maanantai 28. huhtikuuta 2014

Kumpi ompi parempi, tippaleipä vaiko rosetti?



Mitä olisi vappu ilman tippaleipiä ja simaa? No se on tietysti vappu rosettien ja siman kanssa. Olen tehnyt tippaleipiä muutamia kertoja ja oppinut, että tippaleipää ei koskaan pidä pursottaa kuumaan öljyyn sellaisenaan, vaan aina rei’itetyn peltitölkin sisään. Edellisessä tapauksessa tippaleipä kelluu öljyn pinnalla ja siitä tulee leveä ja litteä. Tölkin sisään pursotettuna tippaleipä pysyy muodossaan kauniin pulleana. Toisaalta - litteä tippaleipä on miellyttävämpi syödä kuin pallonmuotoinen syherö, joten molempi parempi? Eri valmistajilla on myynnissä omanlaisiaan tippaleipiä ja nimiä mainitsematta joku tippaleipä on erinomainen ja loput niistä ovat joko keskinkertaisen hyviä tai todella surkeita esityksiä. Surkein kaikista lienee ”tippaleipä”, joka on sisältä yhtenäisen kivikova ja päältä omituisen murumaisen näköinen. No yhden tippaleivän vuodessa voi syödä, mutta kyllä rosetti on ihan oma lukunsa.


Rosetti on (skandinaavista alkuperää oleva?) uppopaistettu pikkuleipä / leivonnainen, jossa valuraudasta valmistettu pikkuleipämuotti kastetaan ensin pannukakkutaikinaa jonkin verran paksumpaan taikinaan, upotetaan sen jälkeen kiehuvaan öljyyn, nostetaan paperille kuivumaan ja valmiiksi paistettuna rosetit koristellaan tomusokerilla. Samasta rosettitaikinasta voidaan tehdä myös ns ”kuoriaisia”, jotka ovat  uppopaistettuja, kupin muotoisia leivonnaisia ja jotka on täytetty jollain makealla tai suolaisella täytteellä. Oma rosettirautasarjani on halpismalli jostain marketista eikä se sisällä tuollaista kupin muotoista muottia, mutta se on muuten toiminut oikein hyvin parin vuosikymmenen ajan aina kun olen halunnut paistaa rosetteja. Ainakin Amazonin verkkokaupassa on myytävänä erilaisia rosettirautoja.



Rosetit
(noin 40 rosettia)

2 munaa
2 tl sokeria
2 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
1 dl maitoa
0,5 dl kuohukermaa
(1-2 rkl maitoa)

tomusokeria
5 dl rypsiöljyä
paistolämpömittari!

 
Vatkaa munat ja sokeri kevyesti. Sekoita keskenään vehnäjauho ja suola. Lisää jauhot vuorotellen kermamaidon kanssa muna-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan levätä hetken aikaa. Jos taikina tuntuu kovin paksulta, siihen voi sekoittaa vielä 1-2 rkl maitoa.

Kaada öljy paksupohjaiseen teräskattilaan. Käytä lämpömittaria ja pyri pitämään öljyn lämpötila paistettaessa koko ajan 175-185 asteen välillä, korkeintaan ± 5 astetta suuntaan tai toiseen. Liian kuumassa öljyssä rosetit palavat ja liian kylmässä öljyssä niistä tulee pelkkiä rasvaisia lötköjä. 
Valmistele työskentelyalue siten, että paistokattilassa on lämpömittari, kattilan lähellä on taikinakulho sekä lautanen jolle on taitettu muutama talouspaperi rosettiraudan kuivaamiseen ja lisäksi alusta (esim uunipelti) jolle on levitetty muutama kerros talouspaperia kuivaamaan roseteista valuvaa öljyä. Rosetit paistetaan yksi kerrallaan.

Kuumenna öljy kattilassa. Kuumenna rosettirauta öljyssä ja kuivaa ylimääräinen öljy talouspaperiin. Kasta rauta 3/4 taikinaan siten, että se ei uppoa sinne yläreunaa myöten. Nosta rauta taikinoineen varovasti öljyyn ja kypsennä taikina kullanruskeaksi. 
Nosta kypsä rosetti talouspaperin päälle leivinpaperille ja anna ylimääräisen öljyn imeytyä paperiin.

Ripottele jäähtyneiden rosettien päälle tomusokeria ja nauti vappusiman kera.



Rosetti on vappuleivonnaisena vielä monin verroin munkkiakin parempi, Munkki on kelvollinen vain paistopäivänä ja seuraavana päivänä se on jo kuiva koppura. Rosetit sen sijaan ovat hyviä ja rapeita jopa 4-5 päivää siitä kun ne on paistettu, kunhan ne vain säilytetään kuivassa ja ilmavassa paikassa.







3 kommenttia:

Ansku kirjoitti...

Rakkauteni rasvaa ja sokeria kohtaan kattaa kaiken paitsi marsipaanin ja vappuherkut. Pääasiallisesti mikään uppopaistettu ei voi olla pahaa, mutta mulla jää tippaleivät ja rosetit syömättä.

Rommirusina kirjoitti...

Kävin tuossa viime viikonloppuna sri lankalaisen ystäväni luona kylässä ja hän tarjosi illallisen yhteydessä rosetteja sri lankalaisena erikoisuutena. :D Päällä ei ollut kuitenkaan sokeria ja taikinassa taisi olla mukana hieman sipuliakin. Ihmetys oli suuri, kun näytin netistä että meilläkin on tapana väsätä vappuna näitä herkkuja. Vähän aikaa ihmettelimme tuon ruoan alkuperää, kunnes selvisi että rosetit ovat todennäköisesti levinneet Sri Lankaan aikoinaan hollantilaisten mukana.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Ansku Gen
Ehkä sä jonain päivänä opit syömään niitäkin :)

@ Rommirusina
Voi hyvinkin olla näin. Erityisesti Belgiassa KAIKKI uppopaistetaan. Ja onhan "suomalainen" tippaleipäkin muualla tunnettu nimellä funnel cake.