tiistai 24. helmikuuta 2015

Mäti / resepti / arvonta




Mätitahna on erinomainen raaka-aine pikaiseen suolapalaan, eräänlaiseen helppoon ”kansankaviaarimousseen”, joka valmistuu tuossa tuokiossa. Tämä perheemme suosittu perinneresepti, jota myös "sössöksi" meillä kutsutaan, muistui mieleeni eräästä lähipäivien lukijakommentista. Kamerassa sattui olemaan muutama kuvakin valmiina.

Mätiä on totuttu pitämään kalliina raaka-aineena, mutta sitä se ei ole kun tämä tehdään Kallesta. Mätitahnaan sekoitetaan keitettyä kananmunaa ja muutamaa muuta ainesta, jolloin se toimii niin välipalana, yöpalana, hiihtolenkiltä tai muuten ulkoilusta palatessa, saunaporukalle tai milloin tahansa kun vähän nälättää. Lisäksi tarvitaan vain lämmintä leipää ja hyvää juotavaa.



Epätrendikkään ruokablogin ”viikon” jotain on tänä vuonna kala ja koskapa postaus ahvenenmädistä on keikkunut viiden eniten luetun päivityksen joukossa jo useita viikkoja, päätimme arpoa lukijoiden kesken Janne Tarmion ja Sami Tallbergin ruokakirjan

MÄTI
helmiä lautasella

Jos haluat osallistua arvontaan, kerro kommenttiboxissa suhteestasi mätiin, minkä kalan mädistä pidät eniten jne. Muista ilmoittaa myös toimiva sähköpostiosoite, josta sinut tavoittaa mahdollisen voiton johdosta. Aikaa vastaamiseen on helmikuun loppuun asti eli vain muutama päivä.



Mätitahnamoussea leivälle

1 tuubi Kallen mätitahnaa (190 g)
6 keitettyä kananmunaa
1 purkki smetanaa
1 nippu tilliä
1-2 sipulia
paahtoleipää tai esipaistettuja patonkeja tai sämpylöitä

Pilko sipuli(t) ihan pieniksi kuutioiksi. Hienonna kananmunat ja tilli. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi ja anna makuuntua noin tunnin tai vaikka seuraavaan päivään. Nauti mätitahnamousse lämpimällä leivällä.


19 kommenttia:

jenni kirjoitti...

Mateen mäti taitaa kyllä olla yksi lemppareista :-)
Kyllähän se kunnon kaviaarikin maistuu...
Maailmalla on paljon mätiä tullut syötyä sushin muodossa. Venäjän -reissuilla maisteltu vähän "arvokkaampiakin" herkkuja.
Hyvältä kuulostaa tuo levite, tarviikin pistää kokeiluun!

Peace kirjoitti...

No kun minä mokoma en ole päässyt kuin lohen- ja siianmätiä maistamaan niin vaihtoehtoja ei ole monta... siika on siis vastaus
pauleceb@gmail.com

My heart is here kirjoitti...

Lohen mäti on oma lempparini, sitä pääsee silloin tällöin vanhempieni luona herkuttelemaan!
mmyheartishere@gmail.com

Empress kirjoitti...

lohi on paras!
luumunkukka(at)luukku.com

Xeve kirjoitti...

Lohen mäti on parasta! :)

xeve(at)hotmail.fi

Teija Hämäläinen kirjoitti...

Eipä ole tullut maistettua kuin lohen mätiä ja tykkään siitä.
hamalainentm@gmail.com

Nanna kirjoitti...

Suhde on rakkaussuhde, täysin silmitön. Lempimätini on siika, tai muikku, tai siika, tai ehkä made, tai muikku tai siika tai made...

Anonyymi kirjoitti...

Lähes Saimaan rannalla kasvaneena täytyy sanoa että parasta mätiä on muikun mäti, maistuu erityisesti blinien kanssa.

nyssetulee(at)luukku.com

Anonyymi kirjoitti...

Entisenä Kuopion tyttönä olen oppinut syömään kaikkia mätejä, mitä meidän vesien kaloista saadaan. Muikun mäti on parasta, täällä etelässä tulee syötyä useammin lohen mätiä.

Seija H.

Pikkuinen Pinkki Keittiö kirjoitti...

Kirjolohen mäti parasta. Saaristoleipää, mätiä, ja vähän tilliä, nam! lamerinquecit@gmail.com

samsam kirjoitti...

Syön ja tykkään, vallankin siian mädistä. Kirjolohen mätikin on maultaan ok, mutta pidän enemmän siian mädin pienestä koosta. sampsapie(AT)gmail.com

Heidi kirjoitti...

Kaikki mädit on todellista herkkua, mutta kyllä siian mäti taitaa olla se lemppari. Harmi vaan, että mädit ovat niin kalliita, muuten niitä varmaan söisin useamminkin.

Veera kirjoitti...

Muikku on suosikki!

Nellukka kirjoitti...

Minulle maistuu siianmäti parhaiten, mutta kyllä lohenmätikin on hyvää. En ole mikään suursyömäri, mutta aina silloin tällöin herkuttelen
nellakos(at)gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Siianmäti on kyllä ehdoton lempparini =). Mukaan arvontaan!
siinatar@gmail.com

Jolana kirjoitti...

Tykkään! =)
Mutta en tiedä tarkalleen mitä kaikkea olen syönyt. :(

voilooa@gmail.om

mariamaria kirjoitti...

Siianmäti on mun suosikki, mutta syön kyllä ihan mitä tahansa mätiä jos tarjolla on

marialuok(AT)gmail.com

Kristaliini kirjoitti...

Minä olen syönyt vain kirjolohenmätiä, mutta ois kiva kyllä maistaa muitakin

kristapasm(AT)gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Niistä mitä olen maistanut, siikä on suosikkini. Maistuu aina silloin tällöin
mirkkulainen@luukku.com