perjantai 13. helmikuuta 2015

Vaspuukia pöytäänEnsiksi kuitenkin tietokilpailukysymys: mikä on vaspuuki?

Onko se 

a)  erittäin tärkkelyspitoinen peruna 
b)  vahakangaspöytäliina 
c)  virolainen kuivattu ruisleipä 
d)  silakan sukuinen kala
e)  luomukanalan pesärakennelma
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ja oikea vastaushan on d eli vaspuuki on silakan sukuinen kala, kilohaili, jota säilykkeenä myös anjovikseksi kutsutaan. Emme kuitenkaan nyt palkitse ketään oikeasta vastauksesta.

viikon kala   07 / 33      kilohaili / vaspuuki / anjovis
                                    (ruots: skarpsill, vassbuk, brisling,   no/dk:  brisling)

Kilohaili,   Sprattus sprattus

kuva: Wikipedia

Kilohaili kuuluu sillien heimoon kuten silakkakin, mutta on hiukan silakkaa pienempi kala, vain noin 12-15 cm pitkä. Kilohailin ja silakan evät sijaitsevat myös hiukan eri kohdilla selkää ja vatsaa. Kilohailin vatsapuolella olevat talkasuomut muodostavat terävän harjanteen, josta myös tulee tämän kalan ruotsinkielinen nimi ”vassbuk” eli terävävatsa tai ”skarpsill” eli teräväsilli. Skandinaavien anjovis –niminen maustekala tehdään kilohailista. Vastaavan näköisiä kalasäilykkeitä ovat pikkusillistä valmistetut ns ”janssonfileet” sekä ihan rehellisesti sillinä myytävät ”ravintolafileet”.


Meikäläisen anjoviksen tutuin resepti on ”janssonin kiusaus”. Wieninleikettä ei voi ajatella ilman sitruunaa, anjovisfileetä ja kapriksia. Yksinkertaisin resepti kaikista lienee muna-anjovisvoileipä, anjovisfileitä kananmunaviipaleiden päällä.

Kun istutaan iltaa ystävien kanssa ja päivällisestä on jo kulunut tovi, voi yöpalana tarjota naposteltavaksi vadillisen anjovis-perunasalaatilla täytettyjä ruissipsejä. Resepti on niin yksinkertainen, että jokainen osaa ne tehdä. Jos jotain jää, nämä maistuvat oikein hyvin myös seuraavana aamuna.

Anjovis-perunasalaatilla täytetyt ruissipsit

6-8 perunaa
3 keitettyä kananmunaa
200 g crème fraichea
1 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
hiukan mustapippuria myllystä
1 punasipuli
3 kevätsipulia
2 tl kapriksia
1 rasia anjovisfileitä
1 pussi ruissipsejä

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Keitä kananmunat lähes koviksi. Jäähdytä perunat sekä munat, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja laita kuhoon. Sekoita crème fraichen joukkoon hunaja, suola sekä pippuri ja sekoita tämä perunoiden ja kananmunien kanssa. Kuori punasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Viipaloi kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Valuta anjovikset ja leikkaa ne ihan pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ”salaatin” ainekset keskenään ja täytä seoksella ruissipsit. Massasta riittää täytettä noin 40-50 ruissipsiin.3 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Kyllä niin liippas läheltä vakstuukia....

Unknown kirjoitti...

Ihan mukava juttu, mutta olen tällä hetkellä etsimässä reseptiä raa'an kilohailin valmistukseen.
Tällä hetkellä ykkösenä halsterointi, kakkosena savustus.

Tuplaespresso kirjoitti...

Savustettu vaspuuki kuulostaa namilta :)