sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Dukkahilla maustetut karitsankyljykset



BBC Foodista löytyi Simon Rimmerin resepti karitsankyljyksistä, jotka on maustettu dukkahilla, Egyptistä kotoisin olevalla pähkinäisellä maustesekoituksella. Dukkah -maustesekoitukseen kuuluu yleisimmin hasselpähkinöitä ja/tai muita pähkinöitä, kuten manteleita, pistaaseja, cashewpähkinöitä, pinjansiemeniä ja macadamiapähkinöitä. Sen lisäksi siinä on yrttejä ja mausteita. Perusversio voisi olla esimerkiksi hasselpähkinöitä, seesaminsiemeniä, korianterinsiemeniä, jeeraa, suolaa ja pippuria. Tähän kokeilemaani versioon oli lisätty runsaasti makuja, jotka sopivat hyvin nimenomaan karitsan kanssa.


Dukkah -maustetut karitsankyljykset

2                    karitsan kareeta paloiteltuna kyljyksiksi
Dukkah -maustesekoitus
50 g               hasselpähkinöitä
30 g               kuorittuja pistaaseja
1 rkl              seesaminsiemeniä
½ tl               neilikoita
1 tl                fenkolinsiemeniä
1 tl                korianterin siemeniä
1 tl                jeeraa
1 tl                paprikaa
ripaus            kurkumaa
1                   linnunsilmächili murskattuna
                     merisuolaa
                     mustapippuria myllystä
4 rkl              juoksevaa hunajaa
1                    appelsiinin mehu
paistamiseen                                    
                      oliiviöljyä


Kuumenna öljyämätön paistinpannu ja paahda siinä ensin hasselpähkinät, pistaasit ja seesaminsiemenet. Anna niiden jäähtyä, siirrä ne maustemyllyyn tai mortteliin ja hienonna haluamaasi karkeuteen. Itse pidän hieman rouheasta. Kaada ne kulhoon ja paahda sitten samalla paistinpannulla vielä neilikat, fenkolin ja korianterin siemenet. Jäähdytä nekin ja siirrä sitten maustemyllyyn ja hienonna hienoksi jauheeksi. Laita se ja kaikki loputkin kuivamausteet kulhoon ja sekoita kunnolla sekaisin. Lisää hunaja ja appelsiinin mehu ja sekoita kaikki yhteen.

Poista kareesta ylimääräinen rasva, jollei lihakauppias ole jo tehnyt sitä. Leikkaa kareet yksittäisiksi parikyljyksiksi. Hiero maustetahnaa kyljysten pintaan ja paista ne vähässä öljyssä (parila)pannulla kypsiksi, sisältä hiukan roseeksi.


2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Dukkahin makumaailma kuulostaa kiinnostavalta, pitääpäs taas katsella maustehyllyjä sillä silmällä!

Tuplaespresso kirjoitti...

Dukkah on ihan mielenkiintoinen mausteseos. Perusdukkah on aika simppeli, mutta sittenhän sitä voi varioida pääraaka-aineen mukaan. Jos joku on kovasti ennakkoluuloinen lampaan/karitsan syömistä kohtaan, lisää vaan dukkahiin yrttejä ja hyvä tulee :)