maanantai 7. lokakuuta 2013

Kananugettien sisältö ja tekopyhää hurskasteluakuva: wikipedia


Ajattelin ensin postata jutun silakkamarkkinoista, mutta Andalusianalla oli aiheesta jo niin kaunis ja kattava kuvavalikoima, että siihen ei ole mitään lisättävää. Sen sijaan päädyin Hesarin sivuille ja pysähdyin lukemaan tekstiä kananugeteista.

Hesarissa (”ainutlaatuista journalismia”) julkaistiin amerikkalaistutkijoiden tekemä analyysi kahden suuren amerikkalaisen hampurilaisravintolan kananugetin (yhden nugetin kummastakin ravintolasta) sisällöstä. otsikolla
 

(Ruokalan sivuilla sama juttu kerrotaan hiukan eri sanoin)

Luettuani tekstin ihmettelin, mitä tässä oikein kauhistellaan ja miksi. Vaikka en itse juurikaan asioi näissä pikaruokapaikoissa, juttu otsikoineen vaikutti kovin iltapäivälehtimäisen tarkoitushakuiselta.

Tutkijat olivat valmistaneet nugeteista mikroskooppipreparaatit, joiden avulla nugettien koostumus analysoitiin siivu siivulta ja ”saaneet selville” ”kauhistuttavan salaisuuden”: kananugetit eivät ehkä olekaan 100% kanafileetä! Wau! Oliko joku luullut sellaista?

Tutkimuksessa kerrottiin, että ensimmäisessä nugetissa oli noin puolet lihaa ja loput rasvaa, verisuonia ja hermokudosta. Lisäksi löytyi viitteitä ihon ja sisäelinten epiteelikudoksista.

Tietääkseni ei ole olemassakaan sellaista lihasta, jossa ei olisi rasvaa, hermoja tai verisuonia. Solunetti kertoo asiasta näin: ”Lihaskudos koostuu lihassolujen lisäksi verisuonista ja hermoista sekä lihassoluja ja solukimppuja ympäröivistä kalvoista. Lihaskudoksen tehtävä elimistössä on liikkeen tuottaminen. Tästä syystä lihassolun perusfunktio on supistumiskyky, joka tapahtuu hermoimpulssin seurauksena.”

Toisen firman nugetissa oli tutkimuksen mukaan noin 40% lihaa sekä myös rasvaa, jänteitä ja luukudosta. Tutkimuksen tehnyt tohtori teki briljantin päätelmän, että pelkän kananlihan sijasta nugeteissa olisi ehkä keinotekoista kananosien sekoitusta. Hän osasi päätellä myös, että nugetit on leivitetty ja paistettu rasvassa.

Tohtori kuvasi tilannetta hyvin epäterveelliseksi vaihtoehdoksi erityisesti siksi, että nugeteista on onnistuttu tekemään maukasta ruokaa lasten makuun.

Jos tarkoituksena oli valistaa amerikkalaisia terveellisemmistä ruokatavoista, on melko ala-arvoista valita kohteeksi parin suuryrityksen jokin yksittäinen tuote. Heräsikin kysymys, oliko tutkimuksen tekijöillä sittenkin perimmäisenä tavoitteena jokin muu, jota ei suoraan haluttu sanoa, vaan esitettiin se ikään kuin luettavaksi ”rivien välistä” miten itse kukin sen sitten haluaakin lukea? Mäkkärin ja muiden monikansallisten pikaruokaloiden moittiminen kun on hyvin trendikästä ja sillä saa helposti palstatilaa tämän päivän mediassa.

Jos taas tarkoituksena oli paljastaa, että kananugettien sisältö ei ehkä olekaan sitä mitä hampurilaisravintolan tuoteselosteessa väitetään (mikä sellainen seikka ei tosin käynyt ilmi tekstistä), tutkimus puolustaa jollain lailla paikkaansa, mutta muuten pidän tällaista pelkkänä tekopyhänä taivasteluna. Jokainen tietää, että lihapulla ei voi olla 100% lihaa. Jos olisi, se olisi pihvi – ja silti se sisältäisi lihaksessa luonnostaan olevia verisuonia, rasvaa ja hermokudosta. Mutta jospa sitä kaikki eivät tiedä?

Ehkä tekopyhän kauhistelun sijaan kananugettien valmistajille pitäisikin antaa ympäristöpalkinto siitä hyvästä, että nugetiksi sekoitettuna kanasta ei mene mitään hukkaan? Sellaisestahan makkaranvalmistuskin on saanut alkunsa: teurastetun eläimen parhaat lihat syödään sellaisenaan valmistettuina, lopusta ruhosta jauhetaan ainekset makkaraan ja joistain eläimistä voidaan käyttää vielä pintanahkakin vaatteiksi, asusteiksi, huonekaluverhoiluksi ym. Olisihan se melkoista tuhlausta, jos eläimestä käytettäisiin vain fileet (ne kuivimmat ja mauttomimmat ruhonosat) ja loput menisi koiranruokatehtaalle tai kaatopaikalle?

Suomessa on iät ja ajat myyty lihatuotetta nimeltä kotletti. Onko kukaan koskaan kuullut sitä kauhisteltavan? Kerronpa ihmettelijöille, että se sisältää kaikkea mahdollista rasvasta rustoon ja jänteisiin (on maistettu) ja sitä myydään lihatuotteena ihan kaikissa tavallisissa ruokakaupoissa lihakylmäkaapista – halvalla.

Edit
Vähän tämän jälkeen Hesarissa julkaistiin uusi uutinen kommentoimaan nugetti"skandaalia":

"Professori nugeteista: Teurasjätteen syöminen on eettisesti järkevää"

7 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Amen!

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä sen verran tarkennan, että kun puhutaan hermokudoksesta, silloin tarkoitetaan yleensä aivoja, ei yksittäisiä hermoja. Ja ihon ja sisäelinten epiteelikudokset ovat eri asia kuin lihasten kalvorakenteet.

Minä ymmärrän tämän niin, että tutkija "järkyttyi" siitä, että lihan lisäksi nugeteista löytyi sellaisia kudoksia mitä siinä ei kaiken järjen mukaan pitäisi olla.

Lööppiotsikoihin en ota kantaa, enkä ole lukenut alkuperäistekstiä, eli en tiedä onko käännetty oikein uomeksi.

sauvajyvänen kirjoitti...

Lisään vielä, että kysehän ei voi olla Suomen mäkkärin nuggeteista, vai mitä, sillä niissä on vain rintafilelihaa, ei muuta eläinperäistä:

Kanan rintafileeliha (46 %), vesi, jauhot (vehnästä ja maissista), kasviöljy, muunnettu
tärkkelys, tärkkelys (sisältää vehnää), suola (1,1 %), vehnägluteeni, aromi, nostatus­
aineet (E450, E500, E341), pippuri, sokeri, selleri, selleriuute, glukoosisiirappi.

Tuplaespresso kirjoitti...

Veikkaisin, että artikkelin suomennos on ollut jossain määrin puutteellinen ja molemmissa suomenkielisissä uutisissakin sisältöä oli referoitu hiukan eri tavalla. Mutta että tutkijoille oli yllätys se,että kananugetissa oli jotain muuta kuin kanafileetä, ei oikein tunnu uutisoinnin arvoiselta. Kaikki niissä ollut eläinperäinen aines kuitenkin varmaan luokitellaan ihmisravinnoksi kelpaavaksi. Ymmärtääkseni kuitenkin esim kanan päät menevät rehuteollisuuden käyttöön ja kanan jaloista saa upean maun kanaliemeen :)

Jonna kirjoitti...

Minusta on mielenkiintoista tämäntyyppiset kohuotsikot ja esimerkiksi mainonta ettei makkara sisällä kamaraa ja samaan aikaan ihannoidaan nose to tail -kokkeja ja -ideologiaa. Mutta se on ilmeisesti sallittua vain parhaissa ravintoloissa.

Kokonaan toinen asia on tietenkin, jos annetaan valheellista tietoa sisällöstä.

M kirjoitti...

Iltalehti jatkaa tänään taivastelua paperilehdessä. Hauskinta oli se, miten terveelliseksi lasten välipalaksi esitettiin voileipää - ja sitten oli valittu esimerkiksi höttöinen kolmioleipä, jonka lisäaineluettelo oli hengästyttävän pitkä :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Nanna
Amen, joo :) Välillä menee kuppi nurin näistä kaikkein ääliömäisimmistä tekemällä tehdyistä ruokakohuista. Mistä tulikin mieleeni, että huomenna on hullujen päivien tarjouksessa hevosenfilee. Tartteekin käydä ostamassa sellainen. Hevosesta saa aivan loistavat pihvit!