lauantai 21. helmikuuta 2015

Valkosuklaa-passion brûlée



Passionhedelmä on kuin luotu maustamaan kermaisia jälkiruokia. Sen kirpeä hapokkuus kesyyntyy myös valkosuklaasta, joka on ihan täydellinen makupari passionhedelmälle. Osta vain kypsiä hedelmiä. Kypsät tunnistaa rypyistä. Sileä passionhedelmä on vielä suhteellisen raaka ja hapokas. Näyttävä, mutta todella helppo jälkiruoka syntyy muutamasta aineksesta vähän samaan tapaan kuin crema catalana. Keitetään kattilassa, annetaan hyytyä, paahdetaan sokerilla ja nautitaan.

Yksittäiset täytetyt passionhedelmän kuoret toimivat sellaisenaankin vaikka brunssin pikkumakeina tai osana monipuolisempaa jälkiruokapöytää periaatteena "vähän mutta hyvää".



Valkosuklaa-passion brûlée
(4-6 annosta)

6 passionhedelmää (vain mehu)
3 dl kuohukermaa
100 g valkosuklaata
2 dl maitoa
1,5 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
2 rkl sokeria
ihan pikkiriikkinen ripaus suolaa (tasapainottaa makea-hapan-yhdistelmää)
4 keltuaista
pinnalle
ruokokidesokeria (paahdetaan)
2 passionhedelmää (mehu ja siemenet)
rouhittua valkosuklaata

Halkaise passionhedelmät ja kaiva puolikkaat tyhjiksi. Asettele kuoret munakennoon tms, jotta ne voi vähän myöhemmin täyttää (2-3 hedelmän puolikasta annosta kohden). Paseeraa siemenet tiheän siivilän läpi kattilaan. Säästä mehu ja heitä siemenet pois. Mehua pitäisi olla nyt noin 1 desilitra. Lisää kerma sekä pieniksi paloiteltu valkosuklaa ja kuumenna koko ajan sekoitellen kunnes valkosuklaa on sulanut. Sekoita keskenään maito sekä Maizena ja lisää seos maustetun kerman joukkoon. Lisää myös sokeri, suola sekä keltuaiset ja kuumenna seosta koko ajan hämmentäen kunnes se alkaa saostua. Varo kuumentamasta liikaa ettei keltuaisista tule kokkelia. Kun seos on muuttunut paksuksi kiisseliksi, ota kattila pois liedeltä ja lusikoi ensin passionhedelmän puolikkaat täyteen kiisseliä. Tasaa loppu kiisseli annosvuokiin ja laita nämä kaikki jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi.

Juuri ennen tarjoilua ripottele ohut kerros ruokokidesokeria sekä hedelmänpuolikkaille että annosvuokiin kiisselin päälle ja paahda sokeri kaasupolttimella rapeaksi. Viimeistele annokset passionhedelmän siemenillä sekä valkosuklaarouheella.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihania!!!!!
Nyt tiedänkin mitä pikkuherkkuja teen siskoni baby showeriin! Heti aamulla etsimään ryppyisiä passinohedelmiä :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Nämä sopivat varmaan tosi kivasti sellaiseen kokoontumiseen :)

kati kirjoitti...

Siis mistä näitä ideoita oikein tulee?
Kaksi lempiruokaani yhdistettynä: crema catalana ja passionhedelmä, samoissa kuorisssa :)

Onpa ihana idea - kokeilen ehdottomasti. Komppaan että sopisivat juuri tuollaiseen pikkusöpöön kokoontumiseen - tai oikeastaan ihan mihin tahansa muuallekin.

Tuplaespresso kirjoitti...

Niitä ideoita tulee, kun lukee reseptejä, katsoo ruokakuvia ja yhdistelee erilaisia asioita. Ja nämä hedelmänpuolikkaisiin tehdyt bruleet oli ihan hauskan näköiset, vähän koristetta muuten vähän tylsään, pelkkään annosvuokaan tehtyyn jälkkäriin.