keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Flyfishburgerin suomalainen serkku, silakkaburgeri




Siinä se on, silakkahampurilainen! Minun on jo pitkään tehnyt mieli laittaa jotain silakkaruokaa. Karibialla nautimme kerran paikallista flyfishburgeria, lentokalahampurilaista, joka pihvi muistutti maultaan ihan supisuomalaista silakkapihviä. Tämä juolahti mieleeni, kun huomasin aamulla Hesarin kuluttajasivujen kalajutun. Silakkaa siis, tänään hampurilaisen muodossa.

Joskus kauan sitten mökillä kävin lähes viikoittain hakemassa muovikassillisen silakkaa paikallisilta kalastajilta. Kassillinen silakkaa maksoi markan, kun muut kalat maksoivat sitten vähän enemmän. Tietty laituri, tietty kellonaika joka arkipäivä, ja luvassa oli taatusti tuoretta kalaruokaa – eikä välttämättä aina pelkkää silakkaa (ahvenet kyllä pyydystettiin itse). Sitten soutuveneellä kotirantaan perkaamaan saalis ja kun työ oli valmis, vein perkeet vähän kauemmaksi niemennokkaan rantakiville. Yksi lokki ilmoitti toiselle, joka ilmoitti kolmannelle, joka jne, ja vajaassa kymmenessä minuutissa paikallinen ”puhtaanapitolaitos” oli äänekkäiden riemunkiljahdusten saattelemana hoitanut jäteongelman. Sittemmin kalastajien määrä on huomattavasti vähentynyt ja kalat siirtyneet keskusliikkeiden varastoihin, josta ne näkyvät ilmestyvän kauppojen myyntitiskiin aikaisintaan parin päivän ikäisinä viipyäkseen sitten siinä kalatiskissä pahimmillaan jopa pari viikkoa. Tuoreeseen kalaan tottuneelle kalan ostaminen tämän päivän ruokakaupasta on joskus aika ylivoimainen tehtävä, eikä kyse suinkaan ole mistään nirppanokkaisuudesta.

Burgereita varten olisi pitänyt leipoa omia hampurilaissämpylöitä, mutta oli vähän kiire, joten turvauduin toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon, (ruis)paahtoleipään. En löytänyt kaupasta tuoretta espanjalaista tai italialaista tilliä, mutta onneksi olin pakastanut tillisilppua kesällä, kun se oli parhaimmillaan. Monet ruukkuyrtit, rosmariini, timjami, basilika ym, ovat ihan hyviä vuodenajasta riippumatta, mutta kasvihuoneessa kasvatettuun, kelvolliseen ruukkutilliin tai ruukkuruohosipuliin en vielä ole onnistunut törmäämään. Ne näyttävät olevan kertakaikkiaan ylivoimaisen vaikeita kasvattaa. Muovikääreen sisältä nostaa päätään muutama ruikkunen, vihertävä oksa muistuttaen kyllä jonkin verran sitä mitä pakkauksen kyljessä lukee, mutta tuoksu ja maku? Niitä ei ole… Ei ensinkään, ei tillissä eikä ruohosipulissa. Ruoanlaiton lopputulos riippuu kunnollisista aineksista. Siksi espanjalainen tai italialainen, jos tuore (pitkistä valoisista kesäpäivistä upean arominsa saanut) kotimainen unohtui kesällä pakastaa.


Silakkaburgerit
(määrät kahteen kerroshampurilaiseen)

pihvit
16 pientä silakkafileetä
merisuolaa myllystä
valkopippuria myllystä
tillisilppua
Kallen mätitahnaa
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria myllystä
voita paistamiseen
kastike
1 kovaksi keitetty kananmuna
1 kevätsipuli
1 rkl kapriksia
40 g voita
1 tl tillisilppua
hiukan suolaa
muuta
salaattia maun mukaan (esim friseesalaatti)
maustekurkkuviipaleita
puolukkahilloa
2 rkl hyvää majoneesia
leipä
6 siivua paahtoleipää (tässä oli ruispaahtoa, mutta vehnäpaahto voisi toimia paremmin)

Valmista ensin munakastike. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä ohuiksi viipaleiksi leikattu kevätsipuli. Kun sipuli on pehmennyt, lisää kaprikset ja sekoittele noin minuutin ajan. Leikkaa kovaksi keitetty kananmuna ihan pieniksi kuutioiksi ja lisää ne kattilaan tillin kanssa. Sekoita hyvin ja mausta suolalla. Nimestään huolimatta tämä ei ole koostumukseltaan varsinainen kastike, vaan enemmänkin ”paistos” tai "muhennos" tai jotain sinne päin.


Levitä silakkafileet työtasolle nahkapuoli alaspäin. Jos haluat paksun ruiskuorrutuksen, silakat ovat hyvät niin, mutta jos pidät enemmän ohuesta paneroinnista, kuivaa hiukan silakoiden nahkaa talouspaperilla. Rouhi kaikille fileille suolaa sekä valkopippuria ja ripottele hiukan tilliä. Vedä Kallen mätitahnatuubista silakan mittainen raita kahdeksan silakan keskelle ja lado toiset silakat niiden päälle siten, että nahkapuoli on aina ulospäin. 


Sekoita ruisjauhot, suola ja valkopippuri hyvin keskenään ja jauhota silakkapihvit huolellisesti. Ruskista kuumalla paistinpannulla voita (laita liesituuletin päälle) ja paista silakat siinä molemmin puolin rapeiksi ja kullanruskeiksi.


Pariloi, paista tai paahda paahtoleipäsiivut ja rakenna oma silakkaburgerisi. Laita leivälle aina kaksi silakkapihviä, sillä nämä kutistuvat jonkin verran paistinpannulla. Ahneuksissani tein kerrosburgerin, mutta kyllä ihan yksikerroksisestakin eväästä olisi nälkä lähtenyt.


2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

ihan järkyttävän herkun näköinen hamppi! Hieno idea!

Tuplaespresso kirjoitti...

Harri Holkeri aikanaan oli oikeassa: syökää silakkaa :)
Tämä oli ruispaahtiksen kanssa suorastaan epäilyttävän terveellisen makuista...