tiistai 22. huhtikuuta 2014

Viiriäisenmunat
Peukalonpään kokoinen viiriäisenmuna on kaunis koriste lautasella. Pakkauksessa on yleensä 10 munaa, joka määrä vastaa painoltaan kahta kananmunaa.

Huoneenlämpöinen muna kiehuvaan veteen laitettuna keittyy kovaksi kolmessa minuutissa. Jos viiriäisenmuna laitetaan kiehuvaan veteen jääkaapista, kolmessa minuutissa keltuainen jää hiukan löysäksi ja valuvaksi. 

Viiriäisenmunan kuoriminen onkin sitten omanlaisensa askartelu. Ehkä siinäkin harjoitus tekisi mestarin, mutta useimmiten kuori irtoilee enemmän tai vähemmän pieninä murusina. Kuorimisen helpottamiseksi jossain neuvotaan liottamaan keitettyjä viiriäisenmunia ensin etikkaliuoksessa. Miten vahvassa? Miten kauan? Joka tapauksessa siitä jää munaan etikan maku.


Jos (kovaksi keitetyt) viiriäisenmunat on tarkoitus tarjoilla puolikkaina, ne voi halkaista kuorineen, jolloin ne kuoritaan vasta sen jälkeen ja puolikkaan kuori lähtee irti lähes yhtenä kappaleena. Tämä nopeuttaa kuorimista ainakin hiukan. Jos jollain on vielä parempi konsti, kuulisin sen mielelläni.


4 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Tutkailin tuota samaa kuorimispuuhaa viime kesänä kun mökkeiltiin viiriäistilan naapurissa. Sain vinkiksi tehdä näin: Keittämisen jälkeen annetaan munien kuivahtaa hetken, sitten kopautetaan munankuori rikki ja laitetaan munat kylmään veteen. Olisi se silti sipeltämistä! Itse asiassa uppomunan tekeminen viiriäisenmunista oli varsin helppoa (tuohon kuorimiseen verrattuna, vaikkei mitään kokeneita siinäkään olla ;). Halki ja poikki pinoon ajattelin minäkin ensi kerralla.

Katja kirjoitti...

Viiriäisen munat on söpöjä, mutta keitettyjen kuoriminen on tosiaan aika näpertelyä. Minun tekisi mieli ottaa muutama viiriäinen kasvatettavaksi. Ensin pitäisi vain saada puolisokin innostumaan. Olisi kiva saada munia omasta takaa, ja muutenkin voisi olla ihan kiva harrastus.:)

Euranmikko kirjoitti...

1/3 etikkaa ja 2/3 vettä seokseen viirun munat. Munan kuoressa alkaa lievä kupliminen ja kannattaa välillä kopsauttaa astiaa niin, että kuplat irtoavat. Kahdessa tunnissa kuori on hävinnyt, munan huuhtominen ja kalvo munan päältä pois. Maku ei ole muuttunut mitenkään!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Merja
Halki, poikki ja pinoon on toimiva tapa.

@ Katja
Viiriäisfarmariksi? Se voisikin olla aika mielenkiintoista. Kohtahan sä olet täysin omavarainen :)

@ Euranmikko
Täytyy kokeilla ensi kerralla, kiitos neuvosta.