torstai 12. maaliskuuta 2015

Ihan erilainen silakkalaatikkoSilakkalaatikko on aikoinaan tehty suolasilakasta, mutta nykyään suolasilakkapytty  on harvinainen näky kenenkään keittiössä. Silakkalaatikkoon on kuitenkin olemassa oikotie, jonka käyttö ei edellytä silakan ennakkovarastointia, ja joka samalla vie pohjan kuulemma armeijasta peräisin olevilta kutsumanimiltä ”piikkilankaeste” ja ”joukkohauta”. Nämä nimet viittaavat  huonosti kypsennettyihin  laatikkoihin käytettyjen kokonaisten  silakoiden selkä- ym. ruotoihin. Tähän laatikkoon käytetään sen sijaan valmiita silakkafileitä, jotka pikasuolataan. Näin  selkä- ja muiden ruotojen antamat pilkkanimet menettävät merkityksensä – ne kun puuttuvat ruoasta.


Silakkalaatikko

400 g             tuoreita silakkafileitä
                      karkeaa merisuolaa
n. 800 g         kiinteää perunaa ohuina viipaleina
2 - 3               punasipulia karkeana silppuna
1                    pienehkö purjo viipaleina
8 viipaletta    n. 5 mm paksua pancettaa
3 dl                kuohukermaa
1 dl                maitoa
2                    kananmunaa
                      mustapippuria myllystä
                      maustepippuria myllystä

Levitä silakkafileet lautaselle, suolaa ne todella reilusti karkealla merisuolalla ja anna niiden maustua pari – kolme tuntia. Valuta silakat ja saksi ne suuhun sopivan kokoisiksi paloiksi. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi myös punasipuli sekä purjo. Leikkaa puolet pancettaviipaleista pienemmiksi paloiksi. Voitele uunivuoka ja laita pohjalle kerros perunaviipaleita. Levitä sen päälle sipulia, purjoa, silakkaa sekä pancettaa ja rouhi niille myllystä mauste- ja mustapippuria. Levitä uusi perunakerros päälle ja toista kunnes lopuksi pinnalle tulee kerros perunaviipaleita. 
Laita loput pancettaviipaleet laatikon pinnalle ja kaada hyvin vatkattu muna-kermamaitoseos vuokaan. Laita 180 ˚C uuniin tunniksi, laske sen jälkeen lämmöksi 150 ˚C  ja anna kypsyä vielä 1 tunti.

Tarjoile perinteisten lisukkeiden, etikkapunajuurten ja suolakurkkujen kanssa.Ei kommentteja: