sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Sunnuntaioopperan libretto
Vanhoihin hyviin retroherkkuihin kuuluu ehdottomasti oopperavoileipä. ”Mikä se on?” kysyvät tämän päivän nuoret. Meidän nuoruudessamme se oli hyvinkin tuttu ja jopa hienokin ruoka, jota syötiin eri puolilla maata niin kuppiloissa kuin ravintoloissakin, erityisesti yöruokana. ”Mutta mistä sen nimi tulee?”, kysyi puolestaan Tuplaespresso, ja yritimme yhdessä selvittää asiaa. Jossain lähteissä epäiltiin Tukholman Oopperakellaria alkulähteeksi, mutta siihen emme kylläkään löytäneet mitään vahvistusta. Ruotsissa vastaava leipä tunnetaan nimellä pariser. Nimen alkuperä jäi meille siis edelleen arvoitukseksi.


Kahteen oopperaleipään tarvitaan


250 g             naudan paistijauhelihaa
1                    sipuli hienonnettuna
                      suolaa
                      maustepippuria
2                    paksua viipaletta vaaleaa leipää
1 dl                maitoa
1                    muna
                      voita paistamiseen
2                    kananmunaa
                      mustapippuria myllystä
                      persiljaa
                      etikkakurkkua
                      etikkapunajuurta

Sekoita jauhelihaan sipuli (halutessasi kuullotettuna) ja mausteet ja anna seistä jonkin aikaa kylmässä. Suola sitoo jauhelihan niin, että siihen ei tarvitse sekoittaa mitään sidosainetta. Paista maltillisella lämmöllä leipäviipaleesi kokoisiksi muotoillut pihvit niin, että ne kypsyvät myös sisältä eivätkä pala pinnalta.

Leikkaa esimerkiksi ranskanleivästä vaakasuuntaan sopivan kokoiset viipaleet. Kasta ne munamaitoon ja paista pannulla kullanruskeiksi. Paista toisella pannulla kaksi kananmunaa ”sunny side up” haluttuun kypsyyteen niin, että keltuainen jää ehjäksi.

Levitä leivälle sinappia ja nosta sitten sille ensin pihvi ja sen päälle paistettu kananmuna. Koristele persiljalla ja rouhaise vähäsen pippuria päälle. Lisukkeiksi sopivat mainiosti etikkakurkut ja -punajuuret.


2 kommenttia:

Mari - Kivistössä kirjoitti...

Oioi, nyt pitää kyllä tehdä jonain iltana illalliseksi kahdelle. Ei mitään syytä, miksi tämä klassikko ei voisi lähteä uudelleen lentoon!

Tuplaespresso kirjoitti...

Jauhelihapihvi ei tunnu yhtään tylsältä ruoalta, kun sen tarjoilee oopperaleipänä ;)