tiistai 17. marraskuuta 2015

Kuohkeat kalapihvit uunissa, helppoa arkiruokaa




Kalaa pitäisi syödä kerran tai pari viikossa ja kalan laatua pitäisi vaihdella käyttäen välillä jotain muutakin kuin norjalaista tarjouslohta. Ruodottomasta haukifileestä tai jostain muusta vaaleasta edullisesta kalasta saa hyviä pihvejä ja uunikypsennys on nopeaa eikä tee käryä keittiöön. Sillä välin kun kalapihvit kypsyvät uunissa, niiden seuraksi ehtii tehdä maukkaan pinaattiperunamuusin eli pussillinen hienonnettua pakastepinaattia kuumien, keitettyjen perunoiden kanssa samaan kattilaan muhentumaan.


Kuohkeat kalapihvit uunissa
(12 pihviä)

500 g ruodotonta haukea tai muuta ruodotonta vaaleaa kalaa
   (voi siinä olla vähän ruotojakin, ne kyllä pilkkoontuvat lihamyllyssä)
1 dl panko –korppujauhoja
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa (koko L)
2 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa
ripaus cayennea
1 rkl pieniä kapriksia
1 dl (noin 40 g) hienoksi raastettua parmesaania
1 dl hienonnettuja yrttejä: tilliä, ruohosipulia ja lehtipersiljaa

Sekoita ensin kulhossa huolella sekaisin kaikki muut ainekset paitsi kala. Käytä sekoitusvälineenä ihan tavallista ruokahaarukkaa. Se pitää massan riittävän kuohkeana.

Jauha kala jääkaappikylminä paloina joko lihamyllyssä kahteen kertaan, ensin karkean, sitten hienomman reikälevyn läpi. Tai sitten laita kala pieninä paloina yleiskoneen kulhoon ja hienonna kylmät palat leikkuriterällä. (Voit tietysti pyytää myös kauppiasta jauhamaan kalan.) Kun kala on jauhettu, sekoita se (edelleen haarukalla) tasaisesti muiden ainesten joukkoon. Tarkista maku ja lisää mausteita jos on tarvis.

Levitä uunipellille leivinpaperi ja tee kalamassasta 12 pihviä halkaisijaltaan 7 cm renkaan avulla. Lusikoi kalamassa hyvin löysästi renkaan sisään pyöreiksi pihveiksi. Kypsennä pihvit uunissa 200 asteessa (180 astetta kiertoilma) ensin 15 minuuttia, sitten käännä pihvit ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia.

Tarjoile vihreän pinaattiperunamuusin ja jallupuolukoiden kanssa. Halutessaan pihveille voi valmistaa tartarkastikkeen (resepti täällä).


Sellainen pikku juttu, että jos raa’an kalan proteiinit pääsevät kuivumaan, niitä on todella vaikea saada pestyksi pois lihamyllystä/leikkurista/kulhoista/ym. Kannattaa siis aina välittömästi huuhdella huolella kaikki jauhetun raa’an kalan (ja katkarapujen) kanssa tekemisissä olleet ruoanlaittovälineet.


3 kommenttia:

Ansku kirjoitti...

Mä oon käyttänyt haukea ruotoineen. Isoimmat tietysti pois ja tohjoksi. Hyvää on tullut ja ruodot ei oo haitannut. Jauhaessa ne katoaa.

kati kirjoitti...

Tässä on ainesta uudeksi jäseneksi suosikkilistalle!!! Mainiota vaihtelua sille lohelle joka kunmittelee liian usein meidän pöydässä.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Ansku Gen
Lihanylly tekee selvää jälkeä, viimeistään toisella jauhamiskerralla.

@ kati
Lohi maistuu aina lohelta, mutta haukeen saamaustamalla erilaisia makuja.