maanantai 7. huhtikuuta 2014

Itämaiset haukikääryleet





Syksyn kaalikääryleaika on vasta kaukana tulossa, mutta onhan niitä muitakin kaalin sukulaisia, joita voi kääräistä rullalle erilaisin täyttein. Kasvikseksi valitsin tällä kertaa bok choin eli suomalaisittain paksoin.

viikon kasvis  15/52:  paksoi / bok choi / pinaattikiinankaali




Erilaisista kaaleista löytyy hyvää tietoa Raholan syötävistä sanoista. Kaalinlehtien täytteeksi tein hauki-äyriäismurekkeen, haudutin kääryleet hyvin maustetussa liemessä ja keitin lisäkkeeksi inkiväärillä ryyditettyä kookosriisiä. Thaiaijaijaijai kun jo ensimmäisellä haukkauksella ajatukset lensivät heti jonnekin kauas itään.


Kala-äyriäismurekkeella täytetyt paksoikääryleet

2-3                 paksoin lehdet
täyte
600 g             jauhettua valkoista kalaa, itse käytin haukea
200 g             katkarapuja liemessä
2                    munaa
2 dl                kermaa
                      suolaa
sopivasti        Sriracha –chilikastiketta
haudutusliemi
½ l                 kanalientä
1 rkl               thai kalakastiketta
1 rkl               osterikastiketta
1 rkl               soijakastiketta
2 cm              pätkä inkivääriä ohuina viipaleina

Kuumensin kanaliemen, sekoitin siihen maustekastikkeet ja lisäsin inkiväärin palat. Siirsin sivuun odottamaan rullien valmistumista.
                     
Kaadoin katkaravuista liemen pois ja puristelin ravut kuiviksi. Laitoin ne kulhoon ja sekoitin niiden kanssa Sriracha hot chilli ginger –kastiketta. Määrä riippuu syöjien makutottumuksista. Tuplaespresso kehotti lisäämään varovasti ensin vain muutaman tipan mainittua kastiketta, mutta taisin laittaa sitä lopulta ruokalusikallisen. Sekoita ja maista – lisätä voi aina, pois sitä ei saa. Maku ei vielä kuitenkaan tällä määrällä tullut liian chiliseksi. Pilkoin katkikset veitsellä karkeasti ja sekoitin ne jauhetun kalamassan joukkoon. Sitten lisäsin kaksi kananmunaa ja 2 dl kuohukermaa. Ripsauttelin myös hieman suolaa, sillä vaikka katkaravut olivatkin suolaliemeen säilöttyjä, ei niiden suola riitä maustamaan kalamassaa. Sekoitin kaikki hyvin sekaisin ja laitoin kylmään odottelemaan.

Leikkasin bok choin lehtiruodit lyhyemmiksi niin, että varsiosaa jäi parisen senttiä. Ryöppäsin ne kiehuvassa vedessä minuutin ajan ja valutin veden pois. 
Leikkuulaudalla vedin haarukalla pitkin lehtiruodin vartta niin, että se pehmeni. 
Laitoin lehden koon mukaan massaa lehden leveälle osalle ja käärin ne rullalle. Rullat ladoin uunivuokaan.  Haudutusliemi vuokaan ja vuoka 200-asteiseen uuniin ensin 20 minuutiksi. Sitten käänsin rullat ja kypsensin vielä toiset 20 minuuttia. Liemen ei tarvitse peittää kääryleitä, koska ne käännetään välillä.







Inkiväärillä maustettu kookosriisi

1, 5 dl            basmatiriisiä
200 g             kookoskermaa
kookoskermapurkillinen vettä
ripaus            suolaa
2 cm pätkä    inkivääriä raastettuna
1                    valkosipulin kynsi raastettuna
                      oliiviöljyä
                      silputtua kevätsipulia

Kuumenna kasarissa oliiviöljy ja lisää siihen inkivääri ja valkosipuli. Kuumenna hetkisen ja lisää joukkoon riisit ja sekoita niitä öljyssä, kunnes ne muuttuvat hieman läpikuultaviksi. Lisää kookoskerma, vesi ja suola ja sekoita. Anna kiehua hiljaa noin 15 minuuttia ja ota pois levyltä. Anna hetken nesteen imeytyä riisiin. Sekoita haarukalla ilmavaksi ja tarjoile kääröjen ja haudutusliemen kanssa. Lopuksi pinnalle kevätsipulia antamaan makua ja näköä.


3 kommenttia:

Mari - Kivistössä kirjoitti...

Vau, tähän täytyykin käyttää osa pakkasessa lojuvasta hauesta. Kuulostaa erinomaiselta, kiitos ideasta!

Annaleena kirjoitti...

Mahtavaa idea hauen käyttöön!

Tuplaespresso kirjoitti...

Hauki taipuu aika monenlaiseksi ruoaksi erilaisilla mausteilla.