden päälle tasaisesti 1 tl Maizenaa. Käännä pienempi siivilä painamaan perunat pesän muotoon ja kiinnitä siivilät toisiinsa. Uppopaista perunapesää 180-asteisessa rypsiöljyssä 2-3 minuuttia kunnes perunat ovat kypsät ja kullankeltaiset. Valuta ylimääräinen öljy talouspaperille ja irrota pesä siivilöistä. Mausta suolalla. Jatka samalla tavalla kunnes kaikki kuusi pesää ovat valmiit.Ei kommentteja: