torstai 12. marraskuuta 2015

Suolakinuski-marenkipikkuleivät
”Forgotten cookies” eli unohdetut pikkuleivät nimensä mukaisesti ”unohdetaan” jäähtyvään uuniin yön yli. Menetelmä on yksinkertainen: ensin nopea paisto korkeammassa lämpötilassa, sitten virta pois ja seuraavana aamuna voi kurkistaa mitä uunista löytyy. Nämä marenkipikkuleivät on maustettu suolakinuskin makuisiksi ja muunlaisia makuja voi keksiä mielin määrin. Ainoa vaikeus valmistamisessa on malttaa antaa uunin luukun olla kiinni siihen asti kunnes marengit ovat valmiit. Tämä on hyvä vaihtoehto perinteisille marengeille.


Suolakinuski-marenkikokkareet
(noin 20 pikkuleipää)

2 valkuaista (koko L)
0,5 tl valkoviinietikkaa
130 g fariinisokeria
hiukan suolaa sen verran että se maistuu mutta ei ole liian suolaista
(50 - 100 g hienoksi rouhittua suklaata)

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (165 kiertoilma).
Kaada valkuaiset sekä valkoviinietikka lasi- tai metallikulhoon ja vatkaa kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää fariinisokeri pari ruokalusikallista kerrallaan kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Lisää lopuksi suolaa ja vatkaa huolella. Lisää suolaa todella varovasti vain sen verran että se juuri ja juuri maistuu, mutta ei vielä anna liikaa makua. Seuraavaan aamuun mennessä valmiissa marengeissa maku on syventynyt jo paljon voimakkaammaksi. (Sekoita lopuksi suklaamurut lusikalla vaahdon joukkoon.)

Nostele kahdella lusikalla marengista kokkareita uunipellille, jonka päälle on laitettu silikonimatto tai leivinpaperi. Massasta tulee noin 20 kokkaretta. Työnnä pelti uuniin ja paista marenkipikkuleipiä 5-7 minuuttia. Sen jälkeen sammuta uunin virta ja anna marenkien kypsyä valmiiksi jäähtyvässä uunissa vähintään 8 tunnin ajan tai vaikka kauemminkin, yön yli. Älä avaa uunin luukkua ennen aikojaan ettei uuni jäähdy liian nopeasti. Valmiiden marenkien tulisi olla päältä rapeita ja sisältä sitkeitä.


Ei kommentteja: