perjantai 13. syyskuuta 2013

Rrrraakaa lihaaa lihansyöjille, tartarpihvi - steak tartare



Raakajauheliha- eli tartarpihviä kutsutaan joskus myös nimellä filet Americain. Raakalihapihvi valmistetaan yleensä laadukkaasta naudanpaistista tai -fileestä joko lihamyllyssä jauhamalla tai veitsellä pilkkomalla. Pihvin lisäkkeinä Suomessa käytetään yleisimmin sipulia, kaprista, etikkapunajuurta ja säilykekurkkua sekä raakaa kananmunan keltuaista. Makuasia, laittaako kasviksista pienet kasat pihvin viereen lautaselle ja keltuaisen pihvin päälle painettuun kuoppaan, vai sekoittaako nämä kaikki jauhelihan joukkoon jo ennen tarjoilua. Muina lisäkkeinä voi olla salaattia ja leipää, ranskalaiset perunat tms. 

Tartarpihvistä tulee myös loistava kylmä hampurilainen, tartarburgeri, kun kaikki ainekset sekoitetaan yhteen ja pihvi laitetaan rapeakuorisen ranskalaistyyppisen sämpylän väliin. Nam!

Tartarpihvistä tunnetaan myös kevyesti joko molemmin puolin tai vain toiselta puolelta kypsennetty versio, mutta minun mielestäni se on vain huonosti kypsennetty jauhelihapihvi, kun ainoa oikea tartarpihvi tarjoillaan täysin raakana. Naudanlihan sijasta tartarpihviin voidaan käyttää jotain muuta lihaa, kuten hevosta, tai sitten kaloista lohta tai tonnikalaa. Raakana.


Tartarpihvi, steak tartare
(määrät per henkilö)

150-200 g vastajauhettua paistijauhelihaa
1 rkl sipulia pieninä kuutioina
2 rkl maustekurkkua pieninä kuutioina
2 rkl etikkapunajuurta pieninä kuutioina
1 rkl kapriksia
1 raaka keltuainen
suolaa
pippuria
muutama endiivinlehti
rucolaa
pieni pätkä kevätsipulia
vinaigrettea
(pieni siivu leipää)

Taputtele jauhetusta lihasta pihvi ja paina sen pinnalle keltuaisen kokoinen kuoppa.  Lusikoi pihvin viereen pieniksi pilkotut kasvikset. Laita endiivinlehtiin pieneksi revittyä rucolaa ja hienoksi leikattua kevätsipulia sekä pieni tilkka vinaigretteä. Valuta viimeksi pihvin päälle keltuainen ja rouhi annokseen maun mukaan suolaa ja pippuria. Leivän voi kevyesti paahtaa pannulla öljyssä ja valkosipulissa. Tarjoile heti.


4 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Söin tartaria ensimmäisen kerran joskus vuosia sitten siellä Bourdainin Les Hallesissa ja ihastuin oitis! En kylläkään ole tohtinut itse koskaan kotona kokeilla. Jauhoitko lihan itse?

Tuplaespresso kirjoitti...

Ei tartarpihviä kannata arastella, jos vain muuten pitää lihasta. Kun ostaa hyvän lihanpalan ja jauhaa itse, niin tietää mitä saa. Suomessa voi syödä munankeltuaisiakin raakana toisin kuin useimmissa muissa maissa.

Joskus kauan sitten sinkkuvuosina saatoin töistä tullessani käväistä kaupasta hakemassa varttikilon hyvää paistijauhelihaa ja pari rapsakkaa sämpylää (itse asiassa aika useinkin). Sitten sämpylät halki, sipaisu voita, jauhelihat tasan sämpylänpuolikkaille ja päälle ripaus suolaa ja pippuria. Aivan loistava iltapala, jonka valmistus vei aikaa vähemmän kuin syöminen :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen laittanut jauhelihan sekaan myös Worcesterhsire-kastiketta pienen lirauksen.
Myös huuhdotut kilohailianjovikset sopii hyvin kehiin.

Tuplaespresso kirjoitti...

Nekin toimii hyvin tartarin kanssa. Itse asiassa "Wörsteri" taitaa olla ihan klassikko tartarin joukossa.