sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Suussasulava ja rapea suppilovahveropizza




Sisko ilahdutti taas tuomalla ison pussillisen itse poimimiaan suppilovahveroita ja kun en ole aikoihin syönyt pizzaa, päätin pyöräyttää suppispizzan. Olen jo pitkään halunnut kokeilla Michel Roux’n piirakkakirjasta löytämääni varsin erikoislaatuista pizzataikinareseptiä ja nyt päätin tehdä sen. Paitsi että en sitten voinutkaan…  Minulta oli jäänyt huomaamatta toisen palstan viimeinen pikkukappale, jossa käskettiin laittaa taikina ensin lämpimään paikkaan 8-12 tunniksi(!) ja loppujen jauhojen lisäämisen jälkeen vielä kerran tunniksi kohoamaan. Jos halusin ruokaa, sellaiseen ei ollut aikaa. Tein siis oman sovelletun pikaversioni Roux’n pizzataikinasta - kuitenkin sen verran uskollisena alkuperäisohjeelle, että käytin hiivaleipäjauhoja tavallisten vehnäjauhojen sijaan ja muitakin aineksia suurin piirtein samassa suhteessa.

Tomaattikastike ei oikein tuntunut sopivan sienten pohjaksi, joten sekoittelin ranskankermasta vähän erilaisen kastikkeen.



Suppilovahveropizza
(ohjeesta tulee 2 pizzaa)

taikina
300 g hiivaleipäjauhoja
10 g tuorehiivaa
10 g hienoa suolaa
10 g hienoa sokeria
1,5 dl kädenlämpöistä vettä
0,25 dl oliiviöljyä
kastike
150 g ranskankermaa
1 uunissa kypsennetty valkosipuli
1 tl kuivattua timjamia
hiukan suolaa
mustapippuria myllystä
täyte
250 g tuoreita suppilovahveroita
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 pieni punasipuli ohuina viipaleina
100 g ilmakuivattua kinkkua ohuina viipaleina
150 g mozzarellaraastetta
päälle
hiukan kuivattua timjamia
mustapippuria myllystä
balsamiviinietikkaa
rucolaa

Kaada kulhoon hiivaleipäjauhot, suola sekä sokeri, sekoita ja murustele sinne päällimmäiseksi hiiva. Lisää vesi sekä oliiviöljy ja alusta taikina hyvin kunnes saat muotoiltua siitä tasaisen pallon. Jätä taikina kulhoon tuorekelmun alle kohoamaan pariksi tunniksi.

Kypsennä valkosipulia uunissa (ohje täällä) voin ja hunajan kera noin tunnin ajan tai kunnes valkosipulin kynnet alkavat pullahdella ulos koloistaan. Ota kynnet ulos ja jäähdytä ne. Murskaa veitsen lappeella (maun mukaan) 3-5 kynttä tahnaksi ja sekoita ranskankerman joukkoon. Lisää mausteet, sekoita hyvin ja jätä hetkeksi odottamaan.

Kuivaa suppilovahveroita kuumentamalla ja sekoittelemalla niitä paistinpannulla kunnes kaikki neste on haihtunut. Mausta sienet pienellä ripauksella suolaa ja mustapippuria.


Laita uuni lämpiämään 270 asteeseen ja uunipelti sinne kuumenemaan. Tällä tavalla pizzan pohjasta tulee erityisen hyvä ja rapea eikä siihen tarvita mitään pizzakiveä.

Jaa taikina kahtia ja kauli ne ohuiksi pizzapohjiksi (tästä määrästä tulee kaksi ohutta isoa pizzaa jotka paistoin yksi kerrallaan). Levitä ranskankermasta valmistettu kastike taikinalle ja ripottele täytteet tasaisesti, suppilovahverot, punasipuliviipaleet, ilmakuivattu kinkku (tässä Serrano) pienemmiksi paloiksi revittynä sekä lopuksi mozzarellaraaste.

Ota tulikuuma pelti uunista ja nosta nopeasti  pizza leivinpapereineen sen päälle. Työnnä pelti takaisin uuniin ihan alimmalle kannakkeelle ja paista noin 9-10  minuuttia kunnes juusto on sulanut. Paista toinen pizza heti perään.

Ripottele valmiin pizzan pinnalle hiukan timjamia sekä mustapippuria ja pirskottele viimeistelyksi hiukan balsamiviinietikkaa. Tarjoile rucolan kanssa.


























Alapuolen värissäkään ei ole mitään valittamista.

6 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Onpa herkun näköistä pizzaa! Pitäisiköhän minunkin tänään tehdä pizzaa ja kokeilla sitä aikaa sitten ostamaani leivinkiveä...

Tuplaespresso kirjoitti...

Raportoi sitten kokemukset leivinkivestä, jookos :)

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Aika herkku! Kiva tuo kastike, pitää sitä joskus testata.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kastike toimi oikein hyvin ainakin suppisten kanssa.

Katja kirjoitti...

Miten herkullista!:) Ranskankerma on kivaa vaihtelua tomaattikastikkeelle, ja hyvin maustettukin vielä.:)

Nyt onneksi taas tämä kommentointikin sujuu. Yksi päivä koitin monet kerrat, mutta kommentin lähetys ei onnistunut, kun noita kirjaimia ei tullut tuohon ollenkaan näkyviin, vaikka todistamista pyysi.

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvä kun taas toimii. Minäkään en aina huomaa katsoa, onko roskapostikansioon vahingossa joutunut jotain.

Ranskankermasta sai tosi hyvän kastikkeen ja se pehmeäksi paahdettu valkosipuli kastikkeen joukossa oli ihan must.