torstai 5. maaliskuuta 2015

Lumitaskurapu on harvinaista herkkua



Televisiosta on tullut ohjelmasarja nimeltä ”hengenvaarallinen saalis”, jossa seurataan Pohjois-Amerikan ravunpyytäjien työskentelyä Beringin merellä. Kun on saanut nähdä, millaista työtä lumiravun pyytäminen on ja millaisissa rankoissa olosuhteissa sitä tehdään, ei yhtään ihmettele näiden kilohintaa ja osaa suhtautua otuksiin riittävällä kunnioituksella.

viikon kala   10 / 33    lumitaskurapu

Lumitaskurapu,  Chionoecetes opilio

Kuva: Pixabay

Taskuravun liha on melko erilaista kuin katkaravun, jokiravun tai hummerin liha. Kypsänä taskurapujen liha on suorastaan murenevaa ja vähän hiutalemaista, kun taas näiden meille tutumpien rapujen liha on kiinteää ja liikaa kypsennettäessä muuttuu jopa sitkeäksi. Koivet ovat tämän taskuravun arvokkaimmat osat. Paketti kypsää, pakastettua lumitaskuravun lihaa on ostettu Kalatukku Arvo Kokkosen tehtaanmyymälästä, jossa on erinomaiset valikoimat kestävän kehityksen periaatteella pyydettyjä, MSC- ja ASC-sertifioituja vedeneläviä. Myymälä sijaitsee Vantaalla ja se on avoinna torstaisin ja perjantaisin klo 12–18.



Lumitaskurapupiiras

1 paketti (400 g) pakastettua lumitaskuravunlihaa
175 g vehnäjauhoa
100 g voita
ripaus suolaa
1 muna
1 valkosipulinkynsi
4 kevätsipulia
100 g cheddar juustoraastetta
1 dl kermaa
2 munaa
1 rkl osterikastiketta
2 rkl soijakastiketta
1 tl ruokokidesokeria
5 tippaa tabascoa
ripaus cayennea
lehtipersiljaa


Sulata pakastettu ravunliha ja valuta se huolellisesti siivilässä.

Nypi vehnäjauhot, voi sekä suola murumaiseksi taikinaksi, sekoita joukkoon muna ja painele taikina palloksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista piirakkapohjaa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Käytä paistettaessa paistopapuja, niin taikina pysyy kuosissaan. Täällä enemmän paistopapujen käytöstä.

Ripottele esipaistetulle pohjalle hiukan juustoraastetta, sitten ihan pieniksi kuutioiksi leikattu valkosipuli ja sen päälle ohuiksi viipaleiksi leikatut kevätsipulit. Puristele valutetusta ravunlihasta vielä enimmät nesteet ja levitä ravunliha piirakkapohjalle, minkä jälkeen päällystä se raastetulla cheddarilla.

Vatkaa keskenään kerma, kananmunat, osterikastike, soijakastike, ruokokidesokeri, tabasco sekä cayenne ja kaada seos tasaisesti piirakan päälle. Kypsennä lumirapupiirakka uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakan pinta on kauniisti ruskistunut. Ripottele piirakan pinnalle silputtua lehtipersiljaa heti otettuasi piirakan uunista.

Tarjoile chiliavokadon ja fenkoli-appelsiinisalaatin kanssa.



Chiliavokado

2 rkl sweet chili kastiketta
0,5 tl srirachaa
1 kypsä avokado
1 tl limettimehua

Sekoita keskenään sweet chili ja sriracha. Halkaise avokado, poista siemen, viillä molemmat puoliskot noin sentin kuutioiksi, lusikoi ne kuoristaan ja sekoita chilikastikkeen joukkoon yhdessä limettimehun kanssa. Anna maustua kymmenisen minuuttia ennen käyttöä.



Fenkoli- appelsiinisalaatti

1 iso fenkoli
2 appelsiinia

Viipaloi fenkoli paperinohuiksi siivuiksi. Leikkaa appelsiineista kuoret ja fileoi hedelmät kalvottomiksi. Sekoita ainekset keskenään ja leikkaa salaatin joukkoon fenkolin vihreitä töyhtöjä. Tämä salaatti ei tarvitse mitään muita mausteita.


3 kommenttia:

kati kirjoitti...

Huh, paistopavut ovat siis kestotavaraa, hyvä niin!
Mielenkiintoinen tuttavuus - taisin juuri syödä viikonloppuna yhdessä pääkaupunkimme ravintolaketjuista jotain sukulaissielua, soft shell crabia friteerattuna. Ja se oli kyllä ihan t o si i hyvää.

Mainio kalatukkuvinkki!

Tuplaespresso kirjoitti...

Paistopavut on kestotavaraa, kyllä vain. Pitää vaan aina muistaa antaa niiden käytön jälkeen jäähtyä ennen pakkaamista takaisin purkkiinsa ;)
Jos matka sattuu sinne Vantaan suuntaan, Arvo Kokkonen on hyvä retkipaikka. Ja sitten äkkiä kotiin kokkaamaan...

Lento kirjoitti...

Paistopavut on kestotavaraa, vaikka käyttäisi ihan niitä luontoäidin kasvattamiakin versioita. Tavallinen kuivattu hernekeittoherne toimii sekin, mutta itse on jostain syystä tullut useimmin käytettyä riisiä.